Most több százezer forintot lehet nyerni állampapírral

Az Államadósság Kezelő Központ hamarosan lezárja a jelenleg elérhető PMÁP sorozatok értékesítését, helyettük pedig újakat kínál majd. Rossz hír a befektetőknek, hogy az új, 2023. június 1-től elérhető, 2028-ban és 2031-ben lejáró sorozatok 0,5 százalékponttal alacsonyabb kamatprémiumot fizetnek majd az infláció felett. Ez alapján a kamatuk az első évben 14,75, illetve 15,50 százalék lesz. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, mennyit nyerhet az, aki gyorsan lép, és még a magasabb kamatprémiummal elérhető konstrukciókból vásárol.

Jelenleg 4 és 7 éves futamidejű inflációkövető állampapírok vásárolhatók, ezek megnevezése 2027/K PMÁP, illetve 2030/J PMÁP. A két konstrukció értékesítése hamarosan lezárul, az inflációkövető állampapírok azonban nem tűnnek el, új sorozatok lesznek elérhetőek elérhetőek 2028/L PMÁP és 2031/I PMÁP néven.

Az új állampapírsorozatok jellemzői:

  • Az új sorozatok ugyancsak változó kamatozású, inflációkövető állampapírok lesznek, az induló kamatszint pedig továbbra is a tavalyi (2022-es) inflációhoz lesz kötve.
  • A kamatprémium mértéke csökken 0,5 százalékponttal: a rövidebb futamidő esetén eddig 0,75 százalék volt a felár, ami a jövőben 0,25 százalék lesz, míg a hosszabb futamidejű konstrukciónál a felár 1,5 százalékról 1 százalékra csökken. Vagyis az induló éves kamatszint 15,25 és 16,00 százalék helyett 14,75, illetve 15,50 százalék lesz.
  • A futamidő is meghosszabbodik egy évvel. A jelenleg elérhető két prémium állampapír futamideje 4, illetve 7 év, a jövőben azonban 5 és 8 éves futamidejű konstrukciók közül lehet választani.
  • Az új konstrukciók kamata a korábbi változatokhoz hasonlóan évente módosulhat.

Több százezer forintot veszíthet, aki kivár a befektetéssel

A legfontosabb változás mindenképpen a kamatozás átalakítása, 0,5 százalékponttal csökkenő kamatprémium ugyanis negatívan érinti a befektetőket. De mennyivel mérséklődik emiatt az elérhető nyereség?

A Bankmonitor szakértői a jelenlegi 7 éves futamidejű 2030/J PMÁP, valamint az új, 8 éves futamidejű 2031/I PMÁP állampapírokat hasonlították össze egy 10 millió forint összegű befektetés esetében. A szakértők azt feltételezték, hogy a papírokat 2023. június elején vásárolja meg a befektető, és 2030. március 20-ig tartja meg. Ekkor jár le ugyanis a jelenleg elérhető 2030/J PMÁP.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo