A Kyushu Egyetem kereken 60 000, 2. típusú cukorbetegségben szenvedő férfi és nő adatait vizsgálta, öt éven keresztül. A tapasztalatok szerint azoknak, akik lassan táplálkoznak, 42 százalékkal kisebb esélyük van arra, hogy túlsúlyosak, falánkok legyenek, míg a normális sebességgel evők kockázata is egy harmaddal csökken.
Az ok a háttérben: időre, mintegy 20 percre van szükség, amíg eljutnak a táplálkozást jelző információk az agyba, és csökken az éhségérzet. Amennyiben lassabban eszünk, késleltetjük is ezt a folyamatot, és a hormonok hamarább jelzik majd, hogy abbahagyhatjuk, jóllaktunk.
A japán táplálkozási szakértők óvják az embereket attól, hogy az íróasztal vagy a munkapad mellett gyűrjenek le ebédre sietősen némi táplálékot. A helyes módszer: legalább fél órára felhagyni a munkával, elmenni a munkahelyről, s valahol máshol, nyugodtan enni. (The Times)