hirdetés

Készülhetnek a könyvelők: nagy változás jön a céges számvitelben

A hétköznapokban, ha elmegyünk vásárolni, akkor kis túlzással igyekszünk minden e-számot kerülni, hiszen ennek tudatában kissé megnyugodhatunk, hiszen az e-szám mentesség a fenntarthatóság egyfajta garanciája is. Nos, ami igaz az élelmiszerekre, az nem igaz a pénzügyekre, sőt: ami a pénzügyeket és számviteli folyamatokat illeti, ha minél több az e-szám, annál fenntarthatóbbá válnak a vállalati folyamatok. Ezt erősíti az Európai Bizottság ilyen irányú ténykedése is, ami a magyar vállalatok számviteli-technikai folyamatait is érinti. Habár sokak számára ez pont az a terület, amit „majd a könyvelő elintéz”, de érdemes tisztában lenni a küszöbön álló változásokkal, hiszen alapjaiban változtatja meg a vállalati számvitelt. Kóczé Péter, a Grant Thornton üzleti- és adótanácsadó cég Digitális üzletágvezetőjének véleménycikke.

hirdetés

A számos vállalat és vállalkozó számára a mai napig mumusnak számító számlázás, adatszolgáltatás, adóhivatallal történő információcsere gyakorlata hosszú távon alapjaiban fog megváltozni: az Európai Bizottság bő egy hónapja terjesztette elő az „Áfa a digitális korban” elnevezésű intézkedéscsomag tervezetét, amely gyökeresen átalakítja a tagállomok számlázással és ÁFA bevallással kapcsolatban alkalmazott digitális eszközeit, megoldásait és elvárásait is.

Ezzel együtt megkezdődik az egyes tagországok számviteli gyakorlatainak uniós szintű harmonizálása is. Talán a legfontosabb első, napi szinten érzékelhető változás az lesz, ahogyan jelenleg az elektronikus számlákról gondolkodtunk Magyarországon: a vége felé közeledik az a korszak, amikor a PDF-ben kiállított számlát email-en küldözgetjük, mondván, hogy a képernyőn megjelenített adatok egy elektronikus számlának felelnek meg, azonban ettől az általunk látott adatok még nem lesznek sem megbízhatók, sem automatizálhatók.

Búcsú a PDF-től?

A vállalatok számviteli folyamatainak digitalizációja valójában a meglévő adatvagyonnal történő hatékony gazdálkodást jelenti: az elektronikus átállás nem merül ki az e-számlák digitális formában való előállításában és befogadásában.

A változás gyökere az ún. HÉA (hozzáadottérték-adó) irányelv: ez határozza meg az adóalanyokra és bizonyos nem adóalanyokra vonatkozó kötelezettségeket. A HÉA általában véve valamennyi adóztatandó termékértékesítést vagy szolgáltatásnyújtást végző adóalany által fizetendő. Ebből az irányelvből vezeti le minden ország a saját ÁFA szabályait is. Az EU most ehhez nyúlna hozzá.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo