Így fektesse be a pénzét Warren Buffett szerint

Warren Buffet a világ egyik leggazdagabb embere, aki befektetéseivel kiérdemelte az "omahai bölcs" becenevet. Mire kell ügyelni szerinte, amikor megtakarított pénzünket próbáljuk fialtatni? Íme egy csokor az aranyköpéseiből.

A gazdaságtörténet egyik legsikeresebb befektetője, a 85 éves Warren Buffett mindig híres volt arról, hogy nem fukarkodik a tanácsaival. Befektetési alapja, a konszernként működő Berkshire Hathaway éves részvényesi közgyűlésein a közönség kérdéseire adott válaszaiban és az esemény alkalmából kiadott brosúrákban mindig általános érvényű tanulságok levonására törekedett és jellemzően az a bizonyos paraszti józan ész diktálta meglátásait.

Íme egy csokorra való a 72 milliárd dolláros magánvagyonnal bíró befektetési guru tanácsaiból. (Más befektetési tanácsadók 2016-os jóslatait itt olvashatja.)

Warren Buffet
Kép:Youtube

1. Sose termeljünk veszteséget!

"Első számú szabály: sose veszíts pénzt. Második számú szabály: Sose felejtsd el az első számú szabályt."

Buffett ezzel a látszólag együgyű paranccsal tulajdonképpen arra céloz, hogy ahol csak lehet, tartózkodjunk a kockázatvállalástól, ne menjünk bele olyan helyzetekbe, megállapodásokba, ahol közel sem biztos, hogy nyerünk az ügyleten, illetve ne kockáztassuk olyan vagyontárgyunkat, amire mindenképpen szükségünk van, olyasminek az elnyeréséért, amire nem feltétlenül van szükségünk.

Buffett pályája során rendszerint tartózkodott a túlságosan kockázatos befektetésektől. Köztudott például, hogy a technológiai divatokat és hullámokat rendre nem lovagolta meg.

2. Nagy értéket alacsony áron!

Buffett az úgynevezett "értékbefektetés" (value investing) filozófiájának doyenje. A teóriát a 30-as években dolgozta ki Ben Graham és David Dodd. 1949-ben jelent meg könyvük The Intelligent Investor címen, melynek írásához Buffett is asszisztált.

Ők a cégek könyv szerinti értéket (book value) veszik alapul, ami nem mérvadó mérce olyan vállalkozásoknál, melyek immateriális javakban bővelkedő iparágban nyomulnak, így mérlegükben sok a szellemi tulajdon, szabadalom. Mivel Buffett javarészt ipari cégekbe invesztált, Graham és Dodd metódusa bevált neki.

Akárcsak az az alapelv, hogy alulértékelt cégekre vadászik, melyek valós értékét nem ismerik fel a részvénypiaci szereplők. Magyarán alacsony árfolyamon veszi meg részvényeket és amikor csúcson van egy cég, akkor ad túl rajta, gyakran több százmillió dolláros profitot realizálva.

"Az ár az, amit fizetsz, az érték az, amit kapsz", mondta Buffett, aki mindig bújja a sajtót új befektetési lehetőségek után kutatva. Fixa ideája, hogy semmilyen részvényt nem szabad drágábban venni, mint ami annak a valós értéke. (Még akkor sem, ha tudni lehet, hogy az árfolyam tovább növekszik, tehát a profit szinte tuti biztos.)

5 szokás, amelyre szükség van a sikeres üzlethez
„A szokás a második természetünk” tartja a mondás, érdemes hát olyan szokásokat kialakítanunk, amelyek nemcsak vonzóak mások számára, hanem hozzásegítenek az üzleti sikerekhez is. Összeszedtünk öt olyan szokást, amely az üzleti élet valamennyi területén a segítségünkre lehet.
Ez a fajta értékfundamentalizmus szavatolta sikerét, és segített neki, hogy ne dőljön be a túlpörgött divatoknak, a felfúvódott piaci lufiknak - amik aztán rendre kipukkadtak, árfolyamzuhanásokat vonva maguk után. "Akár zokniról vagy részvényről van szó (angol szójáték: socks & stocks), akkor szeretek minőségi árut venni, ha olcsón adják."

3. Figyeljünk a pénzügyi szokásainkra!

A viselkedés nagy része megszokáson alapul, véli Buffett, "és úgy tartják, hogy a megszokás lánca addig könnyű, amíg túl nehézzé válik ahhoz, hogy megtörjük." A beidegződött megszokás már páncél rajtunk, amit nehéz feltörni. Mindannyiunknak vannak szokásai, amit szívesen elhagyna, de nem megy, és vannak, amiket szívesen felvennénk, de azt sem tudjuk könnyen bejáratni.

Buffett szerint a spórolás jó szokás. "A legnagyobb hibám, hogy nem sajátítottam el rendesen a takarékoskodás szokását." Mondja ő, aki köztudottan imád gyorséttermekben olcsón enni és nem furikázik limókon.

Szerinte automatizmussá, vagyis bejáratott szokássá kéne tenni, hogy a havi fizetésünkből bizonyos összeget elkülönítünk egy takarékszámlára.

Warren Buffett Obama elnökkel a Fehér Házban
(fotó: Wikipedia/Pete Souza)

4. A készpénz olyan, mint az oxigén!

Buffett szerint a készpénz olyan, mint a testnek az oxigén: "Sosem gondolunk rá, amikor rendelkezésünkre áll, de csak erre tudunk gondolni, amikor hiányát szenvedjük."

A Berkshire Hathaway azon cégek közé tartozik, mely dollármilliárdokra rúgó készpénzállományon ül és mindig is ott szerepelt a készpénzben dúskáló vállalatok toplistáján. (Jelenleg 20 milliárdja van cashben.)

Ez a készpénzfelhalmozás is kockázatkerülő stratégia, mert a pénzt befektethetné olyan üzletekbe, ahol nagy megtérülés tűnik lehetségesnek, de a rizikó is ezzel arányosan (vagy éppen aránytalanul) nagy. Buffett esküszik rá, hogy a 2008-ban kirobbant gazdasági válságot azért tudta átvészelni cége, mert sok készpénze volt.

A készpénzzel egyenrangú eszköznek tartja az amerikai állam kincstári kötvényt, vagy a pénzek bankszámlán parkoltatását, vagyis olyan eszközöket, amelyeket gyorsan lehet készpénzre váltani, ha szükség van rá. Különösen azoknál a vállalkozóknál fontos a tartalékot készpénz, akiknél eléggé változó, hogy melyik hónapban mennyi bevételt generálnak.

5. Invesztáljunk magunkba!

Buffett világéletében azt mondogatta, hogy az ember fektessen magába, ahogyan csak tud. Ez nem az esztelen költekezést és önkényeztetést jelenti, hanem egészség tudatos ápolását, minél magasabb fokú diplomák megszerzését, továbbképzéseket, kurzusok elvégzését, valamint olyan szakma választását, amit élvezettel gyakorolhat.

"Bármi, amit javítja a tehetségeid, ami értékesebbé tesz, az ára idővel kifizetődik majd" - mondja. Buffett szerint ezek a befektetések tízszeresen megtérülnek és más eszközöktől eltérően, az ember tehetségeit nem lehet elvenni tőle.

Bármi, ami okosabbá tesz, végső soron gazdagabbá tehet. (Megfelelő oktatás nélkül nem lehet kitörni a szegénységből és ez az egész országnak káros, hosszú távon mindannyian megfizetjük az árát.)

Itt él a világ egyik leggazdagabb embere
(kép: Wikipedia)

6. Állítsunk fel hosszútávú célokat!

Az egyik legnagyobb hiba, amibe az emberek többsége beleesik, hogy hajkurásszák az aktuális tőzsdei és tőkepiaci divatokat, s amikor csökkenés áll be, hamar túladnak részvényeiken. Buffett sosem ijedt meg az árfolyamzuhanásoktól, mert ha bevásárolta magát egy vállalatba, akkor ahhoz hosszú távon ragaszkodott és hosszú távon bízott annak életképességében.

Az ideiglenes megtorpanások, tőzsdei alulértékelések elmúltak, s végül bejöttek a "fogadásai". Ehhez viszont hosszútávú gondolkodás kell, míg az emberek nagy része türelmetlen, kapkod és rövid távon akar magas hozamokat. Buffett bevallottan az életöltőn átölelő távlatban gondolkodott, vagyis vigyázó szemeit több évtizedes horizontra függesztette.

(Forrás: GOBanking Rates, inc.com, wikipedia)

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo