hirdetés

Az e-kereskedelemben is használható a blockchain

A virtuális pénzek alapjául szolgáló technológia, a blockchain számos, az e-kereskedelemben is használható megoldást kínál. A Kosárérték Magazin ezekből szedett össze néhányat.
hirdetés

A blockchain számos olyan új lehetőséget kínál, ami akár a kereskedelemben is alapvető változásokat hozhat – írja a Kosárérték. Ilyen például a bank nélküli tranzakciók lehetősége.

Egy hagyományos pénzügyi tranzakció nem létezik hitelesítő nélkül: az egyik fél pénzt ad, a másik fél pénzt kap, a bank pedig mindezt lekönyveli.  Kérdés, hogy ha a bankot kivesszük a képletből, akkor a két üzletelő fél hogyan tudja hitelt érdemlően, megmásíthatatlanul bizonyítani, hogy a tranzakció egy adott időpontban és adott összegben lezajlott?

Újabb ország indítana állami kriptovalutát
Ellehetetlenítik a Bitcoint és társait, közben viszont saját kriptovaluta indításán gondolkodik az indiai kormány. Ezután viszont kiszoríthatják az országból a többi kriptopénzt.
A blockhain ezt úgy oldja meg, hogy a könyvelést egy olyan hálózat végzi, amelyhez bizonyos feltételekkel bárki csatlakozhat, és lehet hitelesítő. Amikor két fél között digitális tranzakció történik, a hálózat egyik tagja egy komplex algoritmussal, biztonságos módon hitelesíti azt. Ez a lekönyvelt adatblokk ugyanakkor egy láncszemként kapcsolódik az időben eggyel korábbi tranzakció blokkjához (ami akár két másik fél között történt, másik hitelesítővel), és az így képződő lánc biztosítja, hogy annak egyes elemeit utólag nem lehet megváltoztatni.

Mire lehet még jó a blockhain?

Ha elvonatkoztatunk a pénzügyi tranzakciótól, akkor a fent vázolt működési logika sok más területen is beválhat. Például alkalmas lehet rá, hogy egy használt autó szervizkönyvét, tulajdonosainak listáját hitelesítsük vele, amit aztán az eladó nem tud megváltoztatni. Nyomon követhetjük vele, hogy egy élelmiszer honnan származik, milyen utat járt be a termelőtől az asztalunkig. Akár online választásokat is lehet lebonyolítani a segítségével. Az alábbi angol nyelvű videó két percben elmagyarázza a felhasználási lehetőségeket.

A fenti előnyök az e-kereskedelemben az alábbi alkalmazások segítségével  használhatók ki:

Coupit

Coupit a kiskereskedőknek azáltal nyújt segítséget, hogy kedvezményeit, értékeléseit és a tranzakciós előzményeit egy oldalon gyűjti össze. A platform közvetlenül összeköti a fogyasztót és az eladót annak vásárlási előzményei alapján célzott hirdetésekkel, ami az előadónak semmibe sem kerül. Blockchain technológiával biztosítják a felhasználók adatainak titkosságát és biztonságát, és ezzel automatizálják a kifizetéseket a náluk működő eladók felé, valamint hitelesítik a fogyasztói értékeléseket.

CS-Cart

CS-Cart az Omnitude-dal együttműködésben kínál blockchainen alapuló egyedi azonosítási képességet, amely javítja a kiskereskedelmi élményt. Ez a lehetőség átalakítja az azonosítás, az ellátási lánc, a termékértékelés és a visszaélések kezelésének alapvető folyamatait. Miután a fogyasztó hitelesen azonosítja magát a rendszerben, valamennyi tevékenységéhez blockchain technológia alapján kapcsolódik.

Kép: Pixabay

ChanceChain

ChanceChain egy blockchain-alapú közösségi hálózat, amely tagjainak arra ad lehetőséget, hogy biztonságos tranzakciókat hajtsanak végre a platformon belül. Okosszerződésekkel és saját kriptopénzzel (ChanceCoin) könnyíti meg a tranzakciókat.

TraDove

TraDove a nemzetközi kereskedelmet támogatja az okosszerződéseivel: a B2B tranzakciók bizalmi problémáira kínál megoldást. A TraDove minden ügyfele ellenőrzött és hitelesített, így a köztük létrejövő tranzakciók számára egy biztonságos és kockázatmentes környezetet teremt. A cégnek száz országból több, mint 250 ezer vállalati ügyfele van.

Eligma

Az Eligma egy olyan kereskedelmi platformot nyújt, amely hatékonyabbá teszi a vásárlás és az eladás folyamatát. Blockchain technológiát használ az adatvédelemre, az okosszerződésekhez és a fizetési megoldásokhoz. A rendszerben bármely kereskedő könnyen kínálhat hűségprogramot a vásárlóinak, a vásárlók pedig egy hitelesített azonosítóval könnyen több hűségprogramhoz is csatlakozhatnak.

A tőkebevonás alternatívája is lehet a blockhain
A kriptovaluták kapcsán megismert technológiák segítségével vonhatnak be tőkét és nyithatnak új piacokat akár nagyvállalati volumenű szereplők is – olvasható a Deloitte közleményében.
ShipChain

ShipChain az ellátási lánc nyomon követésére kínál teljesen integrált platformot. Az ellátási lánc egészét lefedi a csomag feladásától a megérkezéséig a vásárlóhoz, és ennek minden lépése nyomon követhetővé válik. Az alacsony költségeket a közbenső szereplők kiiktatásával, a megbízhatóságot a blockchain-alapú okosszerződésekkel biztosítja.

Shopin

Shopin egy olyan alkalmazás, amely blockchain technológia használata mellett nyújt személyre szabott vásárlási élményt a kiskereskedelmi webhelyeken. A vásárlók felhasználói profiljai alapján a kiskereskedők speciális ajánlatokat és célzott hirdetéseket küldhetnek, de csak akkor, ha a felhasználó ebbe beleegyezett. A Shopin ezáltal a felhasználói adatok védelmét és titkosságát tartja szem előtt.

Revain

Revain egy blockchain-en alapuló termékértékelő-platform. Kiszűri a rossz, nem megbízható értékeléseket, a minőségi értékeléseket pedig jutalmazza a saját titkosított RVN-tokenje révén. Ez arra ösztönzi a vásárlókat, hogy megbízható és alapos visszajelzéseket írjanak. A blockchain technológia használata miatt az elküldött értékeléseket soha többé nem lehet megváltoztatni vagy törölni, így a vásárlók a valós visszajelzések alapján hozhatnak döntéseket.

SmartContract

SmartContract olyan blockchain-alapú szolgáltatás, amely lehetővé teszi a vezető bankokkal és fizetési szolgáltatókkal – mint például a HSBC, a Chase, a Mastercard vagy a PayPal – történő szerződéskötést, és a fizetést rajtuk keresztül. A blockchain-alapú közvetlen szerződéskötés segít megspórolni a közvetítő ügynökök költségét.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo