hirdetés

Mire elég manapság 30 millió forint a fővárosi ingatlanpiacon?

Az életüket újrakezdők, az egyedülállók, illetve a fiatal párok körében népszerűek a harmincmillió forintos határon kínált lakások. Az Otthon Centrum kimutatása ezeket az ingatlanokat térképezte fel a közelmúltban készült elemzésében.

hirdetés

Októberre megállt az árak emelkedése az előző negyedévhez képest, és néhány ezer forinttal olcsóbb négyzetméterárak jellemzik a piacot, ennek ellenére sokkal drágábban lehet lakáshoz jutni most, mint az év elején.

Némiképp meglepő, de a sokak által kedvelt panelek ára csökkent a legnagyobb mértékben a fővárosban. Az október hónapban mért 716 ezer forintos átlagos négyzetméterár 6 százalékkal kedvezőbb a III. negyedévben mérthez képest. Ez a változás egy kétszobás lakás árában kétmillió forintot jelent átlagosan.

Mire futja 30 millióból? (Fotó: Depositphotos)Mire futja 30 millióból? (Fotó: Depositphotos)

A téglalakások 960 ezer forintos négyzetméterára 4 százalékkal kedvezőbb Budapesten az előző negyedévesnél. Ez szintén majdnem kétmillió forintot jelent egy 50 négyzetméteres lakás esetében.

A legkisebb mértékű árváltozás a használt házakat érintette: az 593 ezer forintos átlag 1,5 százalékkal kevesebb. Ez egy 100 négyzetméteres ház esetében majdnem egymillió forintnyi árelőny a három hónappal ezelőttihez képest. Fontos azonban leszögezni, hogy kerületenként jelentős árkülönbség alakult ki a négyzetméterárak tekintetében, ami nagyban befolyásolja, hogy ugyanakkora összegből ténylegesen mekkora lakás érhető el az egyik vagy másik városrészben.

Az Otthon Centrum átlagolt III. negyedéves adatai szerint a fővárosban egy mindössze 30 négyzetméteres téglalakás vásárolható 30 millió forintból. A legkisebb, mindössze 22,5 négyzetméteres alapterületű lakást a XII. kerületben lehet elérni ekkora összegből, míg a többi budai kerületben is jobbára csak egy 30 négyzetméteres lakásra futja ennyiből. A belvárosban is hasonló nagyságú ingatlan vásárolható, ám a VII. kerületben már 35, a VIII. kerületben 36 négyzetméterre lenne elég 30 millió forint.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo