A vegáknak a kánaán lehet a műhús

2019. április 18. csütörtök - 20:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az állattenyésztés felelős az üvegház-hatású gázok kibocsátásának 15 százalékért – az ugyanannyi, mint amennyi az autókból származik. Az egyik fontos érv a sejtekből tenyésztett hús előállítása mellett.

Az Egyesült Államokban egy sor startup dolgozik már azon, hogy sejtekből állítson elő szárnyas- és marhahúst, valamint halat, amely állagában, ízében és táplálóanyagaiban nem, vagy csak kevéssé különbözik a élő állatok levágásával nyert hústól.

Kép:sxc

Kép:sxc

Jóllehet a gyártási eljárást szabadalmi okokból titokban tartják, lényege: az állatokból azok leölése nélkül, biopsziával kivett sejtek közül elkülönítik azokat, amelyek a szaporításra alkalmasak.

Azokat laboratóriumi körülmények között tenyésztik tovább, adnak a terméhez proteineket,

Whopper Impossible – színtiszta növényből
A Burger King azzal hirdeti népszerű Whopperét, hogy „színtiszta marhahús, minden töltelékanyag nélkül”. Most viszont olyan Whoppert kezd forgalmazni amerikai gyorséttermeiben, amely színtisztán növényi anyagokat tartalmaz.

ízesítőket. Az eredmény: olyan hús, amely süthető, rántható. Jellegében, ízében legalábbis hasonló, ha nem is teljesen azonos a megszokottal – de azok, akiket riaszt az élőállatok gyakran szörnyű körülmények között való tartása, majd leölése, ezt a különbséget szívesen elfogadják.

A felmérések szerint a 25-34 éves amerikaiak negyede vegetáriánus, így számukra is vonzó lehet az újfajta hús – különösen akkor, ha segítségével olcsóbb lesz a hamburger és minden egyéb húsétel. Nemkülönben a halak: egy kaliforniai startup a népszerű tonhal húsának hasonló, sejtekből való előállításával próbálkozik.

Az újfajta termékek forgalmazásának hatósági jóváhagyását még nem kérték meg, de a „sejt-csirke” fejlesztői bíznak abban, hogy még idén megkezdhetik a forgalmazást.

(Forrás: The Atlantic)