hirdetés

Meglepetést okozott az eurózóna külkereskedelmi hiánya

Januárban a vártnál nagyobb mértékben nőtt az euróövezet áruforgalmi külkereskedelmi deficitje, felülmúlva mind az előző havit, mind az egy évvel korábbit az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.

hirdetés

Az Eurostat első becslése alapján az euróövezet januárban 222,9 milliárd euró értékben exportált árucikkeket a világ többi részébe, 11,0 százalékkal nagyobb értékben a 2022 januárinál. Az import 253,5 milliárd euró volt januárban, ami 9,7 százalékos növekedés az előző évihez képest.

Az euróövezetnek így a világ többi részével folytatott árukereskedelmében 30,6 milliárd eurós hiánya alakult ki, nagyobb az előző havi, 2022 decemberi 8,8 milliárd eurós hiánynál és nagyobb a 12,5 milliárd hiányt jelző elemzői várakozásoknál. Egy évvel korábban, 2022 januárjában 30,2 milliárd euró volt az euróövezet áruforgalmi külkereskedelmi deficitje.

Az euróövezet áruforgalmi külkereskedelmi mérlege 2021 novemberében fordult deficitbe 1,4 milliárd eurós hiánnyal. A deficit az azóta eltelt idő alatt 2022 augusztusában volt a legnagyobb, 52,4 milliárd euró.

Az euróövezet tagállamai januárban az egy évvel korábbinál 11,6 százalékkal nagyobb, 223,8 milliárd eurós áruforgalmat bonyolítottak egymással.

Az Európai Unió az idén januárban 198,6 milliárd euró értékben exportált árucikkeket a világ többi részébe, 10,6 százalékkal a 2022. januári felett. Az import 7,0 százalékkal nőtt 233,3 milliárd euróra.

Az EU áruforgalmi külkereskedelmi deficitje az idén januárban 34,6 milliárd euró lett, kisebb az egy évvel korábbi 38,6 milliárd eurós hiánynál. Az EU áruforgalmi deficitjéhez az energiaipari termékek 46,2 milliárd eurós hiánnyal járult hozzá, szemben a 2022. januári 39,9 milliárd euró hiánnyal. Az EU deficitje Oroszországgal szemben a tavaly januári 13,4 milliárd euróról 5,2 milliárd euróra csökkent az idén januárban.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo