hirdetés

Nehéz helyzetben: honnan lesz lakása a fiataloknak?

Mindössze a fiatalok nagyjából egyharmada képes készpénzzel finanszírozni lakásvásárlását, de feltehetőleg ők is külső forrásra, vagyis szülői támogatásra szorulnak. Az anyagi lehetőségek függvényében leginkább panellakás, vagy egy agglomerációban lévő családi ház érdekli a 30 év alatti korosztályt.
hirdetés

„Az Otthon Centrum 2021-es adatai alapján a fiatalok a többi korosztályhoz képest jóval nagyobb arányban  szorulnak hitelre, ugyanakkor életkorukból fakadóan sokkal hatékonyabban tudják kihasználni a  családtámogatási kedvezményeket” – mutatta be Soóki-Tóth Gábor a 30 év alatti korosztály lakásvásárlási  szokásait elemző kutatás egyik megállapítását.

Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a 30 évnél  idősebb generációhoz képest lényeges különbség, hogy a fiatalok jóval kisebb százaléka képes lakásvásárlását  készpénzből finanszírozni, erre mindössze a korosztály 37 százaléka képes, de ők is feltételezhetően külső  tőketámogatás segítségévél. Esetükben jellemzően a családi háttér jelenti a bankot. Ezzel szemben az idősebb  generációk 62,5 százaléka tudja készpénzben, hitel nélkül megoldani lakásvásárlását. A különbség érthető,  hiszen a fiatalok életkorukból adódóan kevesebb megtakarítással rendelkeznek. Piaci hitelt 35 százalékuk vett  fel, míg a fennmaradó 28 százalék valamelyik családtámogatási kedvezmény igénybevételével jutott  ingatlanhoz.  

depositphotos.com

A hitelt felvett fiatalok 58 százaléka tisztán piaci alapút választott 2021-ben, míg a hitelt CSOK-kal kombinálók  aránya 20,7 százalék volt. Az említett két hitel mellett 9 százalék még a Babaváró hitelt is felhasználta. Az  egyedül Babaváró hitelt igénylők aránya mindössze 1,4 százalék volt az Otthon Centrum idei tapasztalatai  szerint. 

Soóki-Tóth Gábor leszögezte, az adatok megyénként jelentős szórást mutatnak. A készpénzből vásárlók aránya  Győr-Moson-Sopron megyében volt a legalacsonyabb (21 százalék), és Heves megyében a legmagasabb (64,3  százalék). A piaci hitelt választók aránya Zala megyében volt a legalacsonyabb (12,1 százalék), míg Győr Moson-Sopron megyében a legmagasabb (63,2 százalék). A családtámogatást legkevésbé Budapesten vették  igénybe (13,5 százalék), míg Pest megyében a legtöbben (41,7 százalék). 

„Idén az Otthon Centrum közvetítésével lakást vásárló 30 év alatti ügyfelek leggyakrabban használt házat  vásároltak, arányuk elérte a 44 százalékot, míg téglalakást 26, panelt 22,5 százalék választott” – ismertette a  szakember, aki az adatokat összehasonlította az idősebb generációk vásárlási szokásaival. Kiderült, a fiatalok  az idősebbeknél nagyobb arányban vásároltak házat, illetve panellakást, míg téglaépítésű lakást kevésbé. „A  különbség az anyagi lehetőségekkel magyarázható” – összegezte a végeredményt Soóki-Tóth Gábor. 

Fiatalok a leggyakrabban az agglomerációt választották lakóhelyül (19,3 százalék), ami 4 százalékkal magasabb  az idősebb lakásvásárlókhoz képest. Budapesten arányuk valamivel kisebb, csak úgy, mint vidéken a megyei  jogú városokban. Az ötezer főnél kisebb településeket a korosztály 16,3 százaléka választotta, ami szintén  magasabb, míg külső pesti kerületekben a korosztály 14,5 százaléka vásárolt ingatlant. 

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo