A FAO élelmiszerár-index a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi. Júliusban a hús- és növényi olaj indexek áremelkedése bőven ellensúlyozta a gabona-, tejtermék- és cukorindexek csökkenését.
Fotó: FAO/Caroline Thomas
Ezzel szemben a növényi olajárak júliusban 7,1 százalékkal nőttek, így elérve az elmúlt három év legmagasabb értékét. Ez az emelkedés megmutatkozott a pálma-, szója- és napraforgóolaj árnövekedésében. A pálmaolaj ára az erős globális kereslet és a javuló versenyképesség miatt emelkedett, míg a szójaolaj ára az amerikai bioüzemanyag-ágazat erős keresletére vonatkozó várakozások miatt kúszott fel. A napraforgóolaj ára szintén magasabb lett a fekete-tengeri régió szűkülő exportkínálata miatt. Ezzel szemben a repceolaj ára csökkent az európai készletek kibővülésével párhuzamosan.
A FAO húsfélékre vonatkozó árindexe júliusban 1,2 százalékkal emelkedett, mellyel új történelmi csúcsot ért el. A marha- és birkahús iránti erős kereslet – különösen Kínából és az Egyesült Államokból – nagyban hozzájárult az árak növekedéséhez. A baromfihús jegyzése szintén enyhén emelkedett, mivel Brazília madárinfluenza-mentes státuszának visszanyerése után a kulcsfontosságú importpartnerek újraindították vásárlásaikat. A sertéshús ára ugyanakkor csökkent a bőséges globális kínálat és a visszafogott kereslet miatt, különösen az Európai Unióban.