hirdetés

Állami segítséget kapnak a lengyel vállalatok

A lengyel kormány megawattóránkénti 69 ezer forintnak megfelelő árkorlátot tervez bevezetni a kisvállalatok, a helyi önkormányzatok, valamint az érzékenynek minősülő intézmények által fizetendő energiaárakra.

hirdetés

A kormány keddi ülésén elfogadott, most a parlament elé kerülő tervezetről Morawiecki elmondta: függetlenül attól, hogy 2023-ban hogyan fog növekedni a nagykereskedelmi piacon a villamos energia ára, a kis- és középvállalatok, a helyi önkormányzatok, valamint az úgynevezett érzékeny fogyasztók (például kórházak, iskolák) esetében a maximális lehetséges  energiaár megawattóránként 785 zlotyt (68 950 forint) tesz majd ki az egész jövő évben.

A miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, valamint Jacek Sasin kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter által bemutatott tervezet szerint azon háztartások esetében, amelyek túllépnek a már megszabott kedvezményes fogyasztási küszöbön, a maximális áramár megawattóránként 699 zlotyt (61 396 forint) tesz majd ki.

A lakossági energiaárakra vonatkozóan a lengyel parlament múlt héten szavazta meg azt a  törvényt, amelynek értelmében jövőre 2000 kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be. A fogyatékkal élők családjai számára magasabb, 2600 kilowattóra fogyasztási küszöböt szabtak meg, a nagycsaládok és a gazdák családjainak pedig 3000 kilowattóra lesz a küszöb.

Morawiecki kedd délelőtt a helyi önkormányzatokat tömörítő szervezetek képviselőit fogadta, megvitatták többek között az energiakereskedők által ajánlott magas árak kérdéskörét. A találkozót követően Krzysztof Kosinski, a Lengyelországi Városok Szövetségének titkára megawattóránként 500-600 zloty maximális árat nevezte elfogadhatónak az önkormányzatok számára.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo