A szürke tök piacának legnagyobb problémája, hogy rossz termesztéstechnológiával, mennyiségi szemlélettel történik a termelés. A Téli Parázs sütőtök vetőmagja 2025 tavaszán jelent meg először a piacon, de csak olyan termelők juthatnak vetőmaghoz, akik vállalják a szigorú termeléstechnológia betartását és a minőségi sütőtököt nem értékesítik kereskedőnek, vagy üzletláncoknak.
A kereskedelmi méretben termelőkkel szemben elvárás a rövid ellátási láncon történő értékesítés, telephelyről a végfogyasztónak: piaci árusítás, közösségi felhasználás, üzemi konyhák, fogyasztói közösségek. A Téli Parázs ugyanis nemcsak egy új sütőtök fajta, hanem szellemi tulajdonként levédett fogalom is. A több évtizedes szelekciós munkával a régi nagydobosi ízvilágot hordozó genetikai háttéren megőrizték azt a minőséget, amiből az elmúlt években kiépült a márka. Az őszi szezonban már 25 olyan értékesítő hely van országszerte, ahol beszerezhető a garantáltan kiváló ízvilágú Téli Parázs sütőtök. Emellett online is rendelhető ma már a sütőtök, amit gyorspostával, előre meghatározott időpontban küld a termelő.
Bár minden adott lenne a fogyasztás jelentős mértékű növeléséhez, vélhetően a heterogén minőség is szerepet játszik abban, hogy stagnál a sütőtök forgalma. A megtermelt mennyiség egyébként Magyarországon elfogy, a sütőtökpiacon sem komolyabb export, sem komolyabb import nem jellemző. A sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából ugyanakkor kiemelkedő fontosságú, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot – kalciumot, cinket, mangánt, vasat, valamint C-vitamint, A-, illetve B1-, B2- és B6-vitamint – is tartalmaz.