hirdetés

Fenntartható a flottája? És tudja miért nem?

A jelenlegi gazdasági környezetben minden fillér számít a cégek számára, mégis a legtöbb vállalat csak a szavak szintjén ügyel arra, hogy céges autóflottáját fenntartható módon kezelje. Pedig az így elérhető megtakarítás akár a teljes üzemanyagköltség tíz százalékát is elérheti.
hirdetés

Forráshiány – ez a leggyakoribb panasz, ami a cégvezetők szájából elhangzik, a jelenlegi unortodox gazdasági környezetben, amikor a cégeknek mindinkább meg kell becsülniük minden egyes fillért. A költségek csökkentésénél mégis mintha a háttérbe szorulnának a fenntarthatósági szempontok, pedig így jelentősen költségcsökkentés érhető el befektetés nélkül is.

Legalábbis erre utal a World Wildlife Found (WWF) Magyarország és Toyota Motor Hungary 2011-ben és 2012-ben elvégzett felmérései, amelyekből világosan kiderül, hogy még azok a vállalatok is, amelyek ügyelnek üzemanyag- vagy energiafogyasztásukra, leginkább költségcsökkentési szempontokkal magyarázzák lépéseiket. A vizsgált száz, autóval rendelkező kis- és közepes vállalat – saját bevallása szerint – 91 százaléka tesz környezete megóvásáért lépéseket ugyanakkor konkrétumként leginkább az amúgy is kötelező intézkedéseket említették.

Nem mítosz a fenntartható céges flotta - Kép: SXC

Mint a Piac&Profit korábban közölte, a belső kibocsátás és energiahasználat-csökkentési célokat a kis- és közepes vállalatok 54%-a kifejezetten az autóhasználathoz köti, mely azonban nagyban összefügg a költségmegtakarítási intézkedésekkel, nem a környezeti teljesítmény javítása a fő motiváció. Az autók környezettudatos használatának elősegítésére 15%-uk alkalmaz belső pénzügyi vagy egyéb ösztönzőket, 11%-uk pedig oktatással (eco-driving) segíti elő a takarékos magatartást.

Gyakorlati tanácsok
Beszerzés
Ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott gépjármű lehetőleg részben újrahasznosított anyagokból készüljön és újrahasznosítható is legyen!
Figyeljünk a fogyasztás mellett a kombinált szén-dioxid kibocsátásra: az elfogadható érték 130g/km alatt van!
Vegyük figyelembe a fogyasztás megtervezésénél egyedi igényeinket, a jármű színét és a kért extra felszereléseket!
Használat
A rendszeres karbantartás, és ellenőrzés elengedhetetlen!
Mind a karbantartás, mind a fenntartás során igénybe vett szolgáltatók (pl autómosók) fenntartható módszerekkel működjenek!
Monitoring rendszer a vezetői szokások ellenőrzésére, illetve megfelelő visszajelzési mechanizmus a gépjármű használói felé!
„A felmérésből az is kiderül, hogy a vállalatok számára nem egyértelmű az üzemanyag-fogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátása közti összefüggés. További tanulság, hogy még az üzemanyag-fogyasztást kiemelten fontosnak tartó vállalatok között sem nagyon találtunk belső ösztönző rendszert, vagy bármilyen szabályozást, belső útmutatást az autóhasználatra vonatkozóan” – mondta Ahsbahs Krisztina a WWF Magyarország éghajlatváltozás projektvezetője.

De hogyan tehető egyáltalán költséghatékonnyá és környezeti szempontból is fenntarthatóvá egy céges autóflotta?

„Nem elég csak a fogyasztást csökkenteni” – mondta Benkő Dániel a WWF Magyarország szakmapolitikai  projektvezetője a Piac&Profit kérdésére. „Már a kiválasztásnál a jármű teljes életciklusát figyelembe kell vennünk” – emelte ki. „Fontos például, hogy a milyen arányban újrahasznosítható, mennyi a kombinált szén-dioxid kibocsátása, vagy az olyan apróság is, mint a színe. A fehér színű céges autók fogyasztása például nyáron több százalékkal alacsonyabb, mint például egy fekete, vagy sötétebb tónusú járműé, egyszerűen csak azért, mert kevesebbet kell használnunk benne a légkondicionálót” – tette hozzá.

A metálfény a menő
Nem a tempomat, vagy a ködlámpák azok az extrák, amelyek egy céges autóvásárlásnál dominálnak. A LeasePlan Hungária Zrt., elemzéséből világosan látszik, hogy a vásárlók a legtöbb esetben nem a biztonságot nyújtó, vagy környezetkímélő extrákat keresik, hanem az olyan, még kényelmi szempontból sem sokat nyújtó extrát, mint a metálfény. Igaz ugyan, hogy ez a pluszköltség az autó futamidő végén történő értékesítése során is értéknövelő tényező marad, ugyanakkor a festékgyártás során keletkező, a légkörbe, vagy a folyóvizeinkbe jutó méreganyagok növelik a gépjármű környezetre gyakorolt hatását. Mind fogyasztási, mind előállítási szempontból a „legolcsóbb” az egyszerű, fehér szín, amelynek előállítása során a legkevesebb szennyező anyag keletkezik, és amely hő visszaverő tulajdonságai miatt a nyári szezonban jelentősen csökkenti a légkondicionáló használatát is.
A szakértő szerint az ésszerű használat is kardinális kérdés: nem elég csak a megfelelő autó. Fontos, hogy a cég monitorozza a megtett távolságot és fogyasztást és valamilyen formában honorálja azt, ha az előirányzottnál kevesebb üzemanyagot fogyaszt a használó. De a vezetés mellett még a rendszeres karbantartásra is ügyelnünk kell, - az optimális guminyomás ismét százalékokkal csökkentheti a fogyasztást - valamint az sem mindegy, hogy a mosást végző cég mennyi vizet használ, vagy hogyan kezeli a szennyvizet. A környezetkímélő vezetés nem születik minden sofőrrel: képezni kell rá az alkalmazottakat. „Nem ördöngösségről van szó, időben kell váltani, lehetőleg optimális fordulatszámon járatni a motort, használni a tempomatot.” – emelte ki lapunknak Benkő Dániel, aki szerint fontos, hogy a cégvezetők jó példával járjanak elöl a fenntarthatósági szempontok érvényesítésénél.

A kibocsátott szén-dioxiddal sem árt kezdenie valamit a cégnek. „Most még mindenki annyit pöföghet, amennyit akar, de előbb-utóbb, főleg az EU-ban mindenkivel meg fogják fizettetni a CO2 kibocsátását. Ezért jobb már most tenni ez ellen” – mondta a WWF szakértője. „Különböző módokon lehet megváltani a kibocsátott széndioxidot. Nálunk még nem igazán elterjedt, de nyugatabbra bevett szokás olyan beruházások támogatása, amelyek elősegítik a szén-dioxid csökkentést. Vagy mindenki maradhat a jól bevált módszernél és ültethet fákat. Egy hektár erdő mintegy 400 tonna szén-dioxidot köt meg, ami  egy átlagos autó esetén mintegy háromszázezer megtett kilométernek felel meg, amivel hétszer lehet teljesen megkerülni a Földet.”

Nem a földutak miatt választanak legtöbben céges terepjárót
Cégautók között is gyakran találkozunk terepjárókkal, valamint a terepjárók és személyautók előnyeit ötvöző úgynevezett szabadidő autókkal (SUV). A LeasePlan Hungária Zrt., felméréséből kiderült, hogy az ezeket a modelleket céges autónak választó munkatársak nem elsősorban azért kedvelik a négy kerék-hajtású járműveket, mert kiválóan navigálnak a göröngyös utakon. Népszerűségük fő oka presztízsükben és abban rejlik, hogy méretüknél fogva biztonságérzetet adnak a vezetőnek. Többet is fogyasztanak persze, népszerűségük mégis töretlen a magyar piacon. Az idei év első felében hazánkban újonnan forgalomba helyezett személygépkocsik 16%-a terepautó, illetve SUV volt, melynek 70%-át vállalatok vásárolták meg.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo