Szuperképesség, ami neked is van!

2012. április 06. péntek - 11:33 / Timár Gigi
  •    

A mosoly megszépít és boldoggá tesz, oldja a feszültséget egyenesen, szuperképesség Ron Gutman amerikai kutató szerint, amellyel mindenki rendelkezik, és boldogabbá teheti vele magát és a világot.

 

Kép:PP archív
Kép:PP archív

A mosoly megszépít és boldoggá tesz, oldja a feszültséget, észrevétlenül szabályozza az emberek közötti kommunikációt. A mosoly a legalapvetőbb humán gesztusok egyike. Biológiailag egységes arckifejezés a teljes emberiség számára, lakóhelytől és kultúrától függetlenül. A mosoly egyenesen szuperképesség Ron Gutman amerikai kutató szerint, amellyel mindenki rendelkezik, és boldogabbá teheti vele magát és a világot. Számos kutatással alátámasztott állítása szerint a mosoly hatással van az ember általános jóllétére. (Az ideális vállalkozót is úgy képzeljük, hogy nehézségek között sem fagy le a mosoly az arcáról.)

Egy kutatás során évtizedekkel ezelőtti fényképeken elemezték ki emberek mosolyának szélességét, ennek alapján megjósolva, hogy mennyire lettek sikeresek és boldogok a későbbiekben, és az eredmények azt mutatják, hogy tényleg van ilyen összefüggés. Ráadásul fejlődéstanilag úgy van kitalálva, hogy „fertőző" legyen. Elnyomja az arcizmaink feletti uralmat, és tényleg ragályos. Ahhoz, hogy megfejtsük a mosolyt, amit látunk, önkéntelenül utánozzuk azt – legalábbis Paula Niedenthal francia kutató elmélete szerint. A mosoly ösztönös lemásolása a másikéval azonos kémiai reakciót indít be az agyban, ami segít megérteni az érzelmeit is. Ez megkönnyíti a tettetett mosoly kiszűrését is: az agyunkban nem indulnak be a mosolyhoz kapcsolódó érzelmi folyamatok, ezért érzékeljük, hogy valami nincs rendjén. (Mára az országok helyezetének mérésére a bruttó nemzeti boldogság értékét is használják.) 

Még maga Charles Darwin is kutatta a mosolygást, és arra jutott, az sokkal több a jókedv tüneténél. Már magától a mosolygás tettétől is jobban érezzük magunkat. Az arci visszajelzés ugyanis megváltoztatja az érzelmi tartalom idegi feldolgozását az agyban, így a mosolytól jobban érezzük magunkat. A mosoly ugyanis stimulálja az agy jutalommechanizmusát, a kutatások szerint olyan erővel, mintha kétezer tábla csokoládét ennénk meg.

A mosolygás az egészségnek is jót tesz: csökkenti a stressznövelő hormonok – kortizol, adrenalin, dopamin – szintjét, és növeli a jó hangulatot keltő endorfinét, és még a magas vérnyomással küzdőkre is jó hatással van. Végül, de nem utolsósorban pedig a külvilág szimpatikusabbnak, kedvesebbnek és hozzáértőbbnek (!) lát egy mosolygó embert egy komornál. Minderről mondanak le azok, akik valamilyen szépségeszmény nevében a divatos botoxinjekciókkal elnyomják a mosolygóizmaikat.