hirdetés

Egyelőre nem mernek lakásfelújításba vágni a magyarok

A magyarok többsége úgy érzi, hogy az otthonában önmaga lehet, de a felújítási munkák vagy a ház körüli feladatok gyakran okoznak fejfájást számukra. Az IKEA Élet otthon 2022 fogyasztói felméréséből az is kiderül: a magyarok egyelőre óvatosak, és az olyan nagyobb döntésekkel, mint például az otthonfelújítás, most várnak addig, amíg ismét stabilabbnak érzik a gazdasági körülményeket.

hirdetés

A magyarok 34 százaléka teljes mértékben egyetért azzal, hogy az otthonuk tükrözi a személyiségüket, ami kicsivel magasabb, mint a globális átlag (30 százalék) – a legerősebben az 55 év felettiek, a két fős háztartásban élők, és azok éreztek így, akiknek már kirepültek a gyermekeik. A magyarok közül a legtöbbeknek az általuk vásárolt vagy általuk készített tárgyak segítenek abban, hogy az otthonukat a sajátjukénak érezzék.

A felújítások és a rendetlenség miatt bosszankodunk a legtöbbet

A globális átlaghoz képest a magyarok inkább a sajátjukénak érzik a lakásukat, ráadásul 24 százalékuk pozitívabban érez a lakóhelyével kapcsolatban, mint ez előző év azonos időszakában. 5-ből 4-en rendszeresen éreznek frusztrációt is az otthonuk miatt: a legtöbben amiatt bosszankodnak, mert nem tudják, hogyan végezzék el a felújításokat vagy javításokat, nincs helye a dolgaiknak, vagy háztartási munkát kell végezniük.

A felújítások, illetve azok hiánya lehet, hogy további problémát jelenthet majd a hazai válaszadóknak, akik a világátlaghoz képest nagyobb mértékben aggódnak a gazdasági helyzet miatt. A megkérdezettek több mint fele (52 százalék szemben a világátlag 35 százalékával) elképzelhetőnek tartja, hogy ha a megélhetési költségek jelentősen emelkednek a jövőben, az negatívan befolyásolja az otthona felújításával kapcsolatos terveit; ezt a gyermekeikkel egy háztartásban élők tartják a legvalószínűbbnek, akiknek több mint 65 százaléka számít erre.

Otthon igazán elengedjük magunkat

A megkérdezettek 64 százaléka úgy érzi, hogy az otthonában önmaga lehet. Ennek alátámasztásaként a magyarok nagymértékben értenek egyet azzal is, hogy az otthonuk minden benne élő számára biztosítja a magánélet lehetőségét, és úgy gondolják, rendelkezni tudnak az otthonuk kinézete és elrendezése fölött, ami nagy szabadságot jelent számukra.

Ez a szabadság pedig azt is jelenti, hogy az otthonukban szabadabban viselkednek: az elmúlt egy évben a magyaroknak például 35 százaléka evett már az ágyában, ami jóval magasabb, mint a világátlag. 10-ből majdnem 3 ember beszélt már magában, mikor egyedül volt otthon, sőt, a magyarok 15 százaléka már a szobanövényeihez is. 4-ből 1 ember aludt már a lakásán belül máshol, mint az ágya, és 4 százalék bevallotta, hogy dolgozott már home office során a fürdőszobájából.

A többség nem vár a gazdasági helyzet miatt

Az otthoni élményeken és tevékenységeken túl a kutatás azt is vizsgálta, hogy miként befolyásolja a gazdasági események alakulása a költözködési vagy éppen családalapítási terveket.  A globális átlaghoz képest a magyarok a családtervezéshez is valamivel óvatosabban állnak hozzá, és van, aki úgy érzi, érdemes várni addig, amíg a gazdasági nehézségek rendeződnek. A megkérdezettek 14 százaléka valószínűleg elhalasztja az esküvőt vagy a gyermekvállalást, amíg stabilabb nem lesz a pénzügyi helyzet, globálisan ezt a megkérdezettek 11 százaléka gondolta így. A válaszadók közül azok tartják a legvalószínűbbnek, hogy a gazdasági helyzet negatívan befolyásolja majd a családi életre vonatkozó terveiket, akik jelenleg másokkal, de nem partnerükkel és/vagy gyermekükkel élnek együtt.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo