Mindemellett a zebegényi Natura Hill idén csatlakozhat a Zöld csillagos éttermek hazai, immár ötfős „klubjához”. Tányér szimbólummal jelzett Michelin-ajánlást pedig a tavalyinál is 10-zel több, összesen 57 étterem érdemelt ki. Így soha ennyi, országszerte összesen 78 étterem került be idén a francia kalauz magyarországi ajánlójába. Ezekkel a lenyűgöző eredményekkel számos régiós versenytársát megelőzi hazánk, azt üzenve a világ gasztroturistáinak, hogy Magyarország már nemcsak felfedezésre érdemes, hanem megéri ide visszatérni is.
Nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, újabb is csatlakozott hozzájuk. Így ezzel három vidéki magyar település, Őriszentpéter, Esztergom és Tata is Michelin-csillagos gasztroműhellyel büszkélkedhet, utóbbi ráadásul kétcsillagossal. Mindeközben megőrizte korábban elnyert két csillagát a fővárosi Stand, valamint egy-egy csillagát a hat fővárosi étterem is. Így minden korábbinál több, összesen 12 ragyog belőlük országszerte. Ezek az elismerések messze túlmutatnak a konyhaművészeten: komoly hatással vannak az ország turizmusára is. Az idei eredmények tovább erősítik hazánk imázsát, és növelik nemzetközi turisztikai vonzerejét. A Michelin-csillagok fénye ugyanis messziről is képes hazánkba vezetni a gasztronómiai élményeket kereső utazókat. Teljesítményével ráadásul Magyarország megelőzi számos régiós versenytársát, például Szerbiát, Lengyelországot, Csehországot és Horvátországot.
Legalább ilyen fontos, hogy mellettük minden korábbinál több, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el a Michelin Guide valamely elismerését vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerezték meg. A díjat már tavaly óta birtokló hat vidéki étterem mellé idén a mályinkai Iszkor, a szarvasi Újváros Bisztró, a tatai Platán Bisztró, valamint két fővárosiként pedig az N28 Wine and Kitchen és a Goli csatlakozott. A Michelin Guide tányér szimbólummal jelzett ajánlását idén országszerte 57 étterem érdemelte ki, 10-en első alkalommal. A működésükben a környezettudatosságot is előtérbe helyező Zöld-csillagok száma is növekedett eggyel, a zebegényi Natura Hill csatlakozásával már 5-en büszkélkedhetnek ezzel a díjjal.
A Michelin Guide minden évben külön elismeréssel díjaz egyes szakmai területeket is. Így idén a Sommelier-díjat Székely Mátyás vehette át az esztergomi 42-től, a Young Chef Award elismerést Lendvai Levente érdemelte ki a budapesti Virtuból. A Service Awardra a Lisztes Ivettet, a szintén fővárosi N28 Wine and Kitchen üzletvezetőjét és sommelier-jét tartották érdemesnek, míg az Opening of the Year Award idén Mályinkára, az Iszkorhoz került.
Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója beszédében kiemelte: „A turizmusban egyre népszerűbbek a kulturális utazások, amelyeknek meghatározó eleme a gasztronómia. Ez különösen fontos a magyar turizmus szempontjából, hiszen a kutatások szerint konyhaművészetünk az egyik fő vonzerő a hozzánk látogatók számára. Ezért is jelent hatalmas sikert, hogy országszerte összesen 78 kulináris műhely büszkélkedhet a globálisan ismert díjkategóriák valamelyikével. Mindez jól mutatja azt a magas színvonalú szakmai munkát, amely a teljes magyar vendéglátó és az azzal szorosan együttműködő hazai termelői-beszállítói hálózatot jellemzi.”
„A Michelin Guide magyarországi válogatásának idei újabb megjelenése jól mutatja a magyar gasztronómia kiemelkedő fejlődését. Felügyelőinket munkájuk során egyaránt lenyűgözték hagyományokban mélyen gyökerező éttermek csakúgy, mint a kreativitást a gasztronómiában teljesen szabadon engedő vendéglátóhelyek. Összekötötte őket ugyanis az ízek és az egyensúly megtalálására való törekvés, és annak az igénye, hogy valami igazán egyedit szolgáljanak fel vendégeik asztalára. Gratulálunk a MICHELIN Guide idei válogatásába bekerült éttermeknek, biztosak vagyunk abban, hogy tehetségük, elhivatottságuk és az ételkészítés iránti szenvedélyük inspirálóan hat majd vendégeikre is” – hangsúlyozta köszöntőjében Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin kommunikációs igazgatója.
A Michelin Kalauz díjazási kategóriái
Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára több más kategóriában is értékel a Michelin. A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást. Mindezek mellett a BIB Gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú éttermek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet ez. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg a Zöld Csillaggal az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el. A MICHELIN Guide francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza. Fennállása óta világszerte több mint 40 desztinációban, mintegy 30 000 létesítményt értékelt a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig ez számít az egyik legrangosabb gasztronómiai elismerésnek.
A Michelin Guide National Selection of Hungary 2024. évi díjazottjai:
Két Michelin-csillag:
Platán Gourmet, Tata
Stand, Budapest
Egy Michelin-csillag:
Új 1 Michelin-csillagos étterem:
Pajta – Őriszentpéter
Mind a 7 korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot
42 – Esztergom
Salt – Budapest
Costes – Budapest
Borkonyha Winekitchen – Budapest
Babel – Budapest
Rumour – Budapest
Essencia – Budapest
BIB Gourmand:
Új Bib Gourmand éttermek:
Iszkor – Mályinka
Újváros Bisztró – Szarvas
N28 Wine and Kitchen – Budapest
Goli – Budapest
Platán Bisztró – Tata
Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:
Macok – Eger
Morzsa – Pécs
Casa Christa – Balatonszőlős
Sparhelt – Balatonfüred
Kistücsök – Balatonszemes
Anyukám mondta – Encs
Zöld csillag:
Új Zöld csillagos étterem:
Natura Hill – Zebegény (új)
Megőrizték Zöld csillagukat:
Graefl Major Kétútköz – Poroszló
Onyx Mühely – Budapest
Salt – Budapest
Villa Kabala – Szigliget
Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):
Idén először ajánlást elért éttermek:
Szaletly – Budapest
Kollázs – Budapest
Zazie Bistro – Budapest
Teyföl – Szentendre
Füge – Biatorbágy
Cut & Barrel – Budapest
Sho Tihany – Tihany
Virtu – Budapest
Aleli – Budapest
Bilanx – Budapest
Megőrizték ajánlásukat:
Natura Hill – Zebegény
Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely
Hoppá! Bistro – Budapest
A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
Hosszú Tányér – Hosszúhetény
füge – Tihany
Öreg Prés – Mór
Zelna Borbisztró – Balatonfüred
Tihanyi Vinarius – Tihany
Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
Horgonyzó Kisvendéglő – Tiszalök
Rutin – Budaörs
Neked Főztem – Zánka
Zip's – Miskolc
Avalon – Miskolc
NOON – Balatonfüred
GÓRÉ – Kisharsány
Graefl Major Kétútköz – Poroszló
Umo – Budapest
Bobajka – Tarcal
Botanica – Dánszentmiklós
Csopaki Resti by Laurel – Csopak
MoszkvaTéЯ Bisztró – Budapest
Tati – Budapest
White Salon – Budapest
Zincenco Kitchen – Budapest
FLAVA – Budapest
Fricska 2.0 – Budapest
Piac 42 – Esztergom
Nobu Budapest – Budapest
Costes Downtown – Budapest
Onyx Mühely – Budapest
St. Andrea – Budapest
Textúra – Budapest
Mák – Budapest
Arany Kaviár – Budapest
Víg Molnár Csárda – Csopak
IKON – Debrecen
LAMAREDA – Győr
Kővirág -Köveskál
Végállomás Bistro&Wine – Miskolc
67 Sigma – Székesfehérvár
Sauska 48 – Villány
Villa Kabala – Szigliget
Stand25 Bisztró – Budapest
FELIX Kitchen & More – Budapest
Spago by Wolfgang Puck – Budapest
Különdíjak:
Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu – Budapest
Opening of the Year Award 2024: Iszkor – Mályinka
Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen – Budapest
Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 – Esztergom