A Kádár-korszakra emlékeztet az inflációs adat

Augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció. Ez csaknem 40 éve a legalacsonyabb érték, ennél alacsonyabb inflációt utoljára 1974 júniusában mértek, akkor 1,2 százalék volt a fogyasztói árindex. Az elemzők szerint még alacsonyabb is lehet a drágulás mértéke.

Negyven éve nem láttunk ilyen alacsony értéket - Kép: SXC

A fogyasztói árak az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek augusztusban - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők az előző hónappal megegyező fogyasztói árakat, éves összevetésben pedig 1,65 százalékos drágulást vártak. Augusztusban ötödik hónapja volt 2 százalékosnál alacsonyabb a fogyasztói árak éves növekedési üteme. A háztartási energia, a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjak, valamint a tartós fogyasztási cikkek és ruházkodási termékek árának csökkenésével magyarázta az alacsony inflációt jelentésében a KSH.

Júliushoz mérten az élelmiszerek ára 1,0 százalékkal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 10,1 százalékos árcsökkenésének következménye. Szintén mérséklődött az étolaj ára 2,3 százalékkal, a liszté 2,0 százalékkal, a cukoré 1,4 százalékkal és a száraztészta ára 1,1 százalékkal. Drágult a tej, 2,5 százalékkal, a sajt pedig 1,9 százalékkal, valamint a sertéshús ára átlagosan 1,4 százalékkal volt magasabb augusztusban, mint az előző hónapban.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 0,9 százalékkal. Az egyéb cikkek ára 0,3 százalékkal lett magasabb, ide tartoznak: lakás-, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek. Ezen belül a járműüzemanyagokért 1,0 százalékkal kellett többet fizetni. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 2,1 százalékkal kellett kevesebb fizetni.

Szintén árcsökkenés volt megfigyelhető a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások esetében, előbbiek ára 0,4, utóbbiaké 0,3 százalékkal csökkent. Ez utóbbin belül a víz- és csatornadíjak átlagosan 8,9 százalékkal csökkentek, a szemétszállítás csoportjában 7,7 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető.

Tavaly augusztushoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 2,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a sajt ára, 10,0 százalékkal, az idényáras élelmiszereké 7,8 százalékkal, a sertéshúsé 6,4 százalékkal és a liszté 5,8 százalékkal. A burgonya 67,4 százalékkal drágább, mint tavaly augusztusban volt, a gyümölcsök 4,1 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt.

Csökkent az ára egyebek közt a tojásnak, 12,0 százalékkal, és a cukornak 8,2 százalékkal. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 9,1 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára, alapvetően a cigaretták 14,6 és a bor árának 9,7 százalékos emelkedése miatt, míg a sör és a tömény italok 3 százaléknál kisebb mértékben drágultak.

Tovább mérséklődhet a drágulás

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kiemelte: ismét rekordalacsony lett az inflációs adat; ehhez főként a nyári rezsicsökkentés járult hozzá, de például a szezonális élelmiszerek, illetve a nyári leárazások miatt a ruházati termékek árának mérséklődése is segítette az augusztusi alacsony inflációt. A szakember arra számít, hogy a következő időszakban lesznek ennél is alacsonyabb adatok, szerinte olyan hónap is lehet, amikor 1 százalék alatt lesz a drágulás mértéke.

Elmondta: novembertől újabb rezsicsökkentés várható, így tartós lehet a rendkívül alacsony infláció, ezért valószínű, hogy a jövő év közepéig még az 1-2 százalékos sávban marad a drágulás mértéke. Jelenleg úgy tűnik, hogy 2014 második felében és 2015-ben sem fogja meghaladni az infláció a 3 százalékot - fogalmazott.

Jobb hangulatban a gazdaság
Augusztusban kissé emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index értéke. Ez az üzleti várakozások javulásának következménye, a fogyasztói bizalmi index ugyanis csökkent. A gazdasági várakozások a tavaszi javulás után a nyár folyamán összességében nem változtak lényegesen.
Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője kiemelte: a vártnál jóval alacsonyabban alakuló az infláció mögött az húzódik meg, hogy a szemétszállítás díja összességében 10 százaléknál nagyobb mértékben csökkent, ami még augusztusban is éreztette hatását, illetve a víz- és csatornadíj mérséklésének következményét inkább szeptemberre várta. Az MKB vezető elemzője rámutatott arra is, hogy a dohánytermékeknél nem volt akkora az áremelkedés, mint amire számítani lehetett a júliustól érvényben lévő új rendszertől, amikor is árrést jelentősen megemelték, és ez alapján akár 10-15 százalékos áremelkedést is el lehetett képzelni.

Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzője kommentárjában kiemeli: a várakozásoknál lényegesen alacsonyabbra zuhant az infláció. Szerinte a meglepetést leginkább az okozta, hogy a dohánytermékek árrésének emelése még nem jelent meg teljesen a fogyasztói árindexben, így ennek hatása a következő hónapokban várható. A közműdíjak júliustól érvényes csökkentésének hatása már gyakorlatilag teljes egészében jelentkezett az augusztusi inflációban - fűzte hozzá.

Szerinte az inflációra a következő hónapokban ellentétes folyamatok lehetnek hatással. A dohánytermékek árrésének emelése a következő hónapokban jelenik meg, ezenkívül az elektronikus útdíj bevezetése emelheti valamelyest az inflációt. Az egyes banki szolgáltatások áremelése, valamint a taxi tarifák markáns emelésének hatása szintén szeptemberben jelenhet meg, míg szeptemberig az üzemanyagárak tavaly őszi meredek emelkedése fékezheti az inflációt. Az élelmiszerárakra nézve enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak érdemi mérséklődése, a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása - írta az elemző.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo