A hálóban döbbentek rá, hogy kamerával figyel a bérbeadó

2019. április 01. hétfő - 17:04 / piacesprofit.hu
  •    

Fiatal amerikai pár az Airbnb-hálózaton bérelt lakást egyhetes miami látogatásukra. A szállásról azonban már az első nap estéjén menekültek, miután észrevették: kamera rögzíti minden mozgásukat.

A szállás egyébként jó értékeléseket kapott a portálon, a bérbeadó bizalomkeltő volt, a lakás rendben. Lefekvéshez készülődtek, amikor a férfi két gyenge fényforrást vett észre, amelyek az ággyal szemben látszottak, magasan a falban. Távolról telefontöltőnek tűntek, de közelről vizsgálva kiderült: két működő kamerát építettek a falba…

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Riadtan menekültek – de nem mulasztották el kivenni a kamerákból a memóriakártyát, hogy bizonyíthassák a történteket. Bár a szállásadó is a közelben lakott, sikerült feltűnés nélkül elhagyniuk a helyszínt, s azonnal panaszt tettek az az Airbnb biztonsági szolgálatánál.

A cég elismerte felelősségét. Visszafizették a bérleti díjat, megtérítették a károsultaknak a szállodában töltött éjszaka díját, és levették a kamerázó lakáskiadót listájukról. Egyúttal közölték a panaszossal: a cég szabályzata megengedi biztonsági kamerák használatát nappalikban, közösségi terekben, de tiltja azokat fürdőszobákban és minden olyan helyiségben, ahol a bérlők alszanak.

Lehet-e biometrikus azonosítás a munkahelyen?
Egyre több cégnél merül fel az igény arra, hogy az elavult, papíron vezetett jelenléti íveket, illetve mágneskártyás beléptető rendszereket ujjlenyomat-, retinaminta- vagy más hasonló, valamely egyedi testi jellemzőnk lenyomatát tartalmazó biometrikus azonosító rendszerre cserélje. A jogi szakértő szerint az ilyen rendszer számos adatvédelmi kérdést vet fel.

Ilyen kamerákra szükség lehet, hogy megakadályozzák a lopásokat, rongálásokat vagy azt, hogy valaki a maga számára veszi ki a szobát, majd oda öten költöznek be. A kiadónak azonban, aki kamerát üzemeltet, annak elhelyezéséről tájékoztatnia kell már az internetes ajánlatban, és ott a bérlő hozzájárulását is kell kérnie.

(Forrás: The Atlantic)