hirdetés

Nem tudják megúszni a NAV-pereket a cégek

Szinte százszázalékos a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sikere azokban a perekben, amelyekben a bíróság felszámolás alá került cégek vezetőinek szerepét vizsgálja a cégvagyon jogszerűtlen kimentésében. Ezért egyre gyakoribb, hogy a vállalkozók már a per közben, önként megfizetik tartozásaikat - közölte az adóhatóság.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A tisztességes piaci verseny egyik meghatározó feltétele, hogy ne lehessen egy megszűnt cég felhalmozott tartozásaitól következmények nélkül megszabadulni, csalárd szándékkal „kiüríteni” a vállalkozást, és hátrahagyott tartozásokkal megrövidíteni a többi gazdasági szereplőt. Ezért a NAV a felszámolás alá került cégek tartozásainak behajtására az egykori vezető tisztségviselők ellen akár bírósági pert is indít. Gyakori például, hogy a vagyonkimentést látszólagos kölcsönügyletekkel fedezik.

Az ilyen perekben kiforrott és egységes a bírósági gyakorlat. A NAV kezdeményezésére jelenleg is több száz per van folyamatban.

A NAV pernyertessége az újabban érintett cégvezetőket nem ritkán arra ösztönzi, hogy mielőtt a bíróság elmarasztalja őket, önként megfizessék tartozásaikat. Legutóbb például egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei cég volt ügyvezetője a magánvagyonából fizette meg huszonötmillió forintos cégtartozását, hogy megszabaduljon a pertől.

Az adóhivatal gyakorlata nemcsak az egyedi ügyekben behajtott adóbevételek szempontjából jelentős, hanem a gazdasági folyamatok tisztaságát, biztonságát is eredményezi. Ugyanis ma már azok a cégek, magánszemélyek is számíthatnak kintlévőségeik megtérülésére, akiket mások csalárd magatartása, fizetésképtelensége sodorna kockázatos anyagi helyzetbe.

A NAV továbbra is állhatatos a kötelezettségeik alól kibúvót kereső cégvezetők felelősségének bizonyításában, hogy a felszámolás ne lehessen menekülő útvonal számukra - írta az adóhatóság.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo