A termőtalaj jó minősége kiemelkedően fontos a globális élelmiszer-termelés szempontjából, és mi nem fordítunk elegendő figyelmet erre a fontos „néma szövetségesre” – állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, José Graziano da Silva. Fontos szerepet tölt be a szénciklusban, a víz megtartásában és szűrésében, továbbá javítja az árvizek és aszályok elleni természetes ellenálló képességet is. Épp ezért az ENSZ 2015-öt a Termőtalajok Nemzetközi Évének nyilvánította – derül ki a FAO közleményéből –, hogy a kritikus természeti erőforrásunk fenntartható használatát támogassák.
(A mezőgazdaság egyébként veszélyesebb az ökoszisztémára, mint az erdőirtás.)
“Napjainkban több mint 805 millió ember küzd éhezéssel, alultápláltsággal. A népességnövekedés az élelmiszertermelés közel 60%-os növelését teszi szükségessé. Mivel élelmünk nagymértékben függ a talajtól, így könnyű belátni, milyen fontos az, hogy termőföldjeink egészségesek és termékenyek legyenek.” Graziano da Silva szerint a világ termőföld erőforrásainak 33 százaléka romló állapotban van, a termőföldre nehezedő nyomás kritikus mértékű, a termőföld alapvető funkciói emiatt csökkennek, sőt gyakran meg is semmisülnek.
Egy centiméternyi talaj képződése közel 1,000 évet vesz igénybe. Jelenleg a termőtalaj állomány egyharmadát pusztulás fenyegeti, és a termőföldre nehezedő nyomás kockázatos mértékűvé vált, ezért is kell nagyon határozottan fellépnünk ezen sürgető ügyekben – mondta Graziano da Silva. A termőföldet egy “szinte elfeledett erőforrásnak” nevezte a főigazgató. Több, fenntartható talajművelést szolgáló befektetést sürgetett, ami költségkímélőbb a helyreállításnál. „Ez szükséges az élelmezésbiztonság, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a klímaváltozás okozta károk enyhítése, de a széles körben értelmezett fenntartható fejlődés szempontjából is.”