Az előző hónaphoz viszonyított áralakulást az élelmiszerek drágulása 0,39%-kal, a ruházkodási cikkeké 0,21%-kal, a háztartási energiáé 0,09%-kal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,08%-kal a szolgáltatásoké 0,06%-kal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,01%-kal emelte, míg az egyéb cikkek, üzemanyagok árcsökkenése 0,07%-kal mérsékelte azt.
Megjegyzés:
Részletesebb információk és módszertani megjegyzések a “Fogyasztói árak, 2003. október” című gyorstájékoztatóban találhatók.
1 hónap alatt – 2003. szeptemberhez viszonyítva – az élelmiszerek árai átlagosan 1,6%-kal növekedtek. Az átlagosnál jobban emelkedtek az idényáras élelmiszerek (9,2%), a tojás (7,1%), a sertészsiradék (5,3%), a péksütemények (3,5%), a kenyér (2,4%) és a baromfihús (2,0%) árai. Kismértékű árcsökkenés történt a kávé (1,2%) és az étolaj (0,8%) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan 0,8%-kal növekedtek.
Októberben a ruházkodási termékek árai, hasonlóan az előző évek tendenciájához, az átlagosnál jobban emelkedtek. A háztartási energia körében bekövetkezett, átlagosnál magasabb árnövekedés alapvetően a távfütés 5,7%-os drágulásának következménye. Az átlaggal megegyező áremelkedés történt a szeszesitalok, dohányáruk körében, míg a szolgáltatások és a tartós fogyasztási cikkek az átlagosnál kisebb mértékben drágultak. Az egyéb cikkek, üzemanyagok 0,4%-os átlagos árcsökkenését meghatározóan a járműüzemanyag-árak 2,2%-os mérséklése okozta.
Egy hónap alatt a fogyasztói árak – az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, valamint a friss hazai és déligyümölcs) nélkül számítva – 0,6%-kal emelkedtek.
12 hónap alatt, 2002. októberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 3,3%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 14, a liszt, dara és a cukrászáru, fagylalt 11, a munkahelyi étkezés 10, az éttermi és az iskolai étkezés 8, az alkoholmentes üdítőitalok, a kenyér és a péksütemény pedig 7 százalékkal drágultak. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt a sertészsiradék (19%), a sertéshús (10%), a szalámi, sonka, a szalonna és a tojás (6%), a cukor és az étolaj (5%) ára.
A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2002. októberben. A ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak. A szolgáltatások átlag feletti, 6,0%-os áremelkedésén belül a társasházi közös költség 13, a testápolási szolgáltatások, a szemétszállítás és a helyi tömegközlekedés 11, a csatornadíj 10 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál. A dohányáruk 18, az elektromos energia 19, a vezetékes gáz 12 százalékkal került többe, mint 2002. októberben.
*
A 2003. márciusi indexekkel kezdődően az Eurostat sajtóközleményeiben a 10 csatlakozó ország harmonizált fogyasztóiár-indexe (HICP) is megjelenik a tagországok adatai mellett. Ennek megfelelően, az ott kialakított formában, a HICP a hazai publikációkban is – havi sajtóközlemény és gyorstájékoztató – megtalálható a nemzeti fogyasztóiár-indexszel egyidőben.
2003. októberben a magyar harmonizált fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 100,8%, előző év szeptemberhez viszonyítva pedig 104,8% volt.
2003. októberben a szezonálisan kiigazított “alapdrágulás” (maginfláció) az előző hónaphoz 0,5%, 2002. októberhez viszonyítva 4,6% volt.
2003. októberben a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 100,9%, az előző év októberéhez viszonyítva pedig 105,4% volt.