Ajándékvásárlási praktikák túl a fekete pénteken

2018. december 11. kedd - 20:03 / piacesprofit.hu
  •    

 Az év végi ünnepek közeledtével járványszerűen terjed az ajándékozási láz. A jó és az örök gyerekek levelet írnak a Mikulásnak, az akcióvadászok fekete pénteken, az online shoppingolók kiberhétfőn indultak bevetésre. A mindent az utolsó pillanatra hagyók december 24-én rohamozzák meg az üzleteket, pedig fekete és piros betűs ünnepektől függetlenül is érdemes ugyanazt a stratégiát követni: kérdezz, tervezz, számolj – és csak ezek után vásárolj!

Tájékozódj!

Az ajándékvásárlás legnagyobb csapdája, hogy mindenáron meglepetést szeretnénk okozni. Ezért aztán nem kérdezünk, sőt, meg sem halljuk a kívánságokat, az elejtett félmondatokat vagy a finom utalásokat. Hiszen, ha megvennénk, amit szeretne, akkor abban mi lenne a meglepetés? Majd megveszi magának! Valójában az ajándék célja nem a meglepetés, hanem az örömszerzés – ezt tartsuk mindig szem előtt, ha jól akarunk választani!

A másik tipikus buktató a leárazás. Karácsonyon innen, fekete pénteken túl mindenhonnan akciós feliratok kacsingatnak ránk. Mielőtt azonban lecsapunk egy-egy kihagyhatatlannak tűnő ajánlatra, mindig tájékozódjunk a vásárlással járó összes költségről, hasonlítsuk össze az árakat, hogy megtaláljuk a legolcsóbbat! Rengeteg árösszevető oldal van, ahol egyszerűen utánajárhatunk, hol találjuk meg a kiszemelt ajándékot a legjobb feltételekkel. Ráadásul abban is eligazítást kapunk, mennyire megbízható egy-egy webshop, ha végül online vásárlás mellett döntünk.

nő szatyrokkal mosolyog

Kép:FreeDigitalPhotos.net

Számolj!

Tervezzük meg előre a várható költéseket: legyen egy listánk, amin szerepel, hogy kit és mivel szeretnénk megajándékozni, és ez mekkora összegből valósítható meg. Év végével megugranak a kiadásaink, ezért vásároljunk okosan: az esedékes számlák rendezése nem várhat, viszont a kosarunkba kerülő műszaki cikkek, háztartási berendezések, drágább barkács-, vagy sport felszerelések árcéduláján szereplő összegeknek nem feltétlenül kell az amúgy is szűkös decemberi költségvetésünket terhelniük.

Bea Johnson: a vásárlásunkkal szavazunk
Bea Johnson, az extrém módon minimalista fogyasztói magatartás szószólója 2008-ban kötelezte el magát a környezetbarát életvitel mellett. Könyve, a Zero Waste otthon magyarul is megjelent, a bemutatón beszélgettünk a fenntartható háztartás gurujával.

Ha úgy látjuk, az ajándékok egy részét érdemes lenne részletekben törleszteni a jövő évben, több lehetőségünk adódik. Számos boltban és webáruházban akár munkáltatói igazolás nélkül, gyors ügyintézés mellett vehető igénybe áruhitel. Azokban az üzletekben, ahol mégse, a Cetelem hitelkártyája jelenthet megoldást. Ezzel 0 százalékos THM-mel vásárolhatunk részletre – végtelenül egyszerűen. Egyre több helyen Cetelem hitelkártyával történő fizetéskor a kártyaleolvasó terminálon választani lehet, hogy egy összegben vagy részletekben szeretnénk kifizetni a vásárolt termékeket. A futamidőt is mi választjuk ki: tíz, öt vagy három hónap alatt törleszthetünk, az utóbbi esetben a thm 0 százalék.

Vásárolj!

Miután megvan a terv, nyakunkba vehetjük a várost – de talán szerencsésebb virtuális beszerzőkörútra vállalkoznunk, hiszen az ajándékvásárlás körüli legnagyobb stresszt a tömeg, a forgalmi dugók és a sorban állás okozza. Az internet segítségével nem csupán a legolcsóbb ajánlatot találjuk meg könnyedén: amennyiben házhozszállítást kérünk, vagy egy közeli automatába rendeljük a csomagot, cipekednünk sem kell.

Nem érdemes persze az utolsó pillanatra hagyni a döntést, hiszen karácsony közeledtével annyira besűrűsödhet a forgalom, hogy bizonytalanná válhat, időben megérkezik-e minden. Az ár mellett a minőséget sem érdemes szem elől téveszteni: egy silányabb termék a végén többe kerülhet a sorozatos javítások miatt.

Ellenőrzi valaki, hogy mi a kézműves és mi nem?
Kézműves szappan, lekvár, ékszer vagy csoki – vajon mindenki azt ír a termékére, amit akar, vagy ellenőrzi bárki is, hogy mi kézműves és mi nem az? Egyáltalán van a kézműves termék címkének kritériumrendszere Magyarországon? A szakértő elmondta a szabályokat, de a legtöbbet a fogyasztó tud tenni.