Mindemellett a zebegényi Natura Hill idén csatlakozhat a Zöld csillagos éttermek hazai, immár ötfős „klubjához”. Tányér szimbólummal jelzett Michelin-ajánlást pedig a tavalyinál is 10-zel több, összesen 57 étterem érdemelt ki. Így soha ennyi, országszerte összesen 78 étterem került be idén a francia kalauz magyarországi ajánlójába. Ezekkel a lenyűgöző eredményekkel számos régiós versenytársát megelőzi hazánk, azt üzenve a világ gasztroturistáinak, hogy Magyarország már nemcsak felfedezésre érdemes, hanem megéri ide visszatérni is.
Fotó: Pixabay
Legalább ilyen fontos, hogy mellettük minden korábbinál több, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el a Michelin Guide valamely elismerését vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerezték meg. A díjat már tavaly óta birtokló hat vidéki étterem mellé idén a mályinkai Iszkor, a szarvasi Újváros Bisztró, a tatai Platán Bisztró, valamint két fővárosiként pedig az N28 Wine and Kitchen és a Goli csatlakozott. A Michelin Guide tányér szimbólummal jelzett ajánlását idén országszerte 57 étterem érdemelte ki, 10-en első alkalommal. A működésükben a környezettudatosságot is előtérbe helyező Zöld-csillagok száma is növekedett eggyel, a zebegényi Natura Hill csatlakozásával már 5-en büszkélkedhetnek ezzel a díjjal.
A Michelin Guide minden évben külön elismeréssel díjaz egyes szakmai területeket is. Így idén a Sommelier-díjat Székely Mátyás vehette át az esztergomi 42-től, a Young Chef Award elismerést Lendvai Levente érdemelte ki a budapesti Virtuból. A Service Awardra a Lisztes Ivettet, a szintén fővárosi N28 Wine and Kitchen üzletvezetőjét és sommelier-jét tartották érdemesnek, míg az Opening of the Year Award idén Mályinkára, az Iszkorhoz került.
Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója beszédében kiemelte: „A turizmusban egyre népszerűbbek a kulturális utazások, amelyeknek meghatározó eleme a gasztronómia. Ez különösen fontos a magyar turizmus szempontjából, hiszen a kutatások szerint konyhaművészetünk az egyik fő vonzerő a hozzánk látogatók számára. Ezért is jelent hatalmas sikert, hogy országszerte összesen 78 kulináris műhely büszkélkedhet a globálisan ismert díjkategóriák valamelyikével. Mindez jól mutatja azt a magas színvonalú szakmai munkát, amely a teljes magyar vendéglátó és az azzal szorosan együttműködő hazai termelői-beszállítói hálózatot jellemzi.”
„A Michelin Guide magyarországi válogatásának idei újabb megjelenése jól mutatja a magyar gasztronómia kiemelkedő fejlődését. Felügyelőinket munkájuk során egyaránt lenyűgözték hagyományokban mélyen gyökerező éttermek csakúgy, mint a kreativitást a gasztronómiában teljesen szabadon engedő vendéglátóhelyek. Összekötötte őket ugyanis az ízek és az egyensúly megtalálására való törekvés, és annak az igénye, hogy valami igazán egyedit szolgáljanak fel vendégeik asztalára. Gratulálunk a MICHELIN Guide idei válogatásába bekerült éttermeknek, biztosak vagyunk abban, hogy tehetségük, elhivatottságuk és az ételkészítés iránti szenvedélyük inspirálóan hat majd vendégeikre is” – hangsúlyozta köszöntőjében Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin kommunikációs igazgatója.
A Michelin Kalauz díjazási kategóriái
Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára több más kategóriában is értékel a Michelin. A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást. Mindezek mellett a BIB Gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú éttermek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet ez. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg a Zöld Csillaggal az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el. A MICHELIN Guide francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza. Fennállása óta világszerte több mint 40 desztinációban, mintegy 30 000 létesítményt értékelt a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig ez számít az egyik legrangosabb gasztronómiai elismerésnek.
A Michelin Guide National Selection of Hungary 2024. évi díjazottjai:
Két Michelin-csillag:
Platán Gourmet, Tata
Stand, Budapest
Egy Michelin-csillag:
Új 1 Michelin-csillagos étterem:
Pajta – Őriszentpéter
Mind a 7 korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot
42 – Esztergom
Salt – Budapest
Costes – Budapest
Borkonyha Winekitchen – Budapest
Babel – Budapest
Rumour – Budapest
Essencia – Budapest
BIB Gourmand:
Új Bib Gourmand éttermek:
Iszkor – Mályinka
Újváros Bisztró – Szarvas
N28 Wine and Kitchen – Budapest
Goli – Budapest
Platán Bisztró – Tata
Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:
Macok – Eger
Morzsa – Pécs
Casa Christa – Balatonszőlős
Sparhelt – Balatonfüred
Kistücsök – Balatonszemes
Anyukám mondta – Encs
Zöld csillag:
Új Zöld csillagos étterem:
Natura Hill – Zebegény (új)
Megőrizték Zöld csillagukat:
Graefl Major Kétútköz – Poroszló
Onyx Mühely – Budapest
Salt – Budapest
Villa Kabala – Szigliget
Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):
Idén először ajánlást elért éttermek:
Szaletly – Budapest
Kollázs – Budapest
Zazie Bistro – Budapest
Teyföl – Szentendre
Füge – Biatorbágy
Cut & Barrel – Budapest
Sho Tihany – Tihany
Virtu – Budapest
Aleli – Budapest
Bilanx – Budapest
Megőrizték ajánlásukat:
Natura Hill – Zebegény
Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely
Hoppá! Bistro – Budapest
A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
Hosszú Tányér – Hosszúhetény
füge – Tihany
Öreg Prés – Mór
Zelna Borbisztró – Balatonfüred
Tihanyi Vinarius – Tihany
Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
Horgonyzó Kisvendéglő – Tiszalök
Rutin – Budaörs
Neked Főztem – Zánka
Zip's – Miskolc
Avalon – Miskolc
NOON – Balatonfüred
GÓRÉ – Kisharsány
Graefl Major Kétútköz – Poroszló
Umo – Budapest
Bobajka – Tarcal
Botanica – Dánszentmiklós
Csopaki Resti by Laurel – Csopak
MoszkvaTéЯ Bisztró – Budapest
Tati – Budapest
White Salon – Budapest
Zincenco Kitchen – Budapest
FLAVA – Budapest
Fricska 2.0 – Budapest
Piac 42 – Esztergom
Nobu Budapest – Budapest
Costes Downtown – Budapest
Onyx Mühely – Budapest
St. Andrea – Budapest
Textúra – Budapest
Mák – Budapest
Arany Kaviár – Budapest
Víg Molnár Csárda – Csopak
IKON – Debrecen
LAMAREDA – Győr
Kővirág -Köveskál
Végállomás Bistro&Wine – Miskolc
67 Sigma – Székesfehérvár
Sauska 48 – Villány
Villa Kabala – Szigliget
Stand25 Bisztró – Budapest
FELIX Kitchen & More – Budapest
Spago by Wolfgang Puck – Budapest
Különdíjak:
Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu – Budapest
Opening of the Year Award 2024: Iszkor – Mályinka
Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen – Budapest
Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 – Esztergom