Most pótolják be a magyarok a hét szűk esztendőt

Az első félévben közel 7 százalékkal bővült a kiskereskedelem, elsősorban nem élelmiszerek, ezen belül is a tartós cikkek jelentős forgalma miatt. Az év egészében közel 7 százalékos növekedés várható, jövőre viszont némi lassulásra lehet számítani Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint.

Júniusban a nyers adatok szerint 6,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves szinten, így az első félévben 6,9 százalékos volt a bővülés. A naptárhatással korrigált adatok szerint az első félévben szintén 6,9 százalékos növekedést ért el a kiskereskedelmi szektor.

Pótolnak a háztartások

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint friss adatok illeszkednek az eddigi trendbe, a kiskereskedelmi bővülést leginkább a nem élelmiszerek, ezen belül a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet hajtja. Ezt mutatja az is, hogy a naptárhatással tisztított adatok szerint a nem élelmiszerek forgalma az első félévben közel 10 százalékkal nőtt.

Kép:Flickr

Ráadásul júniusban az előző hónaphoz képest gyorsult a növekedés üteme. Júniusban sok termékkörben volt jelentős növekedés, az iparcikkek forgalma például 16, a bútoroké és műszaki cikkeké 12 százalékkal emelkedett, közben a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-forgalom 9,2 százalékkal gyarapodott. Miközben a nem élelmiszereknél jókora növekedés volt, az élelmiszerek forgalma az első félévben 4,4 százalékkal, az üzemanyagoké 7,5 százalékkal nőtt. A szakember szerint az látszik, hogy a lakosság pótolja a korábban – a válság utáni években – elhalasztott vásárlásait.

Már a boltban megisszák a sört a fesztiválozók
A legnagyobb nyári fesztiválokon több mint egymillió látogató bulizott. És vásároltak a boltban is, leginkább az alkohol és élelmiszerek fogynak.
Szintén kiderül a friss adatokból, hogy autóeladásokhoz köthető forgalom is meredek emelkedőn van. „Összességében a fogyasztói bizalom pozitívnak mondható. Ugyanakkor a korábbi időszakban a háztartások a magasabb jövedelemből származó többletből fogyasztottak, mára azonban az alacsony kamatkörnyezet miatt egyre többen kezdenek el hitelből előre fogyasztani. Ha pedig a fogyasztás bővülése tartósan meghaladja a jövedelmi helyzet javulását, az egyensúlytalansághoz vezethet” – tette hozzá.

Mire lehet számítani?

A mostani kilátások alapján a következő hónapokban 7 százalék körüli növekedés várható a kiskereskedelemben, az év utolsó hónapjaiban ez a bázishatás miatt 6 százalékra lassulhat.

Az év egészében pedig közel 7 százalékos többletre lehet számítani. Németh Dávid szerint jövőre már lassabb, 4-5 százalékos bővülés várhat a kiskereskedelemre. Egyrészt a szektor növekedését megalapozó béremelkedés kisebb mértékű lehet 2019-ben, emellett a magas idei bázis is a lassulás irányába mutat.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo