Egy vagyon lehet idén a gyerekek táborozása

2019. február 05. kedd - 15:03 / piacesprofit.hu
  •    

Meglepő lehet februárban a nyári táborokra gondolni, de aki szeretné elkerülni az idei drágulást, nem tehet mást! Arról, hogy milyen újfajta veszélyek jelentek meg, milyen táborokat kerüljünk messziről, és mennyit kell félretenni a gyerekek táborára idén, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál volt segítségünkre.

„A tavalyi évben az előrejelzésünk jónak bizonyult, több mint 200 ezer gyermek táborozott a 2018-as nyári szünet alatt.” – mondta el Tóth Béla, a Taborfigyelo.hu gyermektábor-összehasonlító portál vezetője. Ezzel párhuzamosan a táborok száma is rekordot döntött, és ez a tendencia várhatóan idén is tapasztalható lesz.

„A nagy számok törvénye alapján sajnos olyan táborokkal is találkozni, amelyek nem feltétlenül felelnek meg a szülői és szakmai elvárásoknak sem. Megjelentek olyan vakációs lehetőségek, amik ’mindent megígérnek’, egyszerre angolos, programozós, lovaglós, kézműves, sportos tábornak hirdetnek egy-egy turnust. Egy hét alatt fizikailag nem oldható meg minimális elvárás szerint sem ennyi téma, illetve ennyi újdonságot a gyerekek sem tudnak egyszerre befogadni. Egy, vagy két téma ideális egy táborhétre, ahol több dolgot kínálnak egyszerre, érdemes kerülni.” – állította a szakember.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A családokat a tábortémák mellett leginkább az árak érdeklik. Tóth szerint érdemes elkezdeni takarékoskodni, ugyanis 5-15%-os áremelés látszik most a táborok piacán. Ez azt jelenti, hogy ha egy kétgyermekes család a 11 hetes nyári szünet két hetét táborral oldaná meg, az napközis tábor esetében legalább 130 ezer, ott alvós tábor esetében több mint 200 ezer forinttal terheli a családi költségvetést. Több gyermek, vagy több táborturnus választása esetén az összeg még tovább emelkedik.

A jó hír a drágulás ellenére, hogy több kedvezményt is igénybe tudnak venni a szülők. A legtöbb táborszervező előfoglalási kedvezményt hirdetett meg, így a jelenleg foglalható árak 10-15%-kal kedvezőbbek, mint egy-két hónap múlva. Ez a lehetőség a táborok többségében még testvérkedvezményekkel is kombinálható.

Akármennyire meglepő februárban a nyári táborokról gondolkodni, nagyon úgy tűnik, hogy akiknek számít a táborok ára, nem tehet mást.

Nehezen oldják meg a dolgozó szülők a vakációt
A családok számára a gyerekek nyári elhelyezése mellett aránytalanul nagy anyagi megterhelést jelent a családi nyaralás, közel negyedük nem is tervez idén közös kikapcsolódást. A legtöbb gyermek vagy a nagyszülőknél, vagy sporttáborokban tölti a szünidőt.