Készülhetnek a könyvelők: nagy változás jön a céges számvitelben

A hétköznapokban, ha elmegyünk vásárolni, akkor kis túlzással igyekszünk minden e-számot kerülni, hiszen ennek tudatában kissé megnyugodhatunk, hiszen az e-szám mentesség a fenntarthatóság egyfajta garanciája is. Nos, ami igaz az élelmiszerekre, az nem igaz a pénzügyekre, sőt: ami a pénzügyeket és számviteli folyamatokat illeti, ha minél több az e-szám, annál fenntarthatóbbá válnak a vállalati folyamatok. Ezt erősíti az Európai Bizottság ilyen irányú ténykedése is, ami a magyar vállalatok számviteli-technikai folyamatait is érinti. Habár sokak számára ez pont az a terület, amit „majd a könyvelő elintéz”, de érdemes tisztában lenni a küszöbön álló változásokkal, hiszen alapjaiban változtatja meg a vállalati számvitelt. Kóczé Péter, a Grant Thornton üzleti- és adótanácsadó cég Digitális üzletágvezetőjének véleménycikke.

A számos vállalat és vállalkozó számára a mai napig mumusnak számító számlázás, adatszolgáltatás, adóhivatallal történő információcsere gyakorlata hosszú távon alapjaiban fog megváltozni: az Európai Bizottság bő egy hónapja terjesztette elő az „Áfa a digitális korban” elnevezésű intézkedéscsomag tervezetét, amely gyökeresen átalakítja a tagállomok számlázással és ÁFA bevallással kapcsolatban alkalmazott digitális eszközeit, megoldásait és elvárásait is.

Ezzel együtt megkezdődik az egyes tagországok számviteli gyakorlatainak uniós szintű harmonizálása is. Talán a legfontosabb első, napi szinten érzékelhető változás az lesz, ahogyan jelenleg az elektronikus számlákról gondolkodtunk Magyarországon: a vége felé közeledik az a korszak, amikor a PDF-ben kiállított számlát email-en küldözgetjük, mondván, hogy a képernyőn megjelenített adatok egy elektronikus számlának felelnek meg, azonban ettől az általunk látott adatok még nem lesznek sem megbízhatók, sem automatizálhatók.

Búcsú a PDF-től?

A vállalatok számviteli folyamatainak digitalizációja valójában a meglévő adatvagyonnal történő hatékony gazdálkodást jelenti: az elektronikus átállás nem merül ki az e-számlák digitális formában való előállításában és befogadásában.

A változás gyökere az ún. HÉA (hozzáadottérték-adó) irányelv: ez határozza meg az adóalanyokra és bizonyos nem adóalanyokra vonatkozó kötelezettségeket. A HÉA általában véve valamennyi adóztatandó termékértékesítést vagy szolgáltatásnyújtást végző adóalany által fizetendő. Ebből az irányelvből vezeti le minden ország a saját ÁFA szabályait is. Az EU most ehhez nyúlna hozzá.

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo