hirdetés

Időzített bombaként ketyeg a dollár a devizapiacon

Tíz évvel a globális pénzügyi válság kezdete után egyre többen keresik azt az eszközt, amely leválthatja az amerikai dollárt a világ vezető tartalékdeviza-szerepéről – olvasható a Saxo Bank második negyedéves kitekintésében.
hirdetés

Mint azt cikkünk előző részében megírtuk, a Saxo Bank vezető elemzőinek véleménye szerint egyre nőnek a kockázati tényezők a világgazdaságban. Ennek egyik eleme, hogy mind hangosabbak azok a vélemények, amelyek szerint az amerikai dollár helyett más pénzügyi eszközt kellene a világ vezető tartalékdevizájának szerepére választani. Donald Trump elnök költségvetési fegyelmezetlensége is komoly muníciót ad azoknak, akik szeretnék ezt a váltást. Ha ez a gazdaságpolitikai folytatódik, akkor erős marad a nyomás a dolláron, így tovább gyengülhet a vásárlóereje, és meggyengülhet a tartalékdeviza-szerepe. De az igazi veszély abban rejlik, hogy milyen út vezethet a dollár eddigi szerepének megváltozásához.

Lassul a gazdaság, nő az elvándorlás, kiegyezünk Brüsszellel
Megszorítások, konszolidáció, a fiatalok növekvő elvándorlása, közeledés Brüsszelhez – ezekre a tendenciákra számítanak a Piac&Profitnak nyilatkozó közgazdászok az új kormány következő 1-2 évében. Amiben mindegyik nekünk nyilatkozó szakértő egyetértett, az az, hogy az EU és a világgazdaság pénzbősége nem tart már soká, és a következő néhány évben biztosan lassulni fog a magyar gazdaság növekedése.
„2018 hátralévő részében és az azutáni időszakban a megítélésem szerint egyre közelebb kerülünk egy új korszak kezdetéhez, amelyben az USA dollár már nem azt a szerepet tölti be a világgazdaságban, mit eddig. A pénzügyi világ egy újabb, a dollárhoz köthető likviditási válságot élhet meg, ha pánik tör ki, vagy fordulat áll be a globális hitelciklusban. Egy új tartalékeszköznek kell lennie a rendszer központjában – vannak, akik egy SDR (Special Drawing Right – Különleges Lehívási Jog) mellett érvelnek, de felmerült egy aranyfedezetű SDR vagy hasonló eszköz is. Máskülönben egy új dollárválság hatalmas súllyal nehezedne a pénzügyi rendszerre, és koordinált válasz nélkül megnő az államcsődök kockázata, de bekövetkezhet az árfolyamok példátlan volatilitása is, és új tartalékeszköz nélkül káosz törhet ki a globális pénzügyi rendszerben. A kérdés az, hogy a világ vezető gazdasági erői képesek lesznek-e kivédeni az elkerülhetetlennek látszó dollárválságot azáltal, hogy újra konfigurálják a pénzügyi világrendszert, és hogy ehhez hogyan nyerik meg a politikai vezetőket” – vélekedett John Hardy, a Saxo Bank devizapiaci vezetője.

Kép:Freepik

Részvények: ellentmondásos kilátások

A részvények több szempontból is nyomás alatt vannak, kezdve a kereskedelmi háború lehetőségétől a csalódást keltő makrogazdasági adatokon át a technológiai szektor szabályozásáig. Kötelező az óvatosság egy ilyen környezetben, és különösen aktuális a portfóliók diverzifikációja és a defenzív taktika. A Saxo Bank úgy gondolja, hogy a második negyedévben a fundamentumok és a kilátások nincsenek összhangban.

Peter Garnry, a Saxo Bank részvénypiaci vezetője szerint a befektetők nagy figyelmet szentelnek a vámháború esélyének és a nem túl kedvező makrogazdasági adatoknak, és ez beárnyékolja a most induló jelentési szezont. Azt javasoljuk a befektetőknek, hogy növeljék meg a defenzív szektorok (pl. egészségügy, alapvető fogyasztási javak) súlyát a portfóliójukban, de ugyanez javasolt a kamatszintre érzékeny szektorokra is, mint például az infrastrukturális szolgáltatások vagy a telekommunikáció, mivel a kamatemelési várakozások meggyengülhetnek a második negyedévben.

Veszély vagy lehetőség? Európa és az amerikai-kínai vámháború
Miközben úgy tűnik, az EU egyelőre megússza az amerikai védővámokat, Kína és az Egyesült Államok között eszkalálódik a vámháború. Szerdán a pekingi pénzügyminisztérium arányos választ adott Donald Trump 50 milliárd dollárnyi terméket érintő, 25 százalékos védővámokat kivető rendeletére. A Piac&Profitnak nyilatkozó szakértők szerint a döntések az európai piacokat is felértékelhetik, de egy elfajuló kereskedelmi háború – különösen, ha a két nagyhatalom egymás valutáját is megtámadja – az egész világgazdaságot recesszióba sodorhatja.
Árupiac – A befektetők továbbra is az aranyban keresik a menedéket

Az elmúlt hetek világpolitikai eseményeinek komoly hatása volt az árupiacra. De amíg a nyersolaj és az arany profitált ebből, addig az ipari fémek megszenvedték a gazdasági növekedési kilátások romlását. Az agrárszektorban pedig az időjárás diktált.  „Az árupiac erősen kezdett 2018-ban, de aztán nyomás alá került a kereskedelmi feszültségek miatt, amelyek nem tettek jót az addigra már amúgy is meggyengült növekedési kilátásoknak. Az inflációs várakozások is gyengültek, így erről az oldalról sem kapott támogatást az árupiac” – vélte Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci vezetője.

A szakember szerint a geopolitikai kockázatok, így Oroszország és a Nyugat szembenállása Szíriában, Irán ellentéte Szaúd-Arábiával és az Egyesült Államokkal, viszont támaszt teremtettek a nyersolajnak és egy bizonyos mértékig az aranynak. Ezen okból ez a két eszköz azon kevesek közé tartozik, amelyek pozitív tartományban vannak az év kezdete óta.

„Ha azt vesszük, hogy a globális növekedés és az infláció nem feltétlenül fognak a várakozásoknak megfelelően alakulni, akkor érdemes nagyobb figyelmet szentelni a nem ciklikus mezőgazdasági szektorra, amely évek óta alulteljesít a többi eszközosztályhoz képest.”

Kriptodevizák – új ciklus következik?

A múlt évi exponenciális növekedés után az idei év elején a kriptodevizák látványosan padlót fogtak. A helyzet továbbra is ellentmondásos, főleg, ha a várhatóan egyre több szabályozási korlátot, vagy a közösségi médiában való promóció tiltását nézzük.  Jack Pouncey, kriptodeviza-elemző szerint amennyiben lesz egy jelentős tőkekivonás a részvénypiacról, akkor ezzel együtt tőkebeáramlásra számíthatunk azokban az eszközosztályokban, amelyek kevéssé korrelálnak a részvényekkel, vagy amelyek a tradicionális pénzügyi rendszeren kívül vannak, és ezek alapján a kriptodevizák potenciálisan jó befektetési célpontok. „A szabályozások, köztük a befektetővédelmi előírások, akár elő is segíthetik az intézményi befektetők megjelenését a kriptodevizák piacán, így akár pozitív negyedév is várhat a Bitcoinra és társaira.”

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo