Orbán: elhárultak az akadályok

Informális megbeszélést folytatott kedden Brüsszelben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfő tájékoztatása szerint lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől. A bizottság szerdán tárgyalja a Magyarországgal kapcsolatos ügyeket.

José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel találkozott kedden késő délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. A magyar kormányfő a brüsszeli bizottság korábbi közlése szerint informális megbeszélésre érkezett az uniós végrehajtó testület elnökéhez, hogy a két fél között „nyitva lévő ügyek" állását áttekintsék. Orbán Viktor előző nap Brüsszelben újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a találkozón áttekintik a folyamatban lévő ügyeket, különválasztják ezek közül a még meg nem oldottakat, és azokon belül is azokat, amelyekről nem várható megegyezés, illetve azokat, amelyekről még van értelme kompromisszumot keresni.


Orbán Viktor és José Manuel Barroso
Fotó: EU

Mint ismeretes, az Európai Bizottság év elején három kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, ezek közül kettő március elején a második szakaszba lépett. Az ismételt aggályokra érkezett magyar a bizottság előtt van, így most a Barroso vezette testületen a sor, hogy döntsön az eljárások leállításáról vagy folytatásáról. Azoknak a legutóbbi magyar válaszoknak az értékelése is zajlik még, amelyeket a kormány nem a jogsértési eljárások keretében, hanem azokon kívül álló témákban küldött a bizottságnak.

A bizottsági elnökkel folytatott megbeszélés után Orbán Viktor újságíróknak egyebek mellett azt mondta, lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől. A kormányfő bejelentette azt is, hogy az Európai Bizottság szerdán tárgyal azokról a kérdésekről, amelyek Magyarországgal összefüggésben állnak. „Nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy lényegében áttörést érhessünk el. Ez napok, legfeljebb hetek kérdése" - nyilatkozta Orbán Viktor magyar újságíróknak a találkozó után. Hozzátette: az év eleje óta megoldott kérdések ügye messze felülmúlja a még meg nem oldott ügyekét.

Orbán Viktor elmondta: egyebek között arról biztosította az Európai Bizottság elnökét, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét semmi sem veszélyezteti. Hozzátette, hogy a Velencei Bizottság által javasolt azon lépéseket, amelyeket a kormány már elfogadott, gyorsan és egészében végre is hajtja. A Magyar Nemzeti Bank ügyében pedig jelezte, hogy a kormány gyorsan meghozza az eddig megküldött megoldási javaslatoknak megfelelő intézkedéseket, az Európai Központi Bankkal pedig folytatja a „biztató előrehaladást mutató" konzultációt az általa felvetett kérdésekről. Az adatvédelmi hivatallal és a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban a magyar közlés szerint a vitás kérdések többsége sikeresen lezárult, már csak két jogvita maradt, a kormány ezekkel kapcsolatban „tudomásul veszi, ha azok lezárására az Európai Bíróság eljárásában kerül sor".

Kormányszóvivői közlemény
Az informális találkozóról Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a miniszterelnök nyilatkozatához hasonló tartalmú közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt is írta, hogy a Velencei Bizottság által javasolt és a kormány elfogadott lépésekkel kapcsolatos kormányzati szándékot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is megerősítette az Európa Tanács főtitkárának írt levelében. „A fennmaradó nyitott kérdésekben tovább folytatjuk a konzultációt az Európa Tanács intézményeivel” – tudatta a két politikus találkozójáról kiadott közleményében Szijjártó Péter.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo