hirdetés

Menekülnének a horvát munkavállalók

Minden tizedik horvát munkavállaló (161 ezer fő) külföldön keresne munkát a következő egy évben, minden ötödik aktívan új állást keres az országon belül, hogy megváltoztassa jelenlegi munkakörnyezetét, minden harmadik pedig a következő években tervezi ugyanezt - írta a Vecernji List című napilap kedden, egy közvélemény-kutatásra hivatkozva.

hirdetés

A zágrábi bölcsészettudományi kar pszichológia tanszéke gyorskutatást végzett tavaly 500 munkavállaló megkérdezésével, és arra szeretett volna választ kapni, Horvátországot is elérte-e a munkahelyek tömeges elhagyásának hulláma, amellyel a koronavírus-járvány után szembesül a világ.

"A válasz pedig pozitív, talán nem olyan mértékben, mint azt a kis mintán végzett kutatás sugallja, de mindenképpen elég jelentős ahhoz, hogy már egyetlen munkáltató se tudjon nyugodtan aludni" - írta a lap.

Egyre nagyobb teret kap a "csendes felmondás" vagy "csendes kilépés" jelensége is a világban, amelynek lényege, hogy az emberek nem mondanak fel munkahelyükön, ehelyett csak minimális erőfeszítést fektetnek a munkájukba. Nem túlóráznak, nem kezdeményeznek, és nem segítenek másoknak.

Zvonimir Galic, a bölcsésztudományi kar professzora elmondta: konkrét kutatást erről a jelenségről nem végeztek, de a munkahelyről, sőt országváltásról való gondolkodás nem elszigetelt jelenség, Horvátországban is tömeges méreteket ölt.

A munkahelyváltásról leginkább a fiatalok gondolkodnak, valamint azok, akiknek a fizetésük kevesebb mint 1300 euró (mintegy félmillió forint). Ennek pedig legfőbb oka, hogy nincsenek megelégedve munkahelyük minőségével - hangsúlyozta.

A nagy munkanélküliség idején a vállalatok nem foglalkoztak azzal, hogyan motiválják a dolgozókat, most viszont vannak olyan ágazatok, ahol szó szerint "verekednek értük" - magyarázta.

A pandémia fordulópontot hozott sok folyamatban, az otthoni munkavégzéstől kezdve odáig, hogy az emberek elkezdtek egyensúlyt keresni a magánélet és a munka között. Mindez mögött pedig a munkaerőpiaci helyzet áll.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo