90 négyzetméter fölé nőtt az átlagos lakásméret

2022 első három negyedévében 13 617 új lakás épült, 7,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 25 984 volt, 16 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában.

Az idei év első három negyedévében 13 617 lakást vettek használatba, ami 7,7 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A fővárosban 10 százalékkal kevesebb, összesen 4 533 lakás épült. Minden más településkategóriában nőtt az új lakások száma: a megyei jogú városokban 22 százalékkal, a többi városban 7,7 százalékkal, a községekben pedig 36 százalékkal több lakást adtak át, mint 2021 első három negyedévében.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A természetes személyek által épített lakások aránya 32-ről 37 százalékra nőtt, a vállalkozások által építetteké 67-ről 62 százalékra csökkent 2021 első három negyedévéhez képest.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 46 százaléka családi házban, 42 százaléka többlakásos épületben, 9,2 százaléka lakóparkban található. Ez az előző év azonos időszakához képest a családi házak esetében 8,5, a lakóparkoknál 6,7 százalékpontos növekedést, míg a többlakásos épületek esetében 15 százalékpontos csökkenést jelent.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 6,7 m2-rel 93,7 m2-re nőtt 2021 első három negyedévéhez viszonyítva.

A saját használatra épített lakások aránya 30-ról 35 százalékra emelkedett, míg az értékesítési céllal építetteké 67-ről 63 százalékra mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 25 984 volt, 16 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A növekedés oka a fővárosban megduplázódó lakásépítési kedv (99 százalékos növekedés), a többi településkategóriában stagnálás vagy enyhe csökkenés tapasztalható: a megyei jogú városokban 1 százalékkal több, az egyéb városokban 7,3, a községekben pedig 2 százalékkal kevesebb lakás kapott engedélyt, mint az előző év azonos időszakában. Az építtetők az esetek 50 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével.

2021 azonos időszakához képest a kiadott új építési engedélyek alapján 11 százalékkal kevesebb, összesen 11 101 lakóépület építését tervezik az országban. A tervezett nem lakóépületek száma országosan 3 703 volt. (KSH)

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo