A háború sem akadály, továbbra is rengeteg pénz áramlik az ingatlanpiacra

Irodaházakat, raktárakat, telkeket és szenvedő hoteleket céloznak idén a magán- és intézményi befektetők. A lakáspiacon is egyre gyakrabban jelennek meg ezek a vevők.

A cikk eredetileg a Piac&Profit legújabb számában jelent meg. A magazin emellett számos aktuális társadalmi és politikai kérdést feszeget pártatlanul, szókimondóan, miközben a vállalkozások számára is útmutatót ad a mindennapi boldoguláshoz. Vegye le a digitális könyvespolcról az exkluzív interjúkat és vállalkozói sikerrecepteket egyaránt tartalmazó lapot!

Hová meneküljön a pénz, ha magas az infláció? Ismerős a válasz. Például ingatlanba. Ezt az alapigazságot veszik elő idén is azok, akiknek tömve a zsebe, és nem ma, de még csak nem is holnap van szükségük a sok-sok millióra. A jól megválasztott irodaház, telek vagy raktárközpont válság- és pénzromlásálló befektetés. A magyar gazdaság makrogazdasági mutatói 2022-ben ugyan bizonyosan elmaradnak a tavalyitól, de növekedés lesz, az ingatlanpiac szempontjából az összes fundamentum stabil. S bár vannak kockázatok, minden adott ahhoz, hogy a komoly befektetők és a szerencsevadászok is megjelenjenek a vevők között.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, röviden érdemes utalni az elmúlt öt-hat év fejleményeire. 2020-ban a világjárvány az ingatlanpiac négy-öt éve tartó szárnyalását törte meg: akkor az ingatlanbefektetési volumen 40 százalékkal esett vissza.

Látszott azonban, hogy a megtorpanás átmeneti, a kilátások erős visszapattanást jeleztek előre, amelyet az újabb fertőzési hullám lassított, de visszavetni nem tudott, hiszen az elmúlt években Magyarországon is komoly vagyon halmozódott fel, amely kereste a befektetési lehetőségeket.

Home office ide vagy oda, kell az iroda (Fotó: Pixabay)

A vagyon jelentős része a NER-be jól betagozódott vállalkozóknál gyűlt fel. Cégeik révén befektetőként és fejlesztőként is mind aktívabbak lettek az ingatlanpiac szinte összes területén. Többen közülük állami forrásokat is felhasználva, sokszor verseny nélkül, számolatlanul jutottak hotelekhez, telkekhez és irodaházakhoz, majd beléptek a kiskereskedelmi ingatlanok piacára, az utóbbi két-három évben pedig a lakások és üdülők is érdeklik őket, illetve a bajba jutott szállodákat kóstolgatják. Várhatóan még az áprilisi választások előtt elindítanak vagy lezárnak több tranzakciót, de kormányváltás esetén sem fogják feladni állásaikat. Ez alól kivétel lehet a Budapest Airport, amely nagy ingatlanvagyonnal is rendelkezik, de a megvásárlását a választások utánra halasztotta az Orbán-kormány, remélve persze, hogy nyeregben marad. Biztosra ment viszont Debrecenben, az ottani repülőtér-üzemeltető cégben 51 százalékos többséget szerzett, és fejlesztéseket ígért, ezek jelentős része érinti a légikikötő infrastruktúráját is. A városi önkormányzat ingyen (!) adta az üzletrészt.

Miközben nem lankadt a külföldi ingatlanbefektetők figyelme Magyarországon, a részarányuk erősen visszaesett: 2020–21-ben csupán 20–25 százalék volt. Minden szakmai értékelés szerint a magyar piac továbbra is vonzó célpont, és a hazai cégek erős jelenléte miatt kompetitív terep a külföldiek számára. Minden szereplő tudja azonban, hogy az ingatlanok ára az anyagköltségek, az energia és a munkaerő drágulása miatt nem csökkent, sőt, felívelő szakaszban van. Azonban a bankok a jól előkészített és ígéretes projektek esetében szívesen hiteleznek, így relatíve még mindig olcsón lehet forráshoz jutni. A befektetők az elmúlt két évben a gazdasági korlátozások miatt nehezen tudtak tőkét kihelyezni, ezért sokan idén próbálják behozni az elmaradt üzleteket. Ez erősíti a keresletet, így a teljes befektetési érték a 2021-es 1,3 milliárd euró után 2022-ben az 1,5-1,7 milliárd eurót is elérheti.

Közel a járvány előtti szint

A CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó előrejelzése szerint 2022-ben az összesített európai kereskedelmi ingatlanbefektetések növekedése megközelítheti az öt százalékot, ami már nagyon közel van a világjárvány előtti értékekhez. A lakossági és logisztikai ingatlanok iránti kereslet várhatóan továbbra is rendkívül erős marad, az intenzív bérlői kereslet és a kiemelt ingatlanok korlátozott készlete szintén élénkíti az irodák iránti befektetői keresletet Magyarországon is.

Tehát iroda. Igen, kell ilyen eszköz is, hiába népszerű a home office. Nemsokára zárul például az a tranzakció, amely keretében a pánerópai Europa Capital – a ConvergenCE kereskedelmi ingatlanbefektető és -fejlesztő céggel együttműködve – Budapesten megvásárolja a 12 500 négyzetméteres belvárosi Akadémia Business Centert, amit teljesen felújít. A mind kiterjedtebb fejlesztői tevékenységet folytató Futureal Csoport néhány hete befektetési üzletágat indított, az új cég (Futureal InvestmentPartners) január végén jelentette be, hogy három, összesen közel 70 ezer négyzetméternyi ingatlanba szállt be Lengyelországban. Megszerezte a 30 ezer négyzetméteres varsói Galeria Bemowo és a 25 ezer négyzetméteres gdański Manhattan bevásárlóközpontot, ezenkívül Wrocławban bekebelezte a 12 ezer négyzetméteres Wratislavia Tower irodaházat is.

Megosztott kockázatok
Európa továbbra is élen jár a fenntartható eszközökre vonatkozó, tőkebevonásra irányuló szabályozási erőfeszítések terén. Ám a befektetési stratégiák a különböző eszközosztályok helyett egyre inkább a különféle kockázati források közötti diverzifikációra fognak összpontosítani. A nagyobb szén-dioxid-kibocsátású eszközök esetében a szigorúbb szabályozások miatt a kedvezmény várhatóan folyamatosan növekszik majd, és a befektetők feladata lesz az eszközök ellenállóságának a biztosítása ezekkel a változásokkal szemben. 2022-től a legnépszerűbb befektetési célpontok lesznek várhatóan a fenntarthatóságra és az éghajlatikockázat-csökkentési stratégiákra összpontosító piacok. Az elemzők arra számítanak, hogy a vállalkozások ennek megfelelően gyorsan integrálják a környezeti, társadalmi és irányítási, azaz ESG-kritériumokat a döntéshozatalba.
A Futureal mellett az Indotek Group nyomul még nagy sebességgel a külpiacokon, és ugyancsak felvásárlásokkal bővíti portfólióját. A Jellinek Dániel milliárdos által vezetett csoport a közelmúltban Görögországban vásárolt egy háromcsillagos szállodát, s ezzel a dél-európai ország lett a cég 12. külföldi piaca, a portfólióban pedig immár jelentős helyet foglal el a mediterrán térség.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo