hirdetés

Trump Európát fenyegeti Irán miatt

Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója „szörnyű következményekkel” fenyegette meg az EU országait, ha kereskednek Iránnal.
hirdetés

John Bolton egy washingtoni konferencián hangoztatta, hogy szigorú büntetésekre számíthatnak azok az európai kormányok, amelyek nem csatlakoznak az Irán elleni, november 4-én életbe lépő amerikai rendszabályokhoz.

Kép: flickr

Trump elnök ismeretesen májusban felmondta a korábban az Egyesült Államok és az EU egyetértésével hozott megállapodást, amely enyhíti az Irán elleni korábbi gazdasági rendszabályokat, míg Irán kötelezte magát, hogy nem állít elő atomfegyvert.

A brit, a francia és a német kormány bejelentette, hogy nem csatlakozik Amerikához, mivel csak gazdasági kedvezményekkel lehet megakadályozni Irán törekvéseit atomfegyver előállítására. Az EU hétfőn döntést is fogadott el, amely tiltja európai vállalatoknak a csatlakozást az amerikai rendszabályokhoz és Brüsszelben hangoztatják: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrei szerint Irán változatlanul tartja magát az általa vállalt korlátozásokhoz.

Gazdasági hidegháborúhoz vezethet Kína és az USA vetélkedése
Az Egyesült Államok és Kína közötti vámháború csak egy része a két ország vetélkedésének, többek között azért, ki legyen a vezető a technológiában, véli a Google volt elnöke, aki szerint kettéválik az „amerikai” és a kínai internet.

Az Unió, hogy az amerikai korlátozó lépéseket a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokban megkerülje, „különleges rendszert” alakított ki, amely biztosítja a pénzügyi kapcsolatokat Irán és az európai országok között. Washington azt is igényelte, hogy Iránt zárják ki a SWIFT-ből, a világ bankjait összekötő elektronikus hálózatból. Az európai álláspont szerint ilyen lépés még sebezhetőbbé tenné a rendszert a kíbertámadásokkal, valamint az alternatív kínai és orosz rendszerekkel szemben.

Amerika azzal fenyeget, hogy Iránnal kereskedő vállalat nem kereskedhet amerikai céggel. Sok európai nagyvállalat, köztük a francia Total és a Volkswagen, amerikai piacuk elvesztésétől félve, ezért már kivonult Iránból.

(Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo