Drasztikusan megugrott a nyugdíj mellett munkát vállalók száma

A nyugdíjcélú előtakarékosság nem ismeretlen fogalom a hazai lakosság körében, azonban még mindig jelentős az időskorú munkavállalók aránya. Bár Magyarországon a nyugdíjasok egészségesen eltöltött éveinek várható száma emelkedett az eltelt több mint 10 évben, az OTP Nyugdíjpénztár hangsúlyozza, hogy ne az egészséges öregkor kárára végzett munkával egészüljön ki a nyugdíj.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az anyagi gondoktól mentes időskor megalapozásához az átlagos vagy kedvezőbb anyagi helyzetben lévők már az aktív éveikben megkezdhetik nyugdíjcélú megtakarításaikat. Mégis, az elmúlt években drasztikusan nőtt azok aránya, akik a nyugdíj melletti munkával vagy idős munkavállalóként próbálnak megoldást találni pénzügyi nehézségeikre – tűnik ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi népszámlálásának adatsorából

A 2011 és 2022 közötti foglalkoztatottsági statisztikáit összevetve a gazdaságilag aktív korú, 15-64 év közötti korcsoport adja a hazai munkaerőpiac meghatározó hányadát. Ennek ellenére a 65 éves és afeletti munkavállalók – tehát az öregségi nyugdíjra jogosultak – aránya is emelkedett a vizsgált időszakban. Míg 2011-ben a foglalkoztatottak teljes létszámán belül az arányuk 1,6 százalék volt, 11 évvel később 4,2 százalékra nőtt.

(Forrás: KSH/OTP)
(Forrás: KSH/OTP)

Szűkebb korcsoportokra bontva az idős dolgozók számának emelkedése ennél is drasztikusabb. Bő egy évtized alatt a 65-69 évesek aránya 66, a 70-74 éveseké 71, a 75 éves és annál idősebbeké pedig 75 százalékkal emelkedett a 2011-es népszámlálás adataihoz képest. Az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője, Horpácsi Krisztina szerint:

„A lakosság nyugdíjjal kapcsolatos bizonytalansága egy régóta jelen lévő probléma, a jelenlegi gazdasági környezet pedig még inkább kihívások elé állítja a nyugdíjba vonulók anyagi helyzetének tervezhetőségét”. A szakértő hozzátette, hogy „bár sokan úgy gondolnak az időskori munkavégzésre, mint az egyetlen kézenfekvő nyugdíjkiegészítő lehetőségre, nem szabad megfeledkezni az egészségi állapotról sem”.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo