Több lett a nyereséges vállalkozás

A társas vállalkozások 2012-ben 2906,4 milliárd forint, az előző évinél 31 százalékkal nagyobb adózás előtti eredményt értek el a NAV adatai szerint. A társasági adóbevétel 316,6 milliárdról 342,3 milliárd forintra emelkedett - tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.

A közel 400 ezer - az előző évinél mintegy 9 ezerrel kevesebb - vállalkozás adatai alapján a nyereséges vállalkozások száma 1,2 százalékkal nőtt, az általuk kimutatott nyereség ugyanakkor 7,4 százalékkal csökkent. A veszteséges társaságok száma 4,2 százalékkal, veszteségük 33,3 százalékkal mérséklődött, s nulla eredményt is az előző évinél kevesebb vállalkozás mutatott ki.

A mikrovállalkozások és nagyvállalkozások adózás előtti eredménye csökkent, a kisvállalkozásoké 2,5-szeresére, a középvállalkozásoké 3,9-szeresére növekedett. Mindezek eredményeként nemzetgazdasági szinten 31 százalékkal, azaz 689 milliárd forinttal nőtt a társas vállalkozások eredménye. Az adókötelezettséget vallók száma 6,1 százalékkal, 16,5 ezerrel emelkedett.

Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettes az adatokat elemezve ismertette: az árbevételben 1 százalékos elmaradás mutatkozik, a költségeket ugyanakkor 1,5 százalékkal sikerült lefaragniuk a cégeknek. Az üzemi eredmény 10 százalékkal emelkedett. A pénzügyi műveletek vesztesége továbbra is jelentős, de csaknem felére esett vissza. A rendkívül eredmény arányát tekintve nagy mértékű, összege azonban nem annyira jelentősen, 56 milliárd forinttal nőtt.

A vállalkozások pozitív adóalapja (3035 milliárd forint) 1,3 százalékkal elmaradt az előző évitől, az adókötelezettség (319 milliárd forint) ennek ellenére 9,8 százalékkal nőtt. Az utóbbiban az adókedvezmények 34,1 százalékos visszaesése játszotta a legnagyobb szerepet, amelyeknek összege 47,6 milliárd forinttal mérséklődött 2011-hez képest.

Rekordszámú cég szűnt meg
Csaknem 10 ezer cég szűnt meg az elmúlt három hónapban Magyarországon, korábban soha nem töröltek még a nyilvántartásból ennyi céget egyetlen negyedév alatt. A nemzeti dohányboltok miatt ugyanakkor sok új vállalkozást is alapítottak ebben az időszakban.
Az igénybe vett adókedvezmények, a mentesség és a visszatartott adó 2012-ben 95,4 milliárd forinttal csökkentette a számított adót, míg 2011-ben még 143 milliárddal.

Beruházási kedvezményeket 2011-ben még 70,7 milliárd forint értékben tüntettek fel az adózók bevallásaikban, s arányuk 70,7 százalék volt a kedvezményeken belül. Tekintve, hogy e kedvezményt a beruházási értékhatárok (3 milliárd és 10 milliárd forint) miatt szinte csak a nagyvállalkozások tudták igénybe venni, részesedésük az adókedvezményeken belül 85,7-ről 70 százalékra csökkent.

A kkv-k által felhasznált kedvezmények nagysága az 1,4 szeresére nőtt, az egyéb (főként nagy) vállalkozásoké harmadával csökkent. A teljes összeg 70 százalékát az egyéb vállalkozások vették igénybe, a kkv-k részesedése több, mint kétszeresére nőtt, 14,3-ról 30 százalékra. Az igénybe vett kedvezmények alakulását a társas cégek eredményessége befolyásolja, mivel csak számított adókötelezettségük terhére történhet a kedvezmények elszámolása.

Bár a vállalkozások 89 százaléka a mikrovállalkozások közé tartozik, csak a belföldi árbevétel 18,2 százalékát adják, míg az adózók 4 százalékát kitevő egyéb (főként nagyvállalkozások) a 45,1 százalékát, míg a kisvállalkozások 19, a közepesek 18 százalékát.

Tetőzött a cégtörlési hullám az építőiparban?
A jelek szerint túl van a cégtörlések zömén az építőipar, mivel a törléssel fenyegető eljárások száma huzamosabb ideje csökken. Az ágazat kis cégeinek az segítene, ha beindulna a lakásépítés, de erre a jelek szerint még várni kell. Tovább a cikkre
A vállalatmérettel nő az exportbevételek aránya a teljes árbevételen belül: háromnegyede (74 százalék) a nagy-, 16 százaléka a közepes, 7 százaléka a kivállalkozásokhoz kötődik, míg a mikrovállalkozásokhoz csak 3 százaléka.

Az elnökhelyettes pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az adatokat úgy értékelte, hogy a gazdaság nagyjából produkálni tudta az előző évi teljesítményt, a 2008-2010-es évek csökkenő tendenciája után folytatódik a kilábalás.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo