Befuccsolhat az önfejű, erőszakos kormányzás

2019. január 04. péntek - 16:40 / piacesprofit.hu
  •    

Ha indokolt, készen lesznek majd eljárást indítani Donald Trump elnök elmozdítására. Ezt jelentette ki az Egyesült Államok képviselőházának új, demokratapárti elnöke, miután az ellenzéki párt átvette a testület vezetését.

A 78 éves Nancy Pelosi, az első nő a testület élén, egyúttal hangsúlyozta: továbbra sem hajlandók 5 milliárd dollárt megszavazni a falra, amellyel Trump elnök szeretné lezárni az USA déli határát.

jó hírek jöttek

Kép: Pixabay

A novemberi időközi választásokon a demokraták többséget szereztek a képviselőházban, míg a törvényhozás másik házában, a szenátusban, Trump republikánusai megtartották többségüket. Ez azt jelenti, hogy az elnöki ciklus hátralévő két évében az eddiginél is hevesebb harcok lesznek kormánypárt és ellenzék között, miközben a demokraták sokkal kedvezőbb helyzetbe kerültek.

Egyrészt megakadályozhatják Trump legtöbb tervének megvalósítását, másrészt valóban veszélyeztethetik annak politikai jövőjét.

A következő hónapokban hozhatják nyilvánosságra a hivatalos vizsgálat eredményét arról,

Vége az egypárti uralomnak Amerikában
A keddi amerikai választásokon az ellenzéki Demokrata Párt megszerezte a többséget a képviselőházban, de a remélt, Trump-ellenes „cunami” elmaradt.

hogyan és milyen mértékben segítették Oroszország ügynökei, köztük hekkerek, Trump 2016-os választási győzelmét, ellenfele, Hillary Clinton vereségét. Az eddig nyilvánosságra került adatok arra mutatnak, hogy volt ilyen orosz támogatás és Trump több volt vezető munkatársa kipakolt már a vizsgálat során, hogy mentse a bőrét. A szenátus meg tudja ugyan akadályozni a Trump elleni vádemelést, ám az ügy egyre sötétebb árnyékot vet az önfejű, mérsékeltebb tanácsadóira sem hallgató elnökre.

A határ-fal ügye miatt nem fogadták el a költségvetést, a legtöbb amerikai kormány-intézmény működése megbénult, a közalkalmazottak nem kapják meg fizetésüket.

A demokraták törvényt javasoltak a helyzet feloldására, amelyet az elnök és a szenátus várhatóan elutasít. Így Trump lesz kénytelen viselni a felelősséget a helyzetért. Nyílt kérdés, hogy az elnök szorult helyzetében felhagy-e legalább a világszerte megdöbbenést keltő külpolitikai lépéseivel és a belső harcokra összpontosít – vagy éppen külső kezdeményezésekkel próbálja majd elterelni a figyelmet hazai kudarcairól.