Utálják a milliárdosok Trumpot, de rengeteget kerestek a győzelmén

Nem fogja kitalálni, mennyivel gazdagodtak a gazdagok: 237 milliárd dollárral. Főleg az amerikaiak jártak jól. Warren Buffett nagyot aratott Trump győzelmén. Pedig nem is rá szavazott. A dúsgazdag amerikai üzletemberek 77 milliárd dollárt kerestek Trump választási győzelmén.

2016 csodás év volt a rizikós eszközök számára, mondta a Bloombergnek a hipergazdagokkal foglalkozó UBS Wealth Management egyik munkatársa. A 10 milliárd dollárt kezelő Ascent Private Capital Management elnöke azt hangsúlyozta, hogy 2016 értékváltozásait a politikai események alakították inkább, mintsem a piaci fundamentumok. A piaci mozgásokat leginkább az amerikai gazdagok tudták kiaknázni. Most az vezeti a piacot, hogy deregulációt várnak Trumptól a spekulánsok, és új munkahelyek teremtését.

A tavaly 4800 milliárd dollárt nyertek és vesztettek a gazdagok naponta a Bloomberg hírügynökség kimutatása szerint – ez volt a birtokukban lévő részvények ingadozásának összege. Az év végi mérleg: 237 milliárd dollárral gyarapodott a vagyonuk.

Warren Buffett könyvelhette el a legnagyobb gyarapodást: 11,8 milliárd dollárral, vagyis 19 százalékkal nőtt a vagyona. Miért? Mert cége, a Berkshire Hathaway légitársaságokban és bankokban szerzett részesedéseinek árfolyama megugrott Trump meglepetésszerű győzelme után az amerikai elnökválasztáson. (Buffett egyébként 2,6 milliárd dollárnyi Berkshire Hathaway-részvényt adományozott jótékony célokra 2016 júliusában.) Buffett a második leggazdagabb ember, de 2016 során egy ideig Amancio Ortega töltötte be ezt a helyet. Ő a többek között Zara márkát is magába foglaló Inditex divathálózat feje. A tőzsde szárnyalása miatt azonban Buffett megelőzte őt ősszel. (Az omahai bölcsnek is becézett üzletember szívesen ad tanácsokat. Itt például arról olvashat, hogy tanult meg befektetni.)

A tavaly legtöbbet gyarapodó öt milliárdos közül 4 amerikai volt, köztük Bill Gates és a kevésbé ismert Harold Hamm olajmogul. Gates most a leggazdagabb ember a világon 91,5 milliárd dollárral. A tavaly legtöbbet gyarapodó Top 5-ben Bernard Arnault divatmágnás volt az egyetlen nem amerikai: a kínai luxuspiac javulása miatt az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton birodalom élén álló üzletembernek 7,1 milliárddal nőtt a vagyona, ami így elérte a 38,9 milliárdot.

Fotó: Nick Ares/flickr

Ironikus, hogy az amerikai milliárdosok többsége ellenezte Trump politikáját, és Hillary Clintonra szavazott. Mégis ők lettek a tőzsde év végi szárnyalásának haszonélvezői – amit Trump megválasztása váltott ki.

Mark Cuban, ugyancsak Forbes-listás milliárdos, a Dallas Maverick kosárlabdacsapat tulajdonosa, májusban azt jósolta, hogy a tőzsde 20 százalékot eshetne, ha Trumpot megválasztják. Hát ennek pont az ellenkezője történt. Az amerikai milliárdosok 77 milliárd dollárt kerestek annak az embernek a megválasztásán, aki ellen szavaztak, és akit sokuk nyíltan is kritizált.

Trump megválasztásán sokat nyertek az olajmogulok is. 49 ilyen milliárdos van, akik az energia-, fém- és bányaiparból szerezték vagyonukat. Ők összesen 80 milliárddal lettek gazdagabbak tavaly. 2015-ben viszont 32 milliárdot vesztettek az olajárak mélyrepülése miatt. A technológiai szektorban aktív 55 üzletember vagyona 50 milliárddal hízott. Jeff Bezos 2015-ben megduplázta vagyonát (30-ról 60 milliárdra), s 2016-ban is a legtöbbet nyerő tech-krőzus lett: vagyona 7,5 milliárddal bővült. Mark Zuckerberg 5,4 milliárddal lett gazdagabb.

Kínának 31 milliárdosa van, akik összesen 262 milliárd dollárt birtokolnak, Amerikában 179, ők 1900 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkeznek. Németországban 39 milliárdos él, kiknek összvagyona 281 milliárd. Az orosz oligarchák 2014-ben és 2015-ben 63 milliárd dollárt vesztettek vagyonukból, 2016-ban ez csak folytatódott: 49 milliárddal lettek szegényebbek.

Trump kormányzati tapasztalatok nélküli, ám az üzleti szférában szerzett tapasztalatban bővelkedő emberekből állítja össze kabinetjét. A hedge fund guru Ray Dalio azt mondta, hogy ez kihozza az „állati szellemet” a befektetőkből, ami még magasabbra lendíti a piacokat és a tőzsdéket. (A maga 14,1 milliárd dollárjával Dalio a világ 63. leggazdagabb embere.)

Forrás: Bloomberg Billionaires Index

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo