2022 még sok fejtörést okozhat a lakáshiteleknél

Már a bizonytalan háborús helyzet előtt is folyamatos emelkedés volt megfigyelhető a lakáshitelek kamataiban. Jelen helyzetben minden nagyon gyorsan, akár percről percre is változhat, így a Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogy milyen mértékben változtak idén az ingatlanhitelek költségei, és arra is kíváncsiak voltak, mennyire gyűrűzött már be az orosz-ukrán helyzet hatása a hitelpiacra.

A kamatok emelése 2022-ben már szinte heti rendszerességgel okozhat fejtörést a még hitelfelvétel előtt állóknak. A szerencsésebbek azok, akik már tavaly belevágtak a nagy lakásvásárlási projektbe, pláne, ha ehhez még 2021 ősze előtt igényeltek lakáshitelt.

(Fotó: Pixabay)

Ekkortól ugyanis nem túl drasztikus mértékben, de folyamatosan felfelé íveltek a kamatok. 2022 év elejétől pedig egyre jelentősebb mértékben és gyakrabban történnek kamatváltozások a bankoknál, ez pedig a jegybanki alapkamat emeléseknek köszönhető, amelyet az elszálló infláció is jelentősen támogat - írja elemzésében a Bankmonitor.

Hol állnak most a hitelköltségek?

A táblázat 10 évig fix kamatozású, 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelek THM érték szerinti összehasonlítását mutatja a 2022. januári és a legfrissebb, márciusi adatokkal.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorának eredményei alapján látható, hogy a bankok is jelentős kamatemeléseken voltak kénytelenek eszközölni csupán 2 hónap alatt.

A THM értékek között jelentős különbségek vannak, amik a törlesztőrészletek mértékében is megmutatkoznak. Például egy most igényelt lakáshitel törlesztőrészletére több mint 7 ezer forinttal többet kéne fizetni havonta, mintha ugyanazt a kölcsönt januárban igényeltük volna.

A szomszédban dúló konfliktushelyzet még nem gyűrűzött be érdemben a kamatok szintjébe, ez azonban már nem valószínű, hogy sokáig így marad.

Mi várható a jövőben?

Sajnos a jelenlegi extrém gazdasági, politikai helyzetben ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, mire számíthatunk. A háború egyébként is kamatemelési környezetben érkezett a szomszédba, egyre romlik a hazai fizetőeszköz, krízis nélkül is magas az infláció, ez utóbbit a jegybanki alapkamat-emelés kéne, hogy valamelyest mérsékelje.

Ez egyelőre viszont hiú ábrándnak tűnik, kivéve, ha gyorsan békét kötnek a felek. A harcok és szankciók ugyanis csak tetézik a bajt, hatásuk a gazdasági folyamatokra is erős nyomást gyakorol, amelyet természetesen a hitelpiac is megérez.

Valószínű tehát, hogy a károk mérséklésére további, akár egyre nagyobb mértékű irányadó kamatemelésre lehet számítani az MNB részéről, ez pedig az új kölcsönök költségein is látszódni fog.

Egy esetlegesen elhúzódó háborús helyzet esetén pedig a bankok is magasabb kockázatot kénytelenek vállalni, így könnyűszerrel vezethetnek be komoly szigorításokat Ez a helyzet tehát óvatosságra int minden egyes piaci szereplőt és pontosan azért, mert most minden nagyon érzékeny és bizonytalan.

Tehetünk valamit a kamatemelés ellen?

A közeljövőben tehát várhatóan nehezebb és költségesebb lesz lakáshitelhez jutni, ugyanakkor azonnal fejest ugrani se ajánlott, hiszen egy ekkora pénzügyi vállalás krízishelyzet nélkül is alaposan mérlegelendő.

Amennyiben mégis belevágunk a kalandba, előzetesen fel tudjuk venni a kapcsolatot a pénzintézetekkel és lehetőség van előzetes hitelbírálatra is. Ez pedig remek hír lehet abból a szempontból, hogy több bank is van, ahol ideig-óráig az előzetes kalkuláció eredménye és így a lakáshitel kondíciói rögzítésre kerülhetnek az igénylés tényleges időpontjáig - közölte a Bankmonitor.

 

 

 

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo