Negyven felett jutunk lakáshoz

Társasházi lakást és a családi házat keres az érdeklődők közel 90%-a. A szobák számát illetőn egyenlő arányban megosztva, a vásárlók 60%-a 2-, illetve 3 szobás ingatlant vesz. 40%-uk a fővárosban, 23%-uk Pest megyében válik vevővé és a döntő többség (80%) 30 millió forint alatti értéket szán lakóingatlanra. Külföldiek továbbra sincsenek a piacon, 98 százalékban magyarok a vásárolnak, az elenyésző külföldi vevő közül a legnagyobb arányban a szerb állampolgárok vannak – derül ki az Otthon Centrum felméréséből.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Otthon Centrumnál érdeklődő ügyfelek a legnagyobb arányban (45,5%) társasházi lakást kerestek 2017 első nyolc hónapjában, ezt követte a családi ház-vásárlási szándék (44,9%). Házrészt, iker és sorházi lakást csupán 9,1% százalék keresett. Az év elején végzett felméréshez képest (2016-os év és 2017. január) a családi házak iránti érdeklődés nőtt meg 6%-kal a sor-ikerházak, valamint tanyák rovására.

A családi házat keresők közel 1 százaléka kifejezetten tanyát szeretett volna vásárolni. Hagyományos vályog, illetve vegyes falazatú ingatlanok iránt az ingatlankeresők 5,5 százaléka érdeklődött, ami meglepő módon közel két és félszerese a könnyűszerkezetes épületek iránt érdeklődők arányának. Az arányok megegyeznek az év elejéi felmérésünk eredményeivel.

Kép: Pixabay

Jellemzően két-háromszobás ingatlant veszünk

A keresők legnagyobb arányban a két és három szobás ingatlan után érdeklődtek 30-30 százalékban, ezt követte a négyszobás (17%) ingatlanok iránti érdeklődők aránya. Viszonylag magas, 13,5 százalékos arányban kerestek ennél nagyobb ingatlant (például olyan társasházat, amely egyben megvásárolható, villát, illetve kastélyt), míg az egy szobás lakások iránt a keresők csak 9%-a érdeklődött. Év elejéhez képest négy-öt százalékkal tovább fokozódott a két és három szobás ingatlanok iránti kereslet.

Leginkább a főváros és az agglomeráció kell nekünk

Az Otthon Centrumnál érdeklődők legnagyobb arányban (41%) Budapesten kerestek ingatlant, a második legkeresettebb Pest megye volt (23%). Jelentős érdeklődés (5%-) jellemezte Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is. Ezzel szemben nagyon alacsony (1% alatti) volt az érdeklődés Békés, Heves, Nógrád, Vas megye ingatlanai iránt. A fővárosban egy százalékkal nőtt, míg Pest megyében két százalékkal csökkent a keresési arány, míg a többi megyében az érdeklődés továbbra is töredéke a Közép-Magyarország régióban tapasztaltnak.

A 80 százalék legfeljebb 30 milliót szán lakóingatlanra

A kis értékű ingatlanok (1 millió Ft alatti vételár) iránt nem volt kimutatható érdeklődés. 1-5 millió Ft között volt a keresések 3,7 százaléka, ezen belül minden ötödik érdeklődő Komárom-Esztergom megyében keresett, de jelentős volt a Pest, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ingatlanok iránti érdeklődők aránya ebben az árkategóriában. 5 és 10 millió között is Pest megye volt a sláger, majdnem minden ötödik érdeklődés ide irányult, de az érdeklődők 15%-a Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyei ingatlanok iránt érdeklődött ebben az árkategóriában. Tavaszi közleményünkhöz képest említést érdemlő, hogy 5-10 millió közötti kategóriában a Pest megyei ingatlanok iránt 8%-kal csökkent az érdeklődés.

Rákapott a piac a felújítandó lakásokra
A lakáspiaci élénkülés a korábban átmenetileg háttérbe szorult felújítandó ingatlanok iránti keresletet is felrázta. Az idei év első nyolc hónapjában a felújítandó házak és lakások iránt 29, illetve 43 százalékkal többen érdeklődtek, mint az előző év azonos időszakában – derül ki az ingatlan.com legfrissebb, az őszi lakásfelújítási szezon kezdetén készült elemzéséből. Az elemzés több mint 40 ezer hirdetés alapján vizsgálta a felújítandó és felújított lakások, valamint házak piacát.
10 és 15 millió Ft között (az összes keresés 18,5 százaléka) viszont már Budapest volt a keresők célpontja. Az ebben a kategóriában történt keresések közel 30,5 százaléka irányult a fővárosra, ami azonban 10%-kal kevesebb, mint év elején. 15 és 20 millió között legkevésbé Nógrád, Heves és Zala megyében kerestek ingatlant, míg Budapest és Pest megye volt a két meghatározó (44% és 25%) az ilyen értéktartományban lakóingatlan iránt érdeklődők körében. 100 millió feletti ingatlan iránt szinte minden megyében volt kis számban érdeklődés, ebben a kategóriában nem meglepő módon 84% felett fővárosi ingatlan iránt érdeklődtek.

Az idei évben az Otthon Centrumnál megjelenő ingatlan-keresések bő harmada (tavaly a keresések fele) 15 milliónál olcsóbb ingatlanra irányult, 41,6% pedig 15 és 30 millió Ft között. 30-50 millió között volt a keresések 14,5 százaléka, míg 50 millió Ft felett csupán 6,5 százalékában érdeklődtek az ügyfelek.  A 15 millió forint alatti ingatlanokra irányuló keresések aránya 10%-kal csökkent, az ennél magasabb árkategóriájú ingatlanok iránt pedig nőtt; például a 15-30 millió forint értékhatár közé eső lakások esetében 5-6%-kal. 50 millió Ft felett csupán 6 százalékában érdeklődtek az ügyfelek.

Az ingatlanvásárlók 98,5%-a magyar állampolgár volt. A többi vásárló döntően európai állampolgár, negyede szerb vagy orosz állampolgár. Nyugat-Európából az angolok voltak a legaktívabbak (az európai vásárlók 14%-a), a tavalyi aktív olasz és németekkel szemben. Európai állampolgárokon túl mindössze néhány iráni, török és izraeli vásárolt lakást az Otthon Centrumnál.

Középkorúan veszünk lakást

Az OC-hoz betért ügyfelek átlagos életkora 43,6 év volt. Amíg a budapesti lakosok 44,4 éves korukban vásároltak, addig a Közép-Magyarország régión kívül 42,5 év volt az átlag életkor. Az európai (de nem magyar) állampolgárok átlagos életkora 43,7 év. A lakást bérlők átlagos életkoruk pedig 45,6 év. Amíg a budapestiek 47, addig a régión kívüliek átlag életkora 45 év volt. Az európai lakást bérlők átlagos életkora 44,5 év. A lakást bérlők és vevők közötti életkor különbség eltűnt; mindkét esetben 45 év körül mozog.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo