Merkel ezt a csatát kipipálhatja, de mi lesz tovább?

2018. július 03. kedd - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Keddre virradóra végül megegyeztek a német kereszténydemokrata pártok a menekültügy vitatott kérdéseiben. A csatát Angela Merkel kancellár nyerte, de a háborúnak, amely tovább folyik, várhatóan vesztese lehet.

Horst Seehofer, a  szociáldemokraták bevonásával működő kormánykoalícióban részt vevő bajor CSU elnöke, alkancellár és belügyminiszter, lemondással fenyegetőzött, ha nem rendelik el, hogy fordítsák vissza a bajor határról a más uniós országban már regisztrált menedékkérőket.

Átmeneti tűzszünet Berlinben Forrás: abcnews.go.com

Átmeneti tűzszünet Berlinben
Forrás: abcnews.go.com

Merkel nem volt hajlandó így bevetni a határőrséget és európai megoldást szorgalmaz, amelynél az érintett országok mindenhonnan és önként visszafogadják a náluk már nyilvántartott személyeket.

A Merkel CDU-ja és a CSU közötti heves vita már azzal fenyegetett, hogy Seehofer lemondásával széthullik a kormány és vagy új koalíció lehet, vagy ismét választásokat kell kiírni.

Bajorországban októberben helyi, tartományi választások lesznek és a CSU attól fél, elveszti hagyományos többségét, mert egyre több választójuk szavazhat a menekültáradat miatt megerősődő új politikai erőre, szélsőjobboldali AfD-re.

Ha te vámolsz, akkor én is – a világgazdaság meg beledöglik
A Trump amerikai elnök által elindított vámháború 6.25 százalékkal vetheti vissza a világgazdaság fejlődését és különösen a kisebb, a külkereskedelemre utalt országoknak hozhat nagy veszteségeket, mutatnak rá vezető közgazdászok.

A most született kompromisszum szerint “átmeneti központokba” kerülnek a bajor határon jelentkező menedékkérők, ahol elbírálják kérelmüket illetve, ha már regisztráltak voltak máshol,  onnan visszaküldik őket az érintett országba.

A CSU feltehetően azért engedett, mert ha magatartása  a kormány bukásához vezet, még több szavazót veszíthetett volna. Horst Seehofer helyzetét kemény magatartása, majd visszavonulása tovább gyengítette, politikai pályája feltehetően belátható időn belül véget ér.

A küzdelem ugyancsak ártott Angela Merkelnek, akinek európai megoldását, hogy tartsák nyitva az Unió belső határait, sem az olaszok, sem a V!-országok nem támogatják. A német és a világsajtó egyaránt arról ír:  megkezdődött kancellárságának záró szakasza.

A bizonytalan német belpolitikai helyzet negatívan hat ki mind az európai, mind a világgazdaságra, befolyásolhatja a magyar-német gazdasági kapcsolatokat is.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.