hirdetés

Hiány van acélból és chipből

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 63,1.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 63,1. A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

A novemberi fellendülést követően decemberben egy intenzívebb bővülést figyelhetünk meg. Általában elmondható, hogy a részindexek növekedtek, s bővülő tendenciára utalnak. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, az index értéke 7,9 százalékponttal nőtt. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az indexérték emelkedése 10,0 százalékpontos.

A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, 2,3 százalékponttal magasabb novemberhez képest. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, de az indexérték 2,7 ponttal emelkedett. A vásárolt készletek index 0,4 százalékponttal nőtt a hónapban, erős bővülést jelezve. A külpiaci mutatók szintén stabil bővülésről tanúskodnak. Az import és export folytatta a kedvező tendenciát, mindkét index markánsan emelkedett.

A beszerzési árak emelkedése is tartós, de 5,4 százalékponttal kisebb az index értéke novemberhez képest. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 7,4 százalékpontos növekedést produkált.

A késztermékkészletek szintje minimálisan, csupán 0,3 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2022 decemberi BMI index magasabb a novemberi (56,0) értéknél. December átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a decemberi értékeké 53,2). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél csak 2021 decemberében volt magasabb érték.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo