hirdetés

Egyhelyben topogás helyett gyors alkalmazkodás – 2. rész

Szállítmányozási vállalatvezetőként és tulajdonosként sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy megbízóink a stratégiai döntéseikbe is beavatnak bennünket. Ez a covid miatti és a mostani háborús helyzetben még inkább így van. A logisztikai szektor „régi motorosaként” nap mint nap harcolunk az elemekkel, hogy a megszokott színvonalon teljesítsünk, közben közelről látjuk, ahogy a különböző piaci szereplők reagálnak a jelenlegi helyzetre. 
hirdetés

Gyulai Krisztina, közgazdász, az Incon-Logistic Kft. alapító-ügyvezetőjének, a precíziós szállítmányozás szakértőjének véleménycikke.

Mi késztethet egy vállalkozást a változtatásra? A teljesség igénye nélkül ezek lehetnek: vevői és/vagy beszállítói problémák, alapanyaghiány, piacon kialakult szűk keresztmetszet miatti nyomás/kényszer, beszerzési árak emelkedése, alternatív költséghatékony megoldások keresése, technológiai fejlesztés, raktárkapacitás szűkössége, pénzügyi források hiánya, munkaerőhiány.

Stratégiai bátorság

Gyulai Krisztina

Az elmúlt utóbbi három évben számos, eddig ismeretlen kihívás nehezítette és nehezíti meg a vállalatok életét. Ebben az esetben azok a vállalatok, akik képesek időben reagálni a piacon kialakult új helyzetre, versenyelőnyhöz jutnak.

Partnereink körében mind beszállítói, mind megrendelői oldalon megtapasztaljuk az útkeresést, a piaci viszonyokhoz való alkalmazkodást, a technológiai fejlesztést. Az, hogy egy vállalatot melyik érinti, illetve számára, mi a helyes út, az nagyon sok mindentől függ. Többek között piacának szerkezetétől, a vállalat tőkeerejétől, innovációs lehetőségeitől, beszállítói, vevői struktúrájától, vevői és/vagy beszállítói kitettségének mértékétől és nem utolsósorban a cégvezetés stratégiai bátorságától.

Magasabb minőségű prémiumtermék – Kínából?!

Vannak olyan vállalkozások, amelyek a covid előtti időszakban alacsony értékű árukat szereztek be Kínából és azt vállalkozásuk szintjéhez mérten elvárt haszonnal képesek voltak értékesíteni. A covid miatt bekövetkezett szállítási bizonytalanság és az azzal párosult magas légi és tengeri szállítási költségek mellett a profit kezdett csökkenni vagy akár eltűnni. A magasabb árszinten megvalósuló beszerzések már nem bizonyultak megfelelő gazdálkodási stratégiának, így ezen kis-, közepes kereskedelmi vállalatok döntési kényszerhelyzetbe kerültek. Megbízóinknál érzékelünk egy portfólióváltást, azaz a korábbi alacsonyabb értékű beszerzéseket felváltja a magasabb minőségű, prémium-kategóriás termékek behozatala Kínából.

Magasabb áruértékre ugyanis fajlagosan alacsonyabb részarányt képvisel a szállítási költség, így a termék jobban és rentábilisabban értékesíthető az európai piacokon. A portfólióváltás szükséges és elengedhetetlen feltételei meglátásom szerint a megfelelő pénzügyi háttér, a piac- és termékismeret megléte, a változtatásra való hajlandóság, az időbeni gyors reagálás.

Van olyan megbízónk, aki fogászati kezelőegységeket szerez be Kínából. Sajnos a magas szállítási költséggel nem tudta az elvárt profitszintet hozni kisvállalkozásként, azonban évtizedes munkássága a piacon megfelelő termék- és piacismeretet biztosított számára, így termékportfólió-váltással oldotta meg vállalkozásában a helyzetet. Magasabb minőségű áru, fajlagosan kisebb szállítási költség, a piacon érvényesíthető magasabb ár volt a receptje. Így továbbra is prosperáló vállalkozást tudhat magáénak.

Járt utat a járatlanért

Másik vevőnk technológiaváltásban gondolkozva tudta fenntartani vállalatának stabilitását. Korábban feldolgozott készterméket importált Kínából. Mivel nem nagyértékű magasan feldolgozott termékről volt szó, így a tengeri fuvardíj a beszerzett áruértékre vetítve a profitot kezdte megenni. A helyzet tarthatatlannak mutatkozott hosszú távon, így döntéskényszerbe került a vállalkozó. A megoldást a technológia fejlesztésében látta, gépsorokat szerzett be, amihez olcsóbb, teljesen feldolgozatlan alapanyagbeszerzés társul. Mára sikerült a korábban feldolgozott terméket itthoni vállalkozásban előállítani a megvásárolt alapanyagból. Ezzel a profitráta nemhogy nem csökken, hanem nő.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo