hirdetés

Hányan veszítették el állásukat? Kijöttek a legfrissebb adatok

A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban.
hirdetés

(Fotó: depositphotos.com)

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint áprilisban tovább emelkedett a munkanélküliek száma, egy hónap alatt 19 ezerrel lettek többen, 187 ezren voltak. Ennél a közel 20 ezer főnél azonban valójában jóval többen veszítették el az állásukat, összesen 73 ezren. Azok, akiket nem a munkanélküliek közé sorolt be a statisztika, az inaktívak táborát gyarapították - írja laptársunk, az Mfor.hu.

Ennek oka a statisztikai definícióban rejlik: a hivatalos meghatározás szerint ugyanis, aki nem keresett aktívan munkát és/vagy nem tudott volna 2 héten belül munkába állni, az nem tekinthető munkanélkülinek, a munkaerőpiac inaktív részéhez tartoznak. Ők áprilisban 54 ezren voltak a márciusi 40 ezer után.

A foglalkoztatottak száma a negyedik hónappal ezzel összhangban változott. A KSH szerint 73 egy hónap alatt 73 ezerrel csökkent a létszám 4,368 millióra, tavaly áprilishoz képest pedig 136 ezer fős a csökkenés mértéke.

Február-április átlagban nem katasztrofálisak a számok

Ha a szokásos, háromhavi átlagot jelző adatokat nézzük, melyben már ugye két, koronavírus-járvány által érintett hónap is van, a számok nem tűnnek katasztrofálisnak. A munkanélküliségi ráta a 15-74 évesek korcsoportjában 3,8 százalékra emelkedett az előző évi 3,5 százalékról. A munkanélküliek átlagos létszáma 174,1 ezer fő. A munkanélküliség átlagos időtartama 9,2 hónap volt és a munkanélküliek 25,7 százaléka keresett legalább egy éve állást, vagyis tartósan munkanélkülinek minősül.

A 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma a február-április időszakot tekintve 55 ezer fővel mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, 4,436 millióan voltak. A KSH közlése szerint az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók és a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma egyaránt 21 ezer fővel csökkent, a külföldön dolgozóké pedig 14 ezerrel.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo