Elég lenne 15 milliárd euró az IMF-től

Nagyjából a piaci várakozásoknak megfelelő, 3 éves elővigyázatossági, körülbelül 15 milliárd euró összegű megállapodást kellene kötnie Magyarországnak a Nemzetközi Valutalappal (IMF) - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az TV2 Mokka című műsorában hétfőn.

 


MTI

Az IMF-tárgyalások az államtitkár nyilatkozata szerint most azért halasztódnak, mert az IMF-nek és az Európai Bizottságnak egyeztetni kell arról, hogy pontosan milyen feltételekkel induljanak a tárgyalások. (Az IMF budapesti képviseletének vezetője korábban nyilatkozott az esetleges felételekről.) Magyarország kész arra, hogy holnap elkezdje a tárgyalásokat, s bízik abban, hogy egy sokkal gyorsabb szakasz kezdődik majd. Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter pozíciójának átvételéről azt mondta, egyelőre ez csak sajtótalálgatás.

A Varga Mihály által jelzett összeg egybecseng a nagy londoni elemzőházak előrejelzésével. Bár a city stratégái bizakodók, megítélésük szerint nem zárhatók ki a meglepetések sem.

Több mint elég 15 milliárd euró

A Morgan Stanley bankcsoport londoni részlegének közgazdászai befektetőknek összeállított forgatókönyvükben arra a következtetésre jutottak, hogy az általuk számolt bruttó finanszírozási igények alapján egy 15 milliárd eurós, két évre szóló IMF/EU-program "több mint elégséges lenne" a magyar gazdaság külső finanszírozásával kapcsolatos piaci aggályok elsimítására.

A Morgan Stanley elemzői szerint a korábbi európai IMF/EU-programok tapasztalati arra vallanak, hogy egyhónapnyi tárgyalássorozat általában elég lehet a megállapodás bejelentésére, a ház szerint azonban ez az időkeret Magyarország esetében "túl derűlátónak" tűnik.

Lehetnek az IMF-nek is feltételei

A cég londoni elemzői szerint "teljességgel elképzelhető", hogy a Nemzetközi Valutaalap saját feltételekkel áll elő a megállapodás elérése fejében, különös tekintettel arra, hogy miután 2010 nyarán Magyarország "hirtelen levált az (akkori) IMF-programról", az IMF Magyarország iránti bizalma valószínűleg "továbbra is alacsony".

A Morgan Stanley londoni közgazdászai szerint az IMF részéről elképzelhető feltételek a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos további biztosítékoktól az adójogszabályokban teendő engedményekig terjedhetnek.

Jóllehet egyelőre semmi konkrétum nem ismert a valutaalap részéről, valószínűtlennek tűnik azonban, az IMF csupán a "passzív partner" szerepére szorítkozna a tárgyalások során - vélekedtek elemzésükben a Morgan Stanley londoni szakértői. A cég elemzői ugyanakkor közölték: változatlanul lehetségesnek tartják, hogy júliusra vagy augusztusra létrejön a megállapodás a magyar IMF/EU-csomagról, de a parlament nyári szünete miatt lehetségesnek látják a késést is.

A Morgan Stanley elemzőstábja közölte azt is, hogy egyelőre fenntartja azt az MNB-kamatelőrejelzési forgatókönyvét, amely az idei év végére 6,50 százalékig, 2013 végére 5,50 százalékig csökkenő magyar jegybanki alapkamattal számol.

Nem lesz nehéz teljesíteni a feltételeket

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői prognózisukban „eseménydús" tárgyalássorozatot jósoltak, de a harmadik negyedévre megállapodást valószínűsítettek szintén egy 15 milliárd eurós, két évre szóló készenléti csomagról. A ház szerint a magyar félnek várhatóan nem lesz nehéz teljesítenie, amit az IMF a költségvetési oldalon elvár, a figyelem valószínűleg inkább a konszolidációs intézkedések minőségére és fenntarthatóságára összpontosul a tárgyalásokon.

A JP Morgan londoni elemzői a Magyarország számára potenciálisan nehézséget okozó tényezők közé sorolták annak lehetőségét, hogy az IMF módosítást követel az egykulcsos adórendszerben, kéri az állami tömegközlekedési vállalatok átalakulását és e cégek támogatásának csökkentését, valamint "a költségvetési tanács függetlenségének helyreállítását".

A JP Morgan szerint az IMF emellett aggályokat vethet fel a pénzügyi tranzakciós adóval kapcsolatban is. A ház londoni közgazdászainak pénteki előrejelzése szerint az IMF/EU-megállapodás létrejötte után Magyarország le is fog hívni a keretből, és a következő két évben csak 3 milliárd euró értékű kötvényajánlattal jelenik meg a magántőkepiacon, vagyis nem fogja a teljes lejáró szuverén devizatörlesztési kötelezettséget a piacról refinanszírozni. A JP Morgan londoni szakértői szerint ugyanis egy ennél nagyobb kibocsátást a piac esetleg úgy is értelmezhetne, hogy csökken a magyar kormány hajlandósága az IMF-feltételrendszer teljesítésére.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo