Nem lehet előre lealudni a bulit

2018. május 28. hétfő - 20:11 / piacesprofit.hu
  •    

A kevés alvás hosszú távon megbetegíthet és a túl sok sem jó. A hét végén pótolhatjuk a kimaradt alvást, de az éjszakázást előre “lealudni” nem lehet.

Ezekre az eredményekre jutottak a stockholmi Karolinska Institut kutatói, akik 1997 óta kísérték figyelemmel 44.000 ember alvási szokásait és életük alakulását.

A szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy bár az egyes emberek alvási szükséglete eltérő, az egészségi szempontból kívánatos alvás elmulasztását azonban pótolni kell – és lehet. Aki munkája vagy egyéb ok miatt keveset pihen, a hét végén behozhatja.Image 2018. 05. 27. at 16.50

Azok közül, akik a vizsgálat megkezdésekor jelezték, hogy csak napi 5 órát, vagy még kevesebbet alszanak, sokak egészsége megromlott, vagy el is hunyt, míg azok egészsége, akik rendszeresen kipótolták az elmulasztott pihenési időt, a normálisan alvókéhoz hasonlóan alakult.

Kényelmes alvófülkéket alakít ki az Airbus távolsági járatain
Alvásra is alkalmas modulrendszert fejlesztett ki az Airbus a távolsági járatok hasában. A tehertérből leválasztott helyen játszótér is kialakítható, vagy üzleti tárgyalásokat is tarthatnak.

Figyelemreméltó módon az átlagosnál magasabb halálozási arányt talált a vizsgálat azoknál a 65 év alattiaknál, aki napi 9 óránál többet aludtak. Az idősebbek állapotára viszont nem hatott ki a mindenkori igényeik szerint kiválasztott alvásidő.

Szakértők szerint a tartósan 6 óránál kevesebb, illetve 9 óránál több alvás rövidíti az élet várható hosszát, egyúttal növekszik a cukorbetegség és a rák kockázata.

Ehhez járul még a lélektani kár is: a kevés pihenés már egy nap után erősen kihat az emberre. Az orvosok átlag 7 óra alvást ajánlanak, azzal, hogy későbbi virrasztást, éjszakai munkát előre “lealudni” nem lehet…

(Forrás: Der Spiegel, Guardian)