hirdetés

Van, akinek tetszik a nyugdíjas szövetkezetek ötlete

Szakszervezetek támogatják a kormány új ötletét a nyugdíjasok foglalkoztatására. A DiákÉSZ, MMOSZ, OSZT és a VOSZ közös nyilatkozata szerint fontos lenne, hogy az aktív dolgozók tanulhassanak a nyugdíjasoktól.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozását javasolja a Kósa Lajos és Harrach Péter által jegyzett, a parlamenthez már benyújtott törvényjavaslat. A DiákÉSZ, MMOSZ, OSZT, VOSZ szakszervezetek közleménye szerint ez a gyakorlatból jött igényeken alapszik. (A VDSZ viszont például "elképesztő ötletnek" tartja a dolgot, ld. keretes írásunkat.)

Egyértelmű nem
Elképesztő ötletnek tarja Székely Tamás, a VDSZ elnöke, azt a parlamenti előterjesztést, amely alapján a nyugdíjasok szövetkezeti formában dolgozhatnának a nyugdíj mellett. A VDSZ közleménye szerint a válaszuk egyértelmű nem, és a nyugdíjasokat inkább békén kell hagyni és nem akaratuk ellenére dolgoztatni.
A szakszervezetek szerint a szabályozási javaslatban felsorolt érvek a nyugdíjasok és a munkaerő-piac oldaláról világítják meg annak jelentőségét. Nem kérdés, hogy az idősebb korosztály számára terhet jelent a társas kapcsolatok meglazulása, a magánytól való félelem. A Polgári Törvénykönyvben is megfogalmazott jogos elvárás, hogy azon nyugdíjasok számára, akik önkéntes alapon további munka vállalására képesek és készek, legyen lehetőségük adó- és járulékmentesen, speciális foglalkoztatási formában a gazdasági és társadalmi szükségleteik kielégítésére - fogalmaz a közlemény.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége, az Országos Szövetkezeti Tanács, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közös nyilatkozatában azonban nem a fenti tényeket érzi fontosnak hangsúlyozni. Azért ösztönzi a döntéshozókat a javaslat törvényerőre emelésére, mert a felsorolt szervezetek mindegyikében tevékenykedők igényt tartanak arra a tudásra, amelyre csak egy élet munkájával lehet szert tenni. A DiákÉSZ, az MMOSZ, az OSZT és a VOSZ üdvözli az előterjesztést, mert feltett szándékuk tanulni az érintettektől. A közösségi szempontok mellett elemi érdek is a közös munka. Külön büszkeség, hogy a magyar iskolaszövetkezeti joganyag modellértékű a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásában.

Kötelező hozzájárulás és kötelező szolgáltatás használat

Az új szövetkezetek a javaslat szerint vállalkozásnak számítanak majd, és csak természetes személyek lehetnek a tagjai, legalább 90 százalékban öregségi nyugdíjasok. Minden tagnak vagyoni hozzájárulást kell fizetnie (hogy mennyit, azt majd az alapszabály határozza meg), személyesen közre kell működnie, és nyilatkoznia kell, hogy igénybe veszi majd a szövetkezet szolgáltatásait.

A szövetkezet eredményes gazdálkodás esetén közösségi alapot képezhet, amelyből havonta egyszer segélyt és támogatást adhat a tagoknak, illetve hozzátartozóiknak, a minimálbér erejéig.  Fordított áfázás alá esnének, ami könnyítés (vagyis a vevőnek kellene megfizetnie az áfát). Az állam szükséges és arányos mértékben támogathatja a szövetkezeteket, de, hogy ez pontosan mit jelent, nem derül ki a javaslatból.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo