Most akkor fogyózzunk vagy ne? A szakértők is vitatkoznak…

2018. január 29. hétfő - 20:08 / piacesprofit.hu
  •    

A felnőtt németeknek több, mint a fele túlsúlyos, vagy elhízott. Miközben az orvosok, a kutatók mind hevesebben vitatkoznak: valóban oly veszélyes-e némi túlsúly, amint gondoljuk - vagy talán mégsem kell feltétlenül fogyózni...?

A molettek egy része tudomásul veszi a helyzetet és jól érzi magát a bőrében. Mások viszont nekilátnak sportolni és diétázni. Miközben mindannyian hordozunk testünkben némi zsírt, amely nem csak szigetel, de hasznos funkciókkal is szolgál. A vita arról folyik, mennyi abból a hasznos és mikor lesz mennyisége káros?

A viszonylag objektív mérési adatnak az úgynevezett testtömeg indexet tekintik, amelyet magasságunk és súlyunk alapján számítanak. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a 18.5 és 24.9 közötti érték normális súlynak számít, azaz ha például  egy 180 cm magas ember súlya 60 – 81 kg között van. A határérték felett, például 30-as index-szel és 97 kilóval, ilyen magassággal elhízottnak  számítunk.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Általánosan elfogadott orvosi vélemény, hogy az elhízás egyik legfontosabb forrása civilizációs betegségeinknek, a cukorbetegségnek, a szív – és keringési rendellenességeknek, a magas vérnyomásnak – ezzel pedig egyik fő oka az elkerülhető korai halálozásoknak az ipari államokban.

Ugyanakkor máig nyitott kérdés, mi van azokkal a nagy számban köztünk élő embertársainkkal, akik 25 és 30 közötti testtömeg indexükkel csak túlsúlyosnak számítanak?

Egy hosszú éveken át, több ezer részvevővel folytatott, átfogó  amerikai vizsgálat azt mutatta,  hogy a túlsúlyosak között jelentősen több volt a korai haláleset –  de többen haltak meg  korán a kívánatosnál alacsonyabb testsúllyal rendelkezők közül is, ha nem is annyian. A legjobban a “molettek” jártak, náluk kisebb volt a halálozási arány.

A túlsúlyosak számára biztató adatot viszont más kutatók – aligha alaptalanul – megkérdőjelezik. Emlékeztetnek arra, hogy a dohányosoknak

Számoljunk le a munkahelyi sütiszörnnyel!
Ki mondana nemet az irodában a munkatársak által behozott sütikre vagy éppen a főnöktől ajándékba kapott édességre? Pedig ez az egyik oka annak, hogy a magyar munkavállalók nagy része elhízott, rossz kondiban van, és erre nem árt a munkáltatóknak is odafigyelniük.

ugyan általában alacsonyabb a testtömeg indexe – de átlagosan rövidebb ideig is élnek. Ugyanakkor a soványság nem mindig  előny, a súlyveszteséget nem kevés esetben lopakodó betegség okozza, amely esetleg csak évekkel később jelentkezik.

Mindenesetre nyilvánosságra kerültek olyan meta-adatok, amelyeknél 239, a világ különböző országaiban végzett megfigyelés, kutatás adatait dolgozták fel és vetették egybe. Tanulság: a túlsúlyosak átlagosan egy évvel élnek kevesebbet az egyébként lehetségesnél –  az elhízottak három évvel. A legkevesebb korai halálesetet azoknál regisztrálták, akiknél a normális kategóriában volt a testtömeg index. Azaz: mégis tanácsosabb elmenni futni, vagy fitneszre, mind a gömbölyödő hasunkat simogatni.. (Forrás: De Welt).