December elején látványos médiamegmozdulással adták az emberek tudtára, hogy ezentúl legalább napi 550 forintot biztosítanak a kórházaknak betegenként az étkeztetésre. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter személyesen tálalta az ebédet egy, a Szent Imre Kórházban fekvő betegnek. A változtatást a vizitdíjakból befolyt összeg teszi lehetővé. Már rendelet írja elő, mit kell, illetve mit ajánlott adni a betegeknek. A változás újra ráirányítja a figyelmet egy korábbi európai uniós kezdeményezésre, melynek célja, hogy irányt mutasson a speciálisan az étkeztetési szolgáltatásra szakosodott vállalkozásoknak. Egy felmérés szerint a magyarok közel harmada bevallottan rendszertelenül étkezik. Aki nem otthon étkezik, leggyakrabban a munkahelyi, illetve iskolai menzára tér be.
A "Gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat" bevezetése szerződéses közétkeztetési pályázatoknál című kézikönyv lényege, hogy azokat a vállalkozásokat kell helyzetbe hozni a közétkeztetésnél, amelyek korszerű technológiával megfelelő ételeket készítenek, emellett tisztességes bért fizetnek, és rendezett munkakörülményeket biztosítanak alkalmazottaiknak, akiket "fehéren" foglalkoztatnak. A kézikönyv április óta már magyar nyelven is elérhető az interneten. Ennek célja, hogy segítse a szerződéses közétkeztetés szolgáltatások közösségi és magán beszerzőit erőfeszítéseikben, és egyben olyan pályáztatási folyamat szervezésére ösztökéljen, melynek eredményeként a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat lesz kiválasztható.
A szerződéses közétkeztetés európai szociális partnerei, az EFFAT és a FERCO közös kezdeményezése részeként ez a kézikönyv arra is hivatott, hogy a kiíró intézmények figyelmét azokra a szerződéses közétkeztetési vállalkozásokra irányítsa, amelyek:
- vállalkozásukon belül kiemelten kezelik a szociális értékeket, a munkakörülmények javítása, a személyzet képzése, a vállalati megállapodások és a szociális párbeszéd eszközeivel;
- minőséghez kapcsolódó programokat fejlesztenek;
- valamennyi lehetséges intézkedést megteszik az élelmiszerhigiénia és biztonság maximális szintjének biztosítására.