Megvan a lista, amit muszáj eltenni, mely éttermekbe érdemes menni Magyarországon

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadóján az őriszentpéteri Pajta újoncként nyerte el első Michelin-csillagát, miközben minden korábbi csillagos étterem újra kiérdemelte már kivívott elismeréseit. Hatalmas, a teljes magyar gasztronómiát érintő siker, hogy a korábbi hathoz képest közel megduplázódott a hazai Bib Gourmand éttermek száma, hiszen további ötöt ajánl a világ vezető gasztrokalauza az utazók figyelmébe.

Mindemellett a zebegényi Natura Hill idén csatlakozhat a Zöld csillagos éttermek hazai, immár ötfős „klubjához”. Tányér szimbólummal jelzett Michelin-ajánlást pedig a tavalyinál is 10-zel több, összesen 57 étterem érdemelt ki. Így soha ennyi, országszerte összesen 78 étterem került be idén a francia kalauz magyarországi ajánlójába. Ezekkel a lenyűgöző eredményekkel számos régiós versenytársát megelőzi hazánk, azt üzenve a világ gasztroturistáinak, hogy Magyarország már nemcsak felfedezésre érdemes, hanem megéri ide visszatérni is.

Most már lehet jó éttermekből választani
Most már lehet jó éttermekből választani
Fotó: Pixabay
Nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, újabb is csatlakozott hozzájuk. Így ezzel három vidéki magyar település, Őriszentpéter, Esztergom és Tata is Michelin-csillagos gasztroműhellyel büszkélkedhet, utóbbi ráadásul kétcsillagossal. Mindeközben megőrizte korábban elnyert két csillagát a fővárosi Stand, valamint egy-egy csillagát a hat fővárosi étterem is. Így minden korábbinál több, összesen 12 ragyog belőlük országszerte. Ezek az elismerések messze túlmutatnak a konyhaművészeten: komoly hatással vannak az ország turizmusára is. Az idei eredmények tovább erősítik hazánk imázsát, és növelik nemzetközi turisztikai vonzerejét. A Michelin-csillagok fénye ugyanis messziről is képes hazánkba vezetni a gasztronómiai élményeket kereső utazókat. Teljesítményével ráadásul Magyarország megelőzi számos régiós versenytársát, például Szerbiát, Lengyelországot, Csehországot és Horvátországot.

Legalább ilyen fontos, hogy mellettük minden korábbinál több, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el a Michelin Guide valamely elismerését vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerezték meg. A díjat már tavaly óta birtokló hat vidéki étterem mellé idén a mályinkai Iszkor, a szarvasi Újváros Bisztró, a tatai Platán Bisztró, valamint két fővárosiként pedig az N28 Wine and Kitchen és a Goli csatlakozott. A Michelin Guide tányér szimbólummal jelzett ajánlását idén országszerte 57 étterem érdemelte ki, 10-en első alkalommal. A működésükben a környezettudatosságot is előtérbe helyező Zöld-csillagok száma is növekedett eggyel, a zebegényi Natura Hill csatlakozásával már 5-en büszkélkedhetnek ezzel a díjjal.

A Michelin Guide minden évben külön elismeréssel díjaz egyes szakmai területeket is. Így idén a Sommelier-díjat Székely Mátyás vehette át az esztergomi 42-től, a Young Chef Award elismerést Lendvai Levente érdemelte ki a budapesti Virtuból. A Service Awardra a Lisztes Ivettet, a szintén fővárosi N28 Wine and Kitchen üzletvezetőjét és sommelier-jét tartották érdemesnek, míg az Opening of the Year Award idén Mályinkára, az Iszkorhoz került.

Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója beszédében kiemelte: „A turizmusban egyre népszerűbbek a kulturális utazások, amelyeknek meghatározó eleme a gasztronómia. Ez különösen fontos a magyar turizmus szempontjából, hiszen a kutatások szerint konyhaművészetünk az egyik fő vonzerő a hozzánk látogatók számára.  Ezért is jelent hatalmas sikert, hogy országszerte összesen 78 kulináris műhely büszkélkedhet a globálisan ismert díjkategóriák valamelyikével. Mindez jól mutatja azt a magas színvonalú szakmai munkát, amely a teljes magyar vendéglátó és az azzal szorosan együttműködő hazai termelői-beszállítói hálózatot jellemzi.”

„A Michelin Guide magyarországi válogatásának idei újabb megjelenése jól mutatja a magyar gasztronómia kiemelkedő fejlődését. Felügyelőinket munkájuk során egyaránt lenyűgözték hagyományokban mélyen gyökerező éttermek csakúgy, mint a kreativitást a gasztronómiában teljesen szabadon engedő vendéglátóhelyek. Összekötötte őket ugyanis az ízek és az egyensúly megtalálására való törekvés, és annak az igénye, hogy valami igazán egyedit szolgáljanak fel vendégeik asztalára. Gratulálunk a MICHELIN Guide idei válogatásába bekerült éttermeknek, biztosak vagyunk abban, hogy tehetségük, elhivatottságuk és az ételkészítés iránti szenvedélyük inspirálóan hat majd vendégeikre is” – hangsúlyozta köszöntőjében Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin kommunikációs igazgatója.   

A Michelin Kalauz díjazási kategóriái

Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára több más kategóriában is értékel a Michelin. A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást. Mindezek mellett a BIB Gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú éttermek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet ez. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg a Zöld Csillaggal az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el. A MICHELIN Guide francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza. Fennállása óta világszerte több mint 40 desztinációban, mintegy 30 000 létesítményt értékelt a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig ez számít az egyik legrangosabb gasztronómiai elismerésnek.

A Michelin Guide National Selection of Hungary 2024. évi díjazottjai:

Két Michelin-csillag:

Platán Gourmet, Tata

Stand, Budapest

Egy Michelin-csillag:

Új 1 Michelin-csillagos étterem:

Pajta – Őriszentpéter

Mind a 7 korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot

42 – Esztergom

Salt – Budapest

Costes – Budapest

Borkonyha Winekitchen – Budapest

Babel – Budapest

Rumour – Budapest

Essencia – Budapest

BIB Gourmand:

Új Bib Gourmand éttermek:

Iszkor – Mályinka

Újváros Bisztró – Szarvas

N28 Wine and Kitchen – Budapest

Goli – Budapest

Platán Bisztró – Tata

Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:

Macok – Eger

Morzsa – Pécs

Casa Christa – Balatonszőlős

Sparhelt – Balatonfüred

Kistücsök – Balatonszemes

Anyukám mondta – Encs

Zöld csillag:

Új Zöld csillagos étterem:

Natura Hill – Zebegény (új)

Megőrizték Zöld csillagukat:

Graefl Major Kétútköz – Poroszló

Onyx Mühely – Budapest

Salt – Budapest

Villa Kabala – Szigliget

Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):

Idén először ajánlást elért éttermek:

Szaletly – Budapest

Kollázs – Budapest

Zazie Bistro – Budapest

Teyföl – Szentendre

Füge – Biatorbágy

Cut & Barrel – Budapest

Sho Tihany – Tihany

Virtu – Budapest

Aleli – Budapest

Bilanx – Budapest

Megőrizték ajánlásukat:           

Natura Hill – Zebegény

Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely

Hoppá! Bistro – Budapest

A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód

Hosszú Tányér – Hosszúhetény

füge – Tihany

Öreg Prés – Mór

Zelna Borbisztró – Balatonfüred

Tihanyi Vinarius – Tihany

Alkimista Kulináris Műhely – Szeged

Horgonyzó Kisvendéglő – Tiszalök

Rutin – Budaörs

Neked Főztem – Zánka

Zip's – Miskolc

Avalon – Miskolc

NOON – Balatonfüred

GÓRÉ – Kisharsány

Graefl Major Kétútköz – Poroszló

Umo – Budapest

Bobajka – Tarcal

Botanica – Dánszentmiklós

Csopaki Resti by Laurel – Csopak

MoszkvaTéЯ Bisztró – Budapest

Tati – Budapest

White Salon – Budapest

Zincenco Kitchen – Budapest

FLAVA – Budapest

Fricska 2.0 – Budapest

Piac 42 – Esztergom

Nobu Budapest – Budapest

Costes Downtown – Budapest

Onyx Mühely – Budapest

St. Andrea – Budapest

Textúra – Budapest

Mák – Budapest

Arany Kaviár – Budapest

Víg Molnár Csárda – Csopak

IKON – Debrecen

LAMAREDA – Győr

Kővirág -Köveskál

Végállomás Bistro&Wine – Miskolc

67 Sigma – Székesfehérvár

Sauska 48 – Villány

Villa Kabala – Szigliget

Stand25 Bisztró – Budapest

FELIX Kitchen & More – Budapest

Spago by Wolfgang Puck – Budapest

Különdíjak:

Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu – Budapest

Opening of the Year Award 2024: Iszkor – Mályinka

Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen – Budapest

Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 – Esztergom

Véleményvezér

Egy ország jólétének alapja, hogy van-e egy erős jómódú középosztálya

Egy ország jólétének alapja, hogy van-e egy erős jómódú középosztálya 

Hiányoznak az alapfeltételei egy jóléti Magyarországnak.
Hadházy Ákos olyan gyerekintézményt talált, ahol luxusban fürdenek a kicsik

Hadházy Ákos olyan gyerekintézményt talált, ahol luxusban fürdenek a kicsik 

Az állam kiegyensúlyozó szerepe felborult.
Több ezer szíriai menekült indult haza Törökországból

Több ezer szíriai menekült indult haza Törökországból 

A szírek hazavágynak.
Újabb bicskanyitogató esetre lelt Hadházy Ákos

Újabb bicskanyitogató esetre lelt Hadházy Ákos 

A nagy fideszes trükk.
Megdöbbentő fotók egy gyermekotthonból

Megdöbbentő fotók egy gyermekotthonból 

A képek mindennél beszédesebbek.
Mélypontra ért a magyar belpolitika, avagy büdös-e Menczer Tamás szája?

Mélypontra ért a magyar belpolitika, avagy büdös-e Menczer Tamás szája? 

Még egy lépcsőt lejjebb lépett a magyar belpolitika.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo