Divat lesz a kifehérített menü?

Már rendelet írja elő, milyen étel jár a korházba kerülteknek. Ez ráirányítja a figyelmet egy uniós kezdeményezésre, mely a közétkeztetést fejleszti.

Mire készülhet a kormány?
Meg lehet még menteni az idei évet az ezer sebből vérző gazdaságban?

Online Klasszis Klub élőben Győrffy Dórával!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a közgazdászt, egyetemi tanárt!

2025. július 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

December elején látványos médiamegmozdulással adták az emberek tudtára, hogy ezentúl legalább napi 550 forintot biztosítanak a kórházaknak betegenként az étkeztetésre. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter személyesen tálalta az ebédet egy, a Szent Imre Kórházban fekvő betegnek. A változtatást a vizitdíjakból befolyt összeg teszi lehetővé. Már rendelet írja elő, mit kell, illetve mit ajánlott adni a betegeknek. A változás újra ráirányítja a figyelmet egy korábbi európai uniós kezdeményezésre, melynek célja, hogy irányt mutasson a speciálisan az étkeztetési szolgáltatásra szakosodott vállalkozásoknak. Egy felmérés szerint a magyarok közel harmada bevallottan rendszertelenül étkezik. Aki nem otthon étkezik, leggyakrabban a munkahelyi, illetve iskolai menzára tér be.

A "Gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat" bevezetése szerződéses közétkeztetési pályázatoknál című kézikönyv lényege, hogy azokat a vállalkozásokat kell helyzetbe hozni a közétkeztetésnél, amelyek korszerű technológiával megfelelő ételeket készítenek, emellett tisztességes bért fizetnek, és rendezett munkakörülményeket biztosítanak alkalmazottaiknak, akiket "fehéren" foglalkoztatnak. A kézikönyv április óta már magyar nyelven is elérhető az interneten. Ennek célja, hogy segítse a szerződéses közétkeztetés szolgáltatások közösségi és magán beszerzőit erőfeszítéseikben, és egyben olyan pályáztatási folyamat szervezésére ösztökéljen, melynek eredményeként a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat lesz kiválasztható.

A szerződéses közétkeztetés európai szociális partnerei, az EFFAT és a FERCO közös kezdeményezése részeként ez a kézikönyv arra is hivatott, hogy a kiíró intézmények figyelmét azokra a szerződéses közétkeztetési vállalkozásokra irányítsa, amelyek:

  • vállalkozásukon belül kiemelten kezelik a szociális értékeket, a munkakörülmények javítása, a személyzet képzése, a vállalati megállapodások és a szociális párbeszéd eszközeivel;
  • minőséghez kapcsolódó programokat fejlesztenek;
  • valamennyi lehetséges intézkedést megteszik az élelmiszerhigiénia és biztonság maximális szintjének biztosítására.

Véleményvezér

Arcul köpte az örményeket egy fideszes országgyűlési képviselő

Arcul köpte az örményeket egy fideszes országgyűlési képviselő 

Oksabb lett volna, ha Hoppál Péter csendben marad.
Magyarország költi a legkevesebbet az egészségügyre az unióban

Magyarország költi a legkevesebbet az egészségügyre az unióban 

Hová tűnik az adófizetők rengeteg pénze?
Utolsó helyen állunk az unióban a nyaralni tudók számában

Utolsó helyen állunk az unióban a nyaralni tudók számában 

Meddig süllyed még a magyarok életszínvonala?
Rettegnek a fideszes polgármesterek

Rettegnek a fideszes polgármesterek 

Fideszes polgármesternek együtt szerepelni egy ellenzékivel egy fotón, skandallum.
Élve fejeztek le egy magyart az oroszok

Élve fejeztek le egy magyart az oroszok 

Miért hallgat a magyar kormány, amikor az oroszok gyilkolnak magyarokat?
A lengyel gazdaság száguldása hatalmas égés a magyar gazdaságpolitika számára

A lengyel gazdaság száguldása hatalmas égés a magyar gazdaságpolitika számára 

A munkavállalók a lábukkal szavaznak.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo