Algoritmus segít a menekülteknek a boldogulásban

2019. április 30. kedd - 10:03 / piacesprofit.hu
  •    

Számítógépes program segítségével is osztják el a befogadott menekülteket az Egyesült Államokban. Ilyen módszer használatát tervezik Svájcban és Svédországban is.

Csaknem 70 év óta az 1951-ben, Genfben kötött Menekültügyi Egyezmény szabályozza, ki tekinthető menekültnek, melyek azok jogai, hogyan kell őket kezelni. Napjainkban a helyzet, a menekültek tömeges áradása miatt, ismeretesen megváltozott. Donald Trump amerikai elnök korlátozásai miatt például az Egyesült Államok tavaly csak jó 22.000 menekültet fogadott már be és csökkentek a befogadás lehetőségei Európában is.

menekültek a tengeren egy csónakban, parton álló nő figyeli

Kép:Pixabay

Annál nagyobb jelentősége van, hogy a szerencsés kiválasztottak boldoguljanak is. Ezt szolgálja az Annie nevet viselő, egy amerikai, egy svéd és az Oxford Egyetem által kidolgozott számítógépes program.

Névadója az ír Annie Moore, az első bevándorló volt az Egyesült Államokban, akit a New York-i Ellis Islandon engedtek az országba.

A szoftver a gépi tanuláson alapul. Betáplálják a befogadottak adatait: korukat, képzettségüket, egészségi állapotukat, nyelvtudásukat és amerikai települések adataival egybevetve keresik azt a

Szép csendben változott a Google algoritmusa
2018-ban a Google hirdetési felülete nagy változáson ment keresztül. A reflektorfénybe az új kinézetű, ráncfelvarrott felület került, ami a szakmán belül is sokakat megosztott. Idén a Google véget vetett a türelmi időszaknak, és kötelezővé tette az új felület használatát.

helyet, ahol a menekültnek a lehető legjobb esélye lehet a boldogulásra. A végső döntést természetesen nem az algoritmus hozza, hanem emberek – de az esetek nagy többségében jóváhagyják a gép ajánlatát.

A rendszer nagy előnye a sebesség: néhány perc alatt elvégzi azt a munkát, amelyre a hagyományos módszerrel legalább fél nap lenne szükséges. Tennivaló pedig van, rengeteg. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint a tavaly elosztásra váró 1,2 millió menekültnek mindössze 5 százalékát tudták elhelyezni. A számítógépes kiválasztás lehetőségeivel foglalkozik a svájci és a svéd kormány is.

Az Annie mindenesetre még kezdeti szakaszában van, csak az idő mutatja majd meg, mennyire sikeres. (Forrás: The Atlantic)