A XIII. kerületben nem lesznek olcsóbbak a lakások

A jelenleg rendelkezésre álló adatokból az Otthon Centrum becslést készített az idei évre várható adásvételekről. A fővárosban 35 ezer lakóingatlan-adásvételre számítanak, azon belül a legtöbb tranzakcióra a XIII., XI. és XIV. kerületekben. Az agglomeráció járásai közül a Szigetszentmiklósiban pörög majd leginkább a piac, a vidéki megyei jogú városok közül pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsett.

„Idén a legtöbb ingatlan-adásvétel továbbra is a nagyvárosokban, a környező településeken és a főváros belső kerületeiben várható” – derült ki az Otthon Centrum legfrissebb előrejelzéséből. 2018-ban Budapesten várhatóan 35 ezer lakást értékesítenek (2017: 35,5 ezer). Ez a 2015. évi 39 ezer adásvételhez képest kb. 10 százalékos csökkenést jelent.

Kép: Pixabay

„Mindez nem meglepő, figyelembe véve a vándorlási statisztikákat. Az elmúlt két évben ugyanis megfordult a trend, és újra egyre többen költöznek ki az agglomerációba” – tette hozzá Soóki-Tóth Gábor, a portál elemzési vezetője. Több évre visszamenőleg a fővárosi agglomeráció, illetve egyes nyugat-magyarországi járások a népesség belső vándorlásának nyertesei, ami hatással van ezen térségekben a lakások iránt megmutatkozó fokozott keresletre. A kiköltözési trend azonban továbbra sem veszélyezteti a fővárosi kerületek vezető szerepét a tranzakciószámok fajlagos (lakónépességre vetített) értékét tekintve.

A vidék menti meg a lakáspiacot?
A fővárosi ingatlanpiaci kilátások tetőzése öt negyedévvel ezelőtt következett be, azóta nagyon lassú ereszkedésnek vagyunk tanúi. A használt lakások várható áremelkedési üteme Budapesten összességében csökkent, a vidéki régiókban viszont emelkedett.
Budapesten abszolút értékben a XIII. kerületben várható a legtöbb tranzakció 3200 darabbal, míg háromezer körül alakul majd a XI. és XIV. kerület értéke. A belvárosi kerületekben 1500-2500 tranzakció várható, az V. kerületben azonban, méretéből fakadóan, csak 730. A budai oldalon a legtöbb adásvétel a XI. kerületben lesz (2900), míg a III. kerületben több mint 2000 várható. A kisebb méretű I., valamint XXII. kerületben félezer adásvétel valószínűsíthető.

A külső pesti kerületek közül várhatóan a IV. kerületben lesz a legtöbb adásvétel (1900 darab), míg a XXIII. kerületben a legkevesebb, mindössze 200 várható. Ezek az értékek nagyon hasonlóak a tavalyi számokhoz, de a belvárosi kerületek többségében mintegy 50 adásvétellel kevesebb várható idén, mint a tavaly.

Az idei évre várható tranzakciószámok a fővárosi kerületekben alacsonyabbak lesznek, mint ami néhány vidéki városban várható, azonban az új építésű lakások arányában néhány kerületben (különösen a XI. és XIII. kerületben) kimagasló, akár 10 százalékot meghaladó érték várható.

A fővárosi agglomeráció járásai közül a legtöbb tranzakció a Szigetszentmiklósi járásban várható, 2100 adásvétel (a legtöbb Szigetszentmiklóson, Szigethalomban, Dunaharasztiban). 1750 darab adásvétel várható az Érdi és Gödöllői járásban, ezen belül is elsősorban Érden, Gödöllőn és Veresegyházán. Előbbi járás esetében 9 százalékkal, utóbbiak esetében 7 százalékkal, illetve 5 százalékkal várható több adásvétel 2018-ban, mint tavaly. Az Otthon Centrum nem vár növekedést a Budakeszi, a Dunakeszi és a Pilisvörösvári járáshoz tartozó településeken, mely elsősorban a térségben tapasztalható magas – más agglomerációs körzetekhez képest magasabb – árakkal indokolható.

Lakásvásárlásnál százezreket jelenthet a szakértő
Az ingatlanreferens nem felesleges kiadás, hanem olyan partner, akinek a segítségével megkímélhetjük magunkat számos kellemetlenségtől, sőt, akár százezreket is megtakaríthatunk.
A vidéki városok közül szintén kedvezőnek számít Nyíregyháza, Sopron, Szeged 1000 lakosra vetített 20-22 becsült adásvétele is. A különbség kisebb a megyei jogú városok között, ugyanis a fajlagos (népességszámra vetített) értékek alapján az utolsó Zalaegerszeg és Érd értéke 1000 lakosra vetítve egyaránt 15 tranzakció, szemben a Budapesten leggyengébbnek számító XXIII. kerülettel, ahol ez az érték mindössze 9 adásvételre becsülhető.

A leggyengébben teljesítő térségek sorában nem várható változás idén: továbbra is az ország északkeleti és délnyugati szélén elhelyezkedő, nagyobb várost nélkülöző járásokban lesz a legkevesebb adásvétel. Észak-Magyarországon a Bélapátfalvai, Csengeri, Hegyháti, Szikszói, Putnoki, valamint délnyugaton a Sellyei, Bólyi, Csurgói járás esetében alig több mint 100 tranzakció várható 2018-ban. Az említett két térségben járásonként 1000 lakosra vetítve 8-10 tranzakciónál nem várható több idén.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo