hirdetés

A jövőben adatainkkal is fizethetünk lakbért

Intelligens lakásokat ad bérbe egy New York-i startup, de cserébe a bérlőnek vállalnia kell, hogy minden tevékenységét figyelik. Az adatokat egyelőre még nem értékesítik.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A Roomrs olyan okoslakásokat ad bérbe, amelyekben a záraktól a fűtésen át az alvási szokásokig mindent megfigyelnek, elemeznek, és az eredmények alapján fejlesztik tovább az appartmanokhoz kötődő szolgáltatásokat – írja a Bitport.

Leginkább tévézésre használunk okos megoldásokat
Az otthonunk működtetését szolgáló legkorszerűbb megoldások még nem terjedtek el széles körben Magyarországon – derül ki a Fundamenta okosotthonokat vizsgáló országos reprezentatív kutatásából.
A dologgal most még mindenki jól jár – látszólag. A bérlők elképesztő kényelemhez jutnak viszonylag kedvező áron – legalábbis annál olcsóbban, mintha magunkank kellene berendezniük egy lakást ilyen színvonalon –, a Roomrs pedig értékes adatokhoz a lakások és szolgáltatása továbbfejlesztéséhez.

Ezt már a digitális bennszülötteknek építették

A lakásokban, melyek első ránézésre nem sokat árulnak el okosságukról, az alapfelszerelés része az intelligens zár a bejárati ajtón, de intelligensek az ablakok, a világítótestek, a légkondicionáló és a fűtési rendszer, a tévékészülék, sőt még a matrac is. Az egyes eszközöket pedig a Google Home fogja össze rendszerré.

Ám mindehhez járul egy súlyos feltétel: a lakónak hozzá kell járulnia, hogy a Roomrs 24 órában monitorozza az életét. A Roomrs operatív vezetője, Avi Lichtenstein szerint azonban ez nem probléma. A lakásokra jelentkező tipikus bérlők ugyanis olyan, karrierjük elején álló digitális bennszülöttek, akik nagyon is tudatosan használják saját életük menedzselésére a digitális eszközöket, és emiatt nem félnek attól, hogy a technológia integrálódik a mindennapi életükbe. Az operatív igazgató bérlőik anyagi státusáról nem árult el semmit, de mint mondta, többségük más városokból érkezett New York dolgozni vagy tanulni.

A bérlőkkel első körben minimum három hónapra, de maximum egy évre szerződnek, és komplex szolgáltatást nyújtanak, azaz a digitális csatornák nem csak a lakáson belüli életet segítik, hanem például a kapcsolatteremtést is.

Kép: google.com

Élet az intelligens lakásban

A Roomrs lakás bérlőjét a telefonja ébreszti az Eight Sleep app segítségével az alvásciklus optimális pontján. Az app ugyanis folyamatos kapcsolatban van az ágyban lévő intelligens matraccal, amely figyeli az alvás közbeni reakciókat (hőmérséklet, forgolódások száma stb.).

Az ébresztéssel egy időben a redőnyök automatikusan felhúzódnak. Amikor a lakó felkel, és bemegy egy másik helyiségbe, szükség esetén – igazodva a külső fényviszonyokhoz – a világítás automatikusan felkapcsolódik. A nappaliban bejelentkezhet a Google Home-ba, amely mindeféléről tájékoztatja, például arról, hogy lakótársai elmentek-e már dolgozni, vagy hagytak-e számára üzenetet (egy-egy lakást jellemzően többen bérelnek). A reggeli program után indulhat munkába, vagy távmunkásként dolgozhat otthon, amihez például akár a wifivel ellátott tetőkertet is igénybe veheti.

Ha pedig végzett a napi teendőkkel, a Google Home kikapcsolódási lehetőségeket is javasol, akár közösségi tevékenységet, amit a Roomr szervez a lakóknak, akár egy éttermet, akár kulturális programot… Ezek a javaslatok minden esetben testre szabottak, mert a lakó szokásainak megfigyelés alapján születnek. A Roomr ugyanis pontosan ismeri lakói alvási és munkavégzési szokásait, ismeri, hogy mit néz a tévén, mit, hol és mikor eszik, a lakás melyik helyiségében mennyi időt tölt stb. Ezeket az adatokat azonban kiegészítik egyéb, a bérlőkről nyilvánosan elérhető információkkal is.

És a személyes adatok védelme?

Akkor is lát a Google, ha azt hisszük, hogy nem
A Google-t használva hiába töröljük számítógépünkön, mobilunkon a beállításoknál a tartózkodási helyek tárolását, a rendszer mégis rögzíti azokat.
A Roomrs egyelőre nem kényszerül arra, hogy az összegyűjtött adatokat értékesítse. Az operatív igazgató szerint egyébként ez nem is kardinális probléma, hiszen ma már minden ezekről az adatokról szól, amivel a bérlőik tisztában vannak. A Google is adatot gyűjt, a mobiltelefon is adatot gyűjt, és azt mindenki elfogadja. Azzal példálózott, hogy a Facebooknál sem azzal volt gondjuk a felhasználóknak, hogy Zuckerbergék eladták az adataikat, hanem azzal, hogy elhallgatták.

A cég saját bevallása szerint 25 százalékkal több pénzt tud kihozni egy lakásból, mint egy hagyományos bérbeadó. Ez több dolognak köszönhető. Egyrészt ezek szuper módon felszerelt lakások, amikért eleve többet lehet kérni. A lakások annyiban egy szállodára hasonlítanak, hogy nagyon hasonlóan néznek ki, ezért nagy tömegben tudtak bútorokat vásárolni, ami csökkentette a berendezési költségeket. Ugyanakkor a kihasználtság is jobb, mint egy szállodánál, mert a bérlők hosszabb ideig maradnak.

Az adatokat egyelőre a Google Home ajánlórendszer, valamint a bérleti rendszer optimalizálására használják. Mivel például még egy többek által bérelt lakásban is személyre szabottan tudják ellenőrizni az energiafelhasználást, tudnak differenciálni a bérleti díjakban. De akár azt is követni tudják, hogy az egyik bérlőjük beteg, és segítségre szorul (például két napja fel sem kelt az ágyából).

Az árak összességében persze borsosak. Van olyan három hálószobás lakás, melyben egy hálószoba bérlése több mint 1800 dollárba kerül havonta. Persze a Roomrsnek is igazodnia kell a lakásbérleti piachoz, így számít az is, hogy hol van az adott lakás, de akár 2300 dollárért egyedül is lehet lakást bérelni.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo