Korábban a világ élvonalában volt Magyarország, mára drasztikusan visszaesett a pulykahús fogyasztása

Felére csökkent 2002 és 2022 között a pulyka részesedése a vágóállat-előállításban a baromfiágazaton belül, a csökkenés az alacsonyabb termelési mennyiségnek, illetve a csirke és pecsenyekacsa ágazat intenzív növekedésének tudható be - derül ki a Magyar Pulykaszövetség éves összegzéséből.

Miből lesz pénz a választási osztogatásra?
Mit okoz az árrésstop?
Mit kellene tenni a költségvetéssel?

Online Klasszis Klub élőben Békesi Lászlóval!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. június 11. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A dokumentum szerint míg 2002-ben 27,11 százalék, 2022-ben 12,68 százalék volt a pulyka részesedése a vágóbaromfi előállításában.

Becslések szerint húsz év alatt az egy főre eső pulykahúsfogyasztás is megfeleződött. Magyarország korábban a világ legnagyobb pulykafogyasztói között volt; 2003-ban és 2004-ben Izrael és az Egyesült Államok után hazánkban fogyasztották a legtöbb pulykahúst, évente 7-7,5 kilogrammot. Ma az éves fogyasztás az EU-országok átlagos értéke, 3,7 kilogramm fejenként.

A szervezet úgy látja, a visszaesésben nagy szerepe volt a koronavírus-járványnak, az orosz-ukrán konfliktusnak, energiaválságnak és az inflációnak, amelyek miatt csökkent a prémiumtermékek, így a pulykahús iránti kereslet.

Felére esett a fogyasztás (Fotó: Depositphotos)
Felére esett a fogyasztás (Fotó: Depositphotos)

Az ágazat csökkenése más mutató alapján is látható: a szövetség taglétszáma a 2021-es 256-ról idén tavaszra 198-ra, a tartási helyek száma is ezzel párhuzamosan 325-ről 269-re csökkent. A Baromfi Termék Tanács adatai alapján jelenleg pulyka tenyésztésére, nevelésére és hizlalására egymillió 275 ezer négyzetmétert használnak a termelésben.

A termelési költségeket alapvetően befolyásolták az elmúlt időszak takarmányárai, amelyek 2021-hez képest 2022-ben jelentősen nőttek. Az okok közül kiemelték az aszályt, az orosz-ukrán konfliktusból adódó bizonytalanságot is. A magas árszint 2023 első féléve után csökkenni kezdett, de még mindig nem tért vissza a 2021-es, "normálisnak mondható" szintre.

A magyar baromfi ágazat a legnagyobb termelési értéket előállító állattenyésztési ágazat: évente mintegy 700 ezer tonna vágóbaromfi termelésével, mintegy 1,2 milliárd étkezési tojás előállításával, az alapanyag-termelés szintjén mintegy 500-550 milliárd forint értéket hoz létre.

Véleményvezér

Bajban van a pápai kórház

Bajban van a pápai kórház 

A pápai egészségügyi ellátás megbillent.
Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje

Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje 

Van itt pénz emberek, nem mindenkinek ugyan, de akinek jut, az nem panaszkodhat.
Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is

Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is 

Fájdalmas, hogy még Bulgária is előbb vezeti be az eurót, mint Magyarország.
Görögországban két, háromszor olcsóbb a cseresznye és az eper

Görögországban két, háromszor olcsóbb a cseresznye és az eper 

Gigászi gyümölcsárak a piacokon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo