Divat lesz a kifehérített menü?

Már rendelet írja elő, milyen étel jár a korházba kerülteknek. Ez ráirányítja a figyelmet egy uniós kezdeményezésre, mely a közétkeztetést fejleszti.

Mi lesz az árrésstop vége?
Belebukhat valaki az MNB-alapítványi botrányba?
Mik lennének egy új kormány legfontosabb teendői?

Online Klasszis Klub élőben Csillag Istvánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi gazdasági és közlekedési minisztert!

2025. június 25. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

December elején látványos médiamegmozdulással adták az emberek tudtára, hogy ezentúl legalább napi 550 forintot biztosítanak a kórházaknak betegenként az étkeztetésre. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter személyesen tálalta az ebédet egy, a Szent Imre Kórházban fekvő betegnek. A változtatást a vizitdíjakból befolyt összeg teszi lehetővé. Már rendelet írja elő, mit kell, illetve mit ajánlott adni a betegeknek. A változás újra ráirányítja a figyelmet egy korábbi európai uniós kezdeményezésre, melynek célja, hogy irányt mutasson a speciálisan az étkeztetési szolgáltatásra szakosodott vállalkozásoknak. Egy felmérés szerint a magyarok közel harmada bevallottan rendszertelenül étkezik. Aki nem otthon étkezik, leggyakrabban a munkahelyi, illetve iskolai menzára tér be.

A "Gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat" bevezetése szerződéses közétkeztetési pályázatoknál című kézikönyv lényege, hogy azokat a vállalkozásokat kell helyzetbe hozni a közétkeztetésnél, amelyek korszerű technológiával megfelelő ételeket készítenek, emellett tisztességes bért fizetnek, és rendezett munkakörülményeket biztosítanak alkalmazottaiknak, akiket "fehéren" foglalkoztatnak. A kézikönyv április óta már magyar nyelven is elérhető az interneten. Ennek célja, hogy segítse a szerződéses közétkeztetés szolgáltatások közösségi és magán beszerzőit erőfeszítéseikben, és egyben olyan pályáztatási folyamat szervezésére ösztökéljen, melynek eredményeként a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat lesz kiválasztható.

A szerződéses közétkeztetés európai szociális partnerei, az EFFAT és a FERCO közös kezdeményezése részeként ez a kézikönyv arra is hivatott, hogy a kiíró intézmények figyelmét azokra a szerződéses közétkeztetési vállalkozásokra irányítsa, amelyek:

  • vállalkozásukon belül kiemelten kezelik a szociális értékeket, a munkakörülmények javítása, a személyzet képzése, a vállalati megállapodások és a szociális párbeszéd eszközeivel;
  • minőséghez kapcsolódó programokat fejlesztenek;
  • valamennyi lehetséges intézkedést megteszik az élelmiszerhigiénia és biztonság maximális szintjének biztosítására.

Véleményvezér

Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint

Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint 

Csökken a normativitása a magyar társadalomnak.
Enyveskezű lehet Orbán Viktor barátja, nyomozást indított az Európai Ügyészség

Enyveskezű lehet Orbán Viktor barátja, nyomozást indított az Európai Ügyészség 

Vége az Európai Unió elnéző magatartásának.
Nincs lejjebb, utolsók vagyunk Európában

Nincs lejjebb, utolsók vagyunk Európában 

Tragikusan teljesít az Orbán-kormány.
A meggy és a málna kétszer annyiba kerül, mint tavaly

A meggy és a málna kétszer annyiba kerül, mint tavaly 

Nem jön össze a kisebb infláció.
Itt a rezsicsökkentés ára, 15 ezren ivóvíz nélkül

Itt a rezsicsökkentés ára, 15 ezren ivóvíz nélkül 

Ma már nincs ingyen semmi, a rezsicsökkentés se.
Cserbenhagyta Orbán Viktort barátja

Cserbenhagyta Orbán Viktort barátja 

Most már Szlovákia is támogatja Ukrajna EU tagságát.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo