hirdetés

Akkor most készüljünk a Brexitre?

A jelen állás szerint senki sem tudja, hogy mi lesz a Brexittel, lesz-e egyáltalán vagy elhalasztják? A sokféle lehetséges forgatókönyv mellett a prudens üzleti működés azonban megköveteli, hogy felkészüljünk a legrosszabb eshetőségre, még akkor is, ha abban reménykedünk, hogy a Brexitet mégis elhalasztják.
hirdetés

Hogyan készüljünk egy ilyen bizonytalan helyzetben? Esetleg várakozó pozícióba helyezkedjünk mondván, ha most úgy sem tudjuk, hogy mi lesz a jövőben, akkor majd később, amikor már világosan látjuk a helyzetet, döntünk majd arról, hogy mit csináljunk. Ha nem halasztják el a Brexitet, már kevés időnk lesz felkészülni annak hatásaira, ezért a legrosszabb és legközelibb forgatókönyvre már most el kell kezdeni a felkészülést - hívta fel a figyelmet Sztankó Dániel, az RSM Hungary szenior adószakértője legfrissebb blogbejegyzésében.

Elkerülhető-e a „no-deal” Brexit?

A jelen állás szerint a „no deal” Brexit, azaz megállapodás nélküli Brexitnek négy alternatívája lehet:

Brexit: a patkányok menekülnek a süllyedő hajóról
Kevés üzletember támogatja-támogatta a Brexitet, közülük a leghangosabb éppen most helyezi át Ázsiába cége központját Nagy-Britanniából. A brit szavazóknak talán most érdemes lenne elgondolkodnia azon, kikre is hallgattak, amikor a kilépésre szavaztak.
Az Egyesült Királyság és az EU jóváhagyják az ún. „válási szerződést” és az Egyesült Királyság további 21 hónap haladékot kap arra (körülbelül 2020 végéig),hogy felkészüljön a Brexitre. Addig az Egyesült Királyság nem vesz részt az EU intézményrendszerében (Európai Parlament, Tanács, Bizottság, stb.), de az áruk és a szolgáltatások szabad mozgására vonatkozó rendelkezések továbbra is érvényben maradnak.

Az Egyesült Királyság visszavonja az 50. cikkelyre – az EU elhagyására – vonatkozó nyilatkozatát. Egy 2018. decemberi Európai Bírósági ítélet értelmében az Egyesült Királyság ezt egyoldalúan is megteheti.

Az EU és az Egyesült Királyság közösen megállapodnak a határidő meghosszabbításában. Erre az EU valószínűleg maximum 3 hónapnyi haladékot hajlandó lesz adni, kivéve, ha az Egyesült Királyság belátható időn belül általános választásokat vagy egy újabb Brexit népszavazást tart. Az EU és az Egyesült Királyság egy újabb „válási szerződésben” állapodnak meg közösen. Ezt viszont az Egyesült Királyságnak és az EU-nak is jóvá kell hagyni. Ha a négy alternatív forgatókönyv egyike sem jön be, akkor beüt a „no deal” Brexit: ez esetben az Egyesült Királyság nem EU-s, azaz harmadik országnak minősül majd.

Hogy melyik forgatókönyv lesz a befutó, jelenleg nem tudjuk. Azonban az biztos, hogy minden változatnak eltérő konzekvenciái vannak az áfában, az adózásban és a vámban. Minden esetre a legrosszabbra, az ún. „no deal” Brexitre érdemes készülni, hiszen szűk két hónap maradt ezen határidőig.

Kép:Fotolia

Milyen hatással lesz Brexit az áfára?

Ha „no-deal” Brexit forgatókönyv érvényesül, akkor az Egyesült Királyságból érkező áru termékimportnak minősül, az oda irányuló termékértékesítések pedig termékexportnak minősülnek. Ahhoz, hogy az értékesítés adómentes maradjon, nem lesz elengedő CMR-eket gyűjteni, az adómentességhez ezen túl szükséges lesz az is, hogy a terméket a vámhatóság végleges rendeltetéssel, igazoltan kiléptesse. Ennek megfelelően a vállalkozásoknak át kell állítaniuk a számlázóprogramokat, vállalatirányítási és egyéb számítástechnikai rendszereiket.

Ezen a helyzeten csak a fogadóirodák nyernek
Lassan minden napra jut egy szavazás az angol alsóházban Brexit ügyben. A szavazásdömpinggel egyedül a fogadóirodák járnak jól, ugyanis nehéz megtippelni, hogy mikor, mi fog történni, melyik politikai erőnek mi az elképzelése, ha van egyáltalán ilyen.
A háromszögügylet egyszerűsítés brit adószámok esetén nem lesz alkalmazható, mert a háromszögügyletek csupán közösségi adóalanyokra vonatkoznak. Hasonlóképpen a vevői készletre vonatkozó egyszerűsítések sem lesznek alkalmazhatóak a brit cégekkel való kereskedelem során. Mindez két területre lehet kihatással. Egyrészt a magyar cégeknek nagyobb valószínűséggel kell majd adószámot kérniük az Egyesült Királyságban, amennyiben a majdani brit szabályok ezt megkövetelik. Másrészt a brit cégeknek több esetben kell kérni adószámot belföldön, illetve más tagállamokban.

A webshopokat az Egyesült Királyságból üzemeltető vállalkozásokat is érintheti a Brexit. A jelenlegi szabályok szerint az az adóalany, amelynek a távolsági értékesítései egy adott tagállamra vetítve éves szinten nem éri el a 35 000 eurós összeghatárt, nem köteles a célországban adószámot kérni (az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Németországban ez az összeghatár jelenleg magasabb). Ez a szabály viszont csak a közösségi vállalkozásokra vonatkozik. Ez azt jeleni, hogy a brit vállalkozások, amelyek jelenleg brit raktárból értékesítik a termékeket a célország szerinti áfát kötelesek majd megfizetni a 35 000 eurós értékhatár alatt is, termékimport címén. Amennyiben azonban a brit vállalkozás valamely EU-s tagállamba viszi a készletét, pl. Magyarországra vagy Hollandiába, úgy csak ebben az országban lesz köteles az áfa bejelentkezésre a 35 000 eurós értékhatár alatti értékesítések esetén.

Azok a brit vállalkozások, amelyek Magyarországon adószámmal rendelkeznek, csak pénzügyi képviselet útján folytathatják gazdasági tevékenységüket belföldön! A pénzügyi képviselet ellátására speciális szabályok vonatkoznak, amelyek egyúttal a pénzügyi képviselőkkel szemben többlet-feltételeket támasztanak. Az érintett brit vállalkozásoknak már most érdemes megkeresniük a pénzügyi képviseletre jogosult társaságokat. Még kérdéses, hogy mi lesz azokkal a brit vállalkozásokkal, amelyeknek jelenleg van adószámuk belföldön, de nem rendelkeznek pénzügyi képviselővel a Brexit napján. Adószámukat hivatalból törlik, vagy az adóhatóság mégis biztosít valamilyen türelmi időt a vállalkozások számára?

Hamarosan kiderül, hogy a briteknek sikerül-e angolosan távozni az EU-ból, avagy még két évig fogunk búcsúzkodni átmeneti rendelkezések jegyében.

Hörcsögüzemmódba kapcsolnak a britek
Beindul a felvásárlás, a cégek és a fogyasztók is megkezdik a felkészülést a legrosszabbra, de van néhány olyan buktatója megállapodás nélküli kilépésnek az Európai Unióból, amire nem lehetséges előre készülni.
hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo